Πώς πρέπει να συντηρείτε και να καθαρίζετε τα ηλεκτρικά εργαλεία

Τα ηλεκτρικά εργαλεία αποτελούνται από πολύπλοκα ηλεκτρικά και μηχανολογικά μέρη, με αποτέλεσμα η συντήρησή τους να είναι πολύ σημαντική. Ειδικά για τα εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούνται υπό δύσκολες εξωτερικές συνθήκες, όπως βρομιά και υγρασία στον κήπο ή το συνεργείο, ο σχολαστικός καθαρισμός είναι αυτός που θα επηρεάσει τη διάρκεια ζωής τους αλλά και τη λειτουργία τους. Διότι η συσσωρευμένη βρομιά δεν σχετίζεται μόνο με βλάβες, αλλά και με μειωμένη απόδοση. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πώς να μεταχειριστείτε τα ηλεκτρικά εργαλεία μετά την αγορά τους.

apothikeusi-ergaleiwn

Αποθήκευση

Η σωστή αποθήκευση των ηλεκτρικών εργαλείων είναι το νούμερο ένα βήμα, για να είστε σίγουροι ότι αυτά θα λειτουργούν για πολλά χρόνια απρόσκοπτα, ακόμα και μετά το πέρας της εγγύησης. Δύο είναι οι βασικοί εχθροί οποιουδήποτε εργαλείου και πόσο μάλλον ηλεκτρικού. Η υγρασία και η σκόνη. Η υγρασία είναι προφανές γιατί, η σκόνη όμως για τους περισσότερους είναι άγνωστο με ποιον τρόπο προκαλεί βλάβες και νομίζουν ότι απλώς φυσώντας την θα απαλλαγούν από αυτή. Το πρόβλημα με τη σκόνη, όμως, είναι ότι απορροφά την υγρασία, με αποτέλεσμα αυτή να κατακάθεται στα εξαρτήματα του εργαλείου και να τα διαβρώνει σιγά σιγά. Ιδανικά, θα πρέπει όλα τα ηλεκτρικά εργαλεία να αποθηκεύονται σε ντουλάπες που κλείνουν καλά και να καλύπτονται με πλαστικά καλύμματα.

katharismos-hlektrikwn-ergaleiwn

Καθαρισμός

Ο καθαρισμός των ηλεκτρικών εργαλείων πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τη χρήση τους, ακόμα και αν δεν υπάρχουν εμφανείς λεκέδες. Η σκόνη, η κόλλα, το χώμα και υπολείμματα άλλων υλικών, όπως μπογιά, πρέπει να αφαιρούνται όχι μόνο από τα εξαρτήματα και τα πτερύγια, αλλά και με μια μακριά βούρτσα από τους αεραγωγούς. Επίσης, είναι κομβικής σημασίας να βεβαιώνεστε ότι μετά τον καθαρισμό με νερό το εργαλείο έχει στεγνώσει εντελώς τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά του εξαρτήματα, πριν αποθηκευτεί.

suntirisi-hlektrikwn-ergaleiwn

Συντήρηση

Η συντήρηση των ηλεκτρικών εργαλείων περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια, το ακόνισμα, τη λίπανση και την απομάκρυνση της σκουριάς. Το ακόνισμα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τη χρήση στα πτερύγια του εργαλείου, εφόσον υπάρχουν. Η λίπανση πρέπει να γίνεται στην κεφαλή, τα κινούμενα μέρη, τις ατράκτους και τα εξαρτήματα, όπως τις λεπίδες και τα τρυπάνια, για να προστατεύει τα εργαλεία από τη συσσώρευση σκουριάς. Αν έχει ήδη σκουριάσει κάποιο σημείο, τότε η αφαίρεση της σκουριάς πρέπει να γίνει άμεσα. Στην αγορά, υπάρχουν πολλά αντισκωριακά καθαριστικά, τα οποία αφαιρούν τη σκουριά χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερο τρίψιμο, παρά μόνο με την ειδική βούρτσα.

hlektrika-ergaleia-xeiros

Φυσικά, στη μακροζωία όλων των ηλεκτρικών εργαλείων συμβάλλει το να τα χρησιμοποιείτε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους και μόνο για το συγκεκριμένο προορισμό τους. Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω οδηγίες και βεβαίως εφόσον έχετε επιλέξει αξιόπιστα ηλεκτρικά εργαλεία με πολυετή εγγύηση, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι για την απρόσκοπτη χρήση τους σε όλες τις εργασίες.