Προβλήματα ακοής: Ποια είναι τα είδη τους & ποια η αντιμετώπισή τους

Όσο μεγαλώνουμε, αλλά και για άλλους λόγους πέραν της ηλικίας, είναι πιθανό να εμφανίσουμε απώλεια ακοής. Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Ωστόσο, η έννοια της απώλειας ακοής και της βαρηκοΐας δεν είναι κάτι ενιαίο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, με τον καθένα να αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

Απώλεια αγωγιμότητας

Η αγώγιμη απώλεια ακοής οφείλεται σε προβλήματα με το κανάλι του αυτιού, το τύμπανο ή το μεσαίο αυτί και τα μικρά οστά του.

Θεραπείες για αγώγιμη απώλεια ακοής:

  • Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διορθώσει την αγώγιμη απώλεια ακοής που οφείλεται στη συγγενή δυσπλασία ή δυσλειτουργία των δομών του μεσαίου αυτιού και ωτοσκλήρυνση, αλλά και για την αφαίρεση όγκων.
  • Τα ακουστικά βαρηκοΐας και άλλα βοηθήματα ακοής είναι ο συνηθέστερος τρόπος αντιμετώπισης ανάλογα με την κατάσταση του ακουστικού νεύρου.
  • Αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία χρόνιων λοιμώξεων του αυτιού ή χρόνιου υγρού στο κανάλι.

Αισθητηριακή απώλεια ακοής

Η αισθητηριακή απώλεια ακοής οφείλεται σε προβλήματα στο εσωτερικό αυτί και για αυτό είναι επίσης γνωστή ως απώλεια ακοής που σχετίζεται με τα νεύρα.

Θεραπείες για αισθητηριακή απώλεια ακοής:

  • Η ξαφνική αισθητηριακή απώλεια ακοής είναι ιικής προέλευσης και είναι μια ωτολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζεται με κορτικοστεροειδή φάρμακα. Τα κορτικοστεροειδή μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του πρηξίματος και της φλεγμονής των κυττάρων των κοχλιών μετά από έκθεση σε δυνατό θόρυβο.
  • Αυτού του τύπου η απώλεια ακοής μπορεί να προκύψει από τραύμα στο κεφάλι ή απότομες αλλαγές στην πίεση του αέρα (π.χ. κάθοδος του αεροπλάνου), οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ρήξη ή διαρροή του εσωτερικού υγρού του αυτιού. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται επέμβαση.
  • Η διμερής προοδευτική απώλεια ακοής που διαρκεί αρκετούς μήνες, γνωστή επίσης ως αυτοάνοση νόσος του εσωτερικού αυτιού, αντιμετωπίζεται ιατρικά με μακροχρόνια κορτικοστεροειδή και μερικές φορές με φαρμακευτική αγωγή.
  • Η κυμαινόμενη αισθητηριακή απώλεια ακοής μπορεί να οφείλεται σε άγνωστη αιτία ή σχετίζεται με τη νόσο του Meniere. Τα συμπτώματα της νόσου του Meniere είναι απώλεια ακοής, εμβοές και ίλιγγος. Η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί ιατρικά με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, διουρητικά και κορτικοστεροειδή. Εάν ο ιλίγγος δεν ελέγχεται ιατρικά, τότε χρησιμοποιούνται διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις για την εξάλειψη του ιλίγγου.
  • Η αισθητηριακή απώλεια ακοής λόγω νόσου στο κεντρικό νευρικό σύστημα σχετίζεται με την ιατρική διαχείριση για τη συγκεκριμένη ασθένεια που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Για παράδειγμα, η απώλεια ακοής που οφείλεται σε σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να αντιστραφεί με θεραπεία για σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Η μη αναστρέψιμη αισθητηριακή απώλεια ακοής, η πιο κοινή μορφή απώλειας ακοής, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακουστικά βαρηκοΐας. Όταν τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν είναι αρκετά, αυτός ο τύπος απώλειας ακοής μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με κοχλιακά εμφυτεύματα.

Βαρηκοΐα μεικτού τύπου

Η μικτή απώλεια ακοής προκαλείται από ένα συνδυασμό αγώγιμης βλάβης στο εξωτερικό ή το μεσαίο αυτί και της αισθητηριακής βλάβης στο εσωτερικό αυτί ή στο ακουστικό νεύρο.

Θεραπείες για βαρηκοΐα μεικτού τύπου:

Οι ακοολόγοι ασχολούνται πρώτα με τη θεραπεία της αγώγιμης απώλειας ακοής. Εφόσον η θεραπεία γίνει σωστά, τότε το άτομο μπορεί να καταστεί ιδανικός υποψήφιος για ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία θα αντιμετωπίσουν και την αισθητηριακή απώλεια ακοής.

ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΤΟΝ ΠΛΉΡΗ ΟΔΗΓΌ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΆ ΒΑΡΗΚΟΊΑΣ ΕΔΏ