Πώς θα στολίσετε το σπίτι με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια χωρίς κινδύνους

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο ευτυχισμένη και χαρούμενη περίοδος του χρόνου. Δυστυχώς, όμως, τότε είναι που σημειώνονται και τα περισσότερα οικιακά ατυχήματα. Τα ατυχήματα αυτά σχετίζονται με δύο παράγοντες. Από τη μία, είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν όταν στολίζετε το δέντρο, οπότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση σκάλας. Από την άλλη, είναι τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, τα οποία κρύβουν κινδύνους αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. Ευτυχώς, αν ακολουθήσετε πιστά τους κανόνες ασφαλείας, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα.

γιρλαντες εξωτερικου χωρου

Ο δεκάλογος, λοιπόν, του στολισμού με φωτάκια τα Χριστούγεννα είναι ο εξής:

  • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε σε εξωτερικούς χώρους φωτάκια που είναι κατάλληλα για εσωτερικούς. Δεν είναι απλώς ότι θα χαλάσουν, αυτό θα γίνει άλλωστε αμέσως με την πρώτη βροχή ή ακόμα και με λίγη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Το πρόβλημα είναι ότι η πιθανότητα να δημιουργήσουν βραχυκύκλωμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική σας ακεραιότητα είναι τεράστιος. Αν, για παράδειγμα, ρίξει μια βροχή και το καλώδιο ακουμπάει σε λίγο νερό, αν πατήσετε εκεί κατά λάθος, μπορεί να πάθετε ηλεκτροπληξία.
  • Αποφύγετε τις γιρλάντες εξωτερικού χώρου. Πολλές από αυτές διαθέτουν μετασχηματιστή που είναι εσωτερικού χώρου. Οπότε, αν τις θέλετε οπωσδήποτε, βεβαιωθείτε ότι ο μετασχηματιστής είναι κατάλληλος για έξω.
  • Αγοράστε έτοιμους φωτοσωλήνες. Πολλές φορές οι φωτοσωλήνες πωλούνται σε τεμάχια και πρέπει να συναρμολογηθούν, αν όμως αυτό δεν γίνει σωστά, τότε μπορεί ακόμα και να προκληθεί πυρκαγιά.

χριστουγεννιατικα φωτακια εξωτερικου χωρου

  • Μην επισκευάζετε τα φωτάκια. Αν δεν ανάβουν, απλώς αντικαταστήστε τα. Το μόνο που είναι ασφαλές να κάνετε είναι να αλλάξετε ένα λαμπάκι, αν έχει καεί μόνο αυτό συγκεκριμένα.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα λαμπάκια που αγοράζετε, είτε είναι εσωτερικού είτε εξωτερικού χώρου, έχουν όλες τις προβλεπόμενες πιστοποιήσεις ασφαλείας.
  • Στα φωτάκια εξωτερικού χώρου θα πρέπει οι σύνδεσμοι μεταξύ των μερών να είναι καλυμμένοι με ειδική αδιάβροχη ταινία.
  • Προτιμήστε τα λαμπάκια LED για το δέντρο. Στα συμβατικά λαμπάκια πυράκτωσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπερθέρμανσης μετά από κάποιες ώρες λειτουργίας, κάτι που είναι άκρως επικίνδυνο, όταν ακουμπούν στα κλαδιά του δέντρου.

χριστουγεννιατικα φωτακια

  • Αγοράστε τεχνητό δέντρο. Παλαιότερα, υπήρχε η άποψη ότι τα τεχνητά δέντρα είναι πιο επικίνδυνα από τα αληθινά για τη πρόκληση πυρκαγιάς με τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, επειδή τα αληθινά είχαν στα κλαδιά τους τη φυσική υγρασία. Πλέον, όμως, τα τεχνητά δέντρα κατασκευάζονται από ειδικά υλικά που δεν αρπάζουν εύκολα φωτιά.
  • Μη στολίζετε το δέντρο με αναμμένα τα φωτάκια. Το να πιάνετε ένα καλώδιο με λαμπάκια που το διαπερνάει ρεύμα δεν είναι σίγουρα και η καλύτερη επιλογή για εκείνη την ώρα.
  • Προτιμήστε χριστουγεννιάτικα λαμπάκια με μπαταρία αν έχετε στο σπίτι παιδιά ή ζώα. Δεν είναι λίγα τα ατυχήματα που έχουν προκληθεί, επειδή ο σκύλος μάσησε το καλώδιο ή επειδή το παιδί τύλιξε τα φωτάκια γύρω του, για να παίξει.

Περισσότερα…