Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2020 βήμα βήμα: Πώς θα ανακαινίσετε το σπίτι σας με κρατική επιδότηση

Γνωρίζετε ότι ένα σπίτι, το οποίο δεν είναι ενεργειακά αποδοτικό, δαπανά έως και 70% μεγαλύτερα ποσά για τη διατήρηση της ιδανικής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του; Χωρίς εξωτερική θερμομόνωση και ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου είναι πρακτικά αδύνατο να μείνει ένα σπίτι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα.

Ωστόσο, μια ανακαίνιση σπιτιού, ώστε να αναβαθμιστεί αυτό ενεργειακά, είναι μια δαπάνη που πολλοί αποφεύγουν. Παρόλο που η απόσβεση, χάρη στη μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων από τους μηνιαίους λογαριασμούς, έρχεται πολύ γρήγορα, είναι λογικό να το σκέφτεστε. Αυτόν ακριβώς τον ενδοιασμό έρχεται να λύσει το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Πρόκειται για επιδότηση από το κράτος, η οποία φτάνει μέχρι και το 60% του συνολικού κόστους, ενώ προσφέρεται και άτοκο δάνειο για το υπόλοιπο ποσό.

Τα βήματα, για να λάβετε την επιδότηση, είναι τα ακόλουθα:

  1. Ελέγξτε αν το ακίνητο πληροί τις βασικές προϋποθέσεις, δηλαδή χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, φέρει οικοδομική άδεια, είναι ολοκληρωμένο και ηλεκτροδοτημένο και δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
  2. Λάβετε Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης από ενεργειακό επιθεωρητή. Η κατηγορία του ακινήτου με βάση το πιστοποιητικό πρέπει να είναι Δ ή χαμηλότερη.
  3. Υπολογίστε το ποσό της επιδότησης που δικαιούστε με βάση το εισόδημά σας. Μπορείτε να δείτε όλες τις κλίμακες εδώ.
  4. Καθορίστε τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ακίνητό σας. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης και το σύστημα ζεστού νερού με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  5. Εξασφαλίσετε την έγκριση των υπόλοιπων συγκύριων σε περίπτωση συγκυριότητας και τη λήψη απόφασης από τη γενική συνέλευση σε περίπτωση πολυκατοικίας.
  6. Κάντε ηλεκτρονικά την αίτησή σας στο https://exoikonomisi.ypen.gr/. Η προθεσμία είναι μέχρι τις 31/12/2021.

Μετά την ηλεκτρονική αίτηση, θα γίνει έλεγχός της και διασταύρωση των στοιχείων και ο ενδιαφερόμενος θα ενημερωθεί για την αποδοχή της. Για την έναρξη των εργασιών, ο δικαιούμενος οφείλει να εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες και να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση. Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα, προκαταβάλλεται το ποσό έως και 70%.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Ευχαριστούμε τη Fenestral για τις πολύτιμες συμβουλές!