Ρινικοί πολύποδες: ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός για την αντιμετώπισή τους

Οι ρινικοί πολύποδες είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων όλων των ηλικιών και των δύο φύλων. Πρόκειται για καλοήθεις όγκους του βλεννογόνου της μύτης, οι οποίοι συνήθως δεν φαίνονται με γυμνό μάτι από τα ρουθούνια, όμως επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αναπνευστική λειτουργία. Σε ορισμένες περιπτώσεις περιέχουν και ένα πηχτό υγρό, το οποίο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την αναπνοή, προκαλεί φλεγμονές στη μύτη (φλεγμονώδεις ρινοκολπίτιδες), οδηγεί σε παροδική απώλεια της όσφρησης και σε χρόνιους πονοκεφάλους. Οι ρινικοί πολύποδες είναι κάτι, με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος συχνά ο ΩΡΛ στο ιατρείο του και η αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Ποιος είναι ο ιατρικός εξοπλισμός που απαιτείται για τη θεραπεία τους και ποιες παράμετροι είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη;

θεραπεια-ρινικοι-πολυποδες

Διάγνωση ρινικού πολύποδα

Η διάγνωση των ρινικών πολυπόδων γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις με ρινοσκόπηση και ενδοσκόπηση της μύτης. Ωστόσο, ενώ αυτή η εξέταση αρκεί για τη διάγνωση της ύπαρξης του πολύποδα, δεν είναι αρκετή για τη  διάγνωση του εύρους του, η οποία είναι απαραίτητη για την ορθή αντιμετώπισή του. Έτσι, αν πρόκειται να γίνει χειρουργική επέμβαση, ο ΩΡΛ θα ζητήσει από τον ασθενή αξονική τομογραφία, έτσι ώστε να φανεί ακτινολογικά μέχρι ποιο σημείο εκτείνονται οι πολύποδες και αν έχουν παρεισφρήσει σε παρακείμενους ιστούς, όπως τα ιγμόρεια.

Θεραπεία ρινικού πολύποδα

Η θεραπεία των ρινικών πολύποδων είναι αρχικά συντηρητική, δηλαδή ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή με λήψη από του στόματος τοπικών κορτικοειδών. Το πρόβλημα είναι ότι οι αιτίες του πολύποδα στη μύτη είναι ακόμα άγνωστες, οπότε η φαρμακευτική αγωγή αντιμετωπίζει απλώς το σύμπτωμα και δεν εξαλείφει την αιτία. Έτσι, οι υποτροπές είναι συχνές και ο ασθενής αναγκάζεται να επιστρέφει στο γιατρό ξανά και ξανά.

Γι’ αυτό το λόγο, επιλέγεται η χειρουργική επέμβαση, η οποία είτε είναι επιγενόμενη της φαρμακευτικής αγωγής έπειτα από επαναλαμβανόμενες υποτροπές είτε επιλέγεται εξαρχής, για να γίνει μια πιο ριζική αντιμετώπιση. Η ενδοσκοπική αφαίρεση των πολυπόδων έχει ως αποτέλεσμα το βαθύ και σχολαστικό καθαρισμό της ρινικής κοιλότητας, έτσι ώστε οι υποτροπές να είναι πολύ λιγότερες και σπάνιες.

διοδικο-laser-ρινικοι-πολυποδες

Ο ιατρικός εξοπλισμός που απαιτείται για την εξάχνωση και την εκτομή των ρινικών πολυπόδων είναι το διοδικό laser. Με αυτό, γίνεται αφαίρεση μόνο του πολύποδα και μένουν άθικτοι οι παρακείμενοι ιστοί, κάτι που συμβάλλει στην εύκολη και ταχεία διαδικασία σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου. Ο ασθενής δεν υποβάλλεται σε ολική αναισθησία, αφού το χειρουργείο μπορεί να ολοκληρωθεί με τοπική αναισθησία, ενώ πιθανή αιμορραγία ελέγχεται με το ίδιο το laser αλλά και με τοπικά αγγειοσυσταλτικά φάρμακα. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια μέρα και έπειτα απαιτείται παρακολούθηση για την πιθανότητα υποτροπών, η οποία όμως παραμένει ελάχιστη.