Οι 5 τάσεις στην ανακαίνιση κουζίνας που θα μας απασχολήσουν το 2020

Η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα μας πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς κι εμείς δεν μπορούμε να μη σκεφτόμαστε το πώς φανταζόμασταν τα σπίτια του μέλλοντος, όταν ήμασταν παιδιά και το 2020 ήταν στο μυαλό μας… διαστημική χρονολογία. Στο νου μας έρχονταν εικόνες από φουτουριστικές κουζίνες και σπίτια, όπου όλα γίνονταν αυτοματοποιημένα. Ε, λοιπόν, η φαντασία μας δε διέφερε και πολύ από αυτό που έμελλε να γίνει… Οι κουζίνες του σήμερα στοχεύουν στην άνεση, τη λειτουργικότητα και τη minimal αισθητική με έναν τρόπο που μας ταξιδεύει στο μέλλον, αλλά μας κάνει και να αισθανόμαστε οικεία. Ποια είναι τα παγκόσμια δημοφιλή trends στην ανακαίνιση κουζίνας που θα μας απασχολήσουν όχι μόνο την προσεχή χρονιά αλλά για πολλά χρόνια ακόμη;

kouzina-kai-texnologia
Αυτοματισμοί και προηγμένη τεχνολογία

Στην πρώτη γραμμή, βρίσκονται οι ευκολίες που μπορεί να παράσχει η έξυπνη τεχνολογία στις ανάγκες ενός σπιτιού τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και ευκολίας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός Smart Home, όπου όλες οι συσκευές του σπιτιού να είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους και να μπορούν να ελεγχθούν απομακρυσμένα. Κάτι που σε απλά λόγια μεταφράζεται: να μπορείτε να βάλετε το φαγητό να ζεσταίνεται, όσο γυρνάτε με το αυτοκίνητο από τη δουλειά. Πάντως, η μεγαλύτερη υπηρεσία της τεχνολογίας βρίσκεται στην ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει, καθώς όλες οι συσκευές προετοιμασίας φαγητού μπορούν να διαθέτουν ειδικούς μηχανισμούς, ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεχαστούν ανοιχτές.

Χώροι που αναπνέουν

Η τάση γενικά στην ανακαίνιση σπιτιού είναι οι ανοιχτοί χώροι που συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα μεγάλο ενιαίο χώρο παρά πολλούς μικρούς. Στην ανακαίνιση κουζίνας, αυτό δε μεταφράζεται μόνο σε μια κουζίνα που συνδέεται με το σαλόνι, αλλά και σε μια κουζίνα με ελεύθερους διαδρόμους και μεγάλα παράθυρα.

Σύνδεση με τον εξωτερικό χώρο

Το μπαλκόνι, η βεράντα και ο κήπος είναι αναπόσπαστα μέρη της κουλτούρας της Ελλάδας, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάνω από το μισό χρόνο. Στόχος, λοιπόν, είναι να υπάρχει άμεση επικοινωνία της κουζίνας με τον εξωτερικό χώρο που την περιβάλλει. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με παράθυρα που καλύπτουν όλη την εξωτερική πλευρά του δωματίου, αλλά και με τη δημιουργία ημιυπαίθριων χώρων, ακόμα και ολοκληρωμένων κουζινών, που συνεχίζουν την κουζίνα προς τα έξω και φέρνουν το φυσικό φως μέσα.

kouzina-me-xrwmata
Χρώμα

Καλές οι λιτές, άσπρες κουζίνες, όμως ανήκουν στην προηγούμενη δεκαετία. Οι νέες τάσεις επιβάλλουν πλέον πολύ χρώμα σε όλο το σπίτι. Πορτοκαλί, κίτρινα και πράσινα ντουλάπια, πλακάκια σε χρωματιστά μοτίβα και φλούο χαλιά, κουρτίνες και καρέκλες δίνουν ένα ζωηρό και χαρούμενο τόνο που ταιριάζει τόσο σε κλασικές όσο και μοντέρνες κουζίνες.

Οικολογική συνείδηση

Η οικολογική συνείδηση θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια σε όλες τις παρεμβάσεις στο σπίτι σε διάφορους τομείς. Συσκευές που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια, ενεργειακά κουφώματα και άριστη μόνωση, εστίες που προσαρμόζουν την αποδοτικότητά τους ανάλογα με το είδος του φαγητού και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον είναι το μέλλον στην ανακαίνιση κουζίνας και εγγυώνται πολύ γρήγορη απόσβεση στην αρχική επένδυση.