Αναβατόρια: 4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για να διαλέξετε το καλύτερο

Τα αναβατόρια έχουν αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ατόμων με κινητικά προβλήματα, τα οποία με αυτά έχουν την ευκαιρία για άμεση πρόσβαση σε όλους τους χώρους του σπιτιού ή δημοσίων κτιρίων. Η προσβασιμότητα είναι το ζητούμενο για όλους τους ανθρώπους σε όλα τα δημόσια κτίρια και αυτό επιτυγχάνεται σιγά σιγά και στη χώρα μας με την τοποθέτηση αναβατορίων σε κομβικά σημεία. Υπάρχουν πολλοί τύποι αναβατορίων και το ψάξιμο για την αγορά του πλέον κατάλληλου μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Αν τώρα ξεκινάτε αυτή τη διαδικασία, καλό είναι να γνωρίζετε τα παρακάτω πράγματα που θα σας βοηθήσουν να κατατοπιστείτε και να βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

αναβατοριο

Κάθετο ή κεκλιμένο αναβατόριο;

Το κάθετο αναβατόριο είναι αυτό, στο οποίο η μετακίνηση από το ένα επίπεδο στο άλλο επιτυγχάνεται με κάθετη ανάβαση της πλατφόρμας, πάνω στην οποία βρίσκεται το αμαξίδιο. Αυτά τοποθετούνται συνήθως σε εξωτερικούς χώρους για την παράκαμψη σκάλας ή μερικών σκαλοπατιών και θεωρούνται τα πλέον αξιόπιστα και βολικά, αφού ο χρήστης δεν χρειάζεται να κατέβει από το αμαξίδιο, αλλά ανεβαίνει πάνω τους με αυτό. Επειδή, όμως, έχουν μεγάλες απαιτήσεις χώρου και ειδικών υποδοχών, συχνά χρησιμοποιούνται τα κεκλιμένα αναβατόρια, που στερεώνονται πάνω σε σκάλα και ακολουθούν την ίδια πορεία με αυτή. Αυτά είναι ιδανικά για το εσωτερικό το κτιρίου ή του σπιτιού, όμως ο χρήστης ανεβαίνει πάνω χωρίς το αμαξίδιο, το οποίο πρέπει να το μεταφέρει κάποιος άλλος.

Προϋποθέσεις ιδιωτικού ή δημοσίου αναβατορίου;

Μόνο το αναβατόριο που τοποθετείται μέσα στο σπίτι ή στον εξωτερικό χώρο μονοκατοικίας θεωρείται ιδιωτικό και συνεπώς δεν υπάγεται σε αυστηρές ρυθμίσεις. Όλα τα υπόλοιπα αναβατόρια, όπως και οι ανελκυστήρες, πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες ως προς τη συντήρηση και τις διαστάσεις τους, αφού θεωρούνται ότι χρησιμεύουν προς το κοινό καλό και συνεπώς είναι δημόσια.

εγγυηση για αναβατορια Δρακουλης

Μάρκα και εγγύηση

Τα αναβατόρια επιτελούν σκοπό ύψιστης λειτουργικότητας για τα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και συνεπώς απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή στην αγορά τους. Σας προτείνουμε να προτιμήσετε ένα αναβατόριο γνωστής μάρκας, η οποία προσφέρει πολυετή εγγύηση. Επειδή δεν πρόκειται απλώς για ένα εξάρτημα που θα σας ξεβολέψει αν χαλάσει, αλλά για ένα μηχάνημα με τεράστιες απαιτήσεις ασφαλείας και καθημερινής αδιάλειπτης λειτουργίας, η αξιοπιστία είναι η βασικότερη προϋπόθεση που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Συντήρηση

Όλα τα αναβατόρια απαιτούν τακτική συντήρηση, έτσι ώστε να ελέγχονται τα μέρη τους, να πιστοποιείται η ασφάλειά τους και να διαπιστώνεται η σωστή χρήση τους ακόμα και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Είναι πολύ σημαντικό να τσεκάρετε ότι η μάρκα που θα εμπιστευθείτε έχει ανταλλακτικά και παρέχει τεχνική υποστήριξη μετά την αγορά. Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα αυτό θα μπορεί να λυθεί εύκολα, γρήγορα και κυρίως οικονομικά.