Συνθέτοντας την Ιδανική Κουζίνα

Οι σύγχρονες κουζίνες λειτουργούν ως κάτι περισσότερο από εστίες μαγειρικής δραστηριότητας. Οι μοντέρνες κουζίνες ανάγονται ολοένα και περισσότερο σε κεντρικό μέρος συνάθροισης ενός σπιτιού, μία περιοχή όπου οι οικογένειες κοινωνικοποιούνται και περνάνε χρόνο μαζί στο βαθμό που τρώνε μαζί. Η ανακαίνιση κουζίνας αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες βελτιωτικές ενέργειες που συντελούνται σε ένα σπίτι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Από τα ντουλάπια της κουζίνας μέχρι τους πάγκους εργασίας, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος σχεδίασης κουζίνας ώστε να διασφαλίσετε ότι το εγχείρημα της ανακαίνισης δεν αποσκοπεί μονάχα στο να αναβαθμίσει το χώρο της κουζίνας σας στο σπίτι, αλλά και στο να καταστήσει τη ζωή σας πιο απλή και διασκεδαστική ταυτόχρονα.

Οι περισσότερες ανακαινίσεις κουζίνας εγκαινιάζονται με συζητήσεις σχετικά με καινούρια ντουλάπια και πάγκους. Γεγονός απόλυτα λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για δύο από τις πιο νευραλγικές παραμέτρους που εξετάζει κάποιος όταν επιδιώκει να κάνει την κουζίνα του σπιτιού του πιο λειτουργική, άνετη και ελκυστική. Εφόσον υπάρχει η οικονομική ευχέρεια, προτιμήστε να εγκαταστήσετε προσαρμοσμένα στις ανάγκες σας ντουλάπια στις κουζίνες σας. Αυτά κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αξιοποιούν όσο το δυνατόν καλύτερα το χώρο εντός του οποίου θα πραγματοποιείτε τις εργασίες σας. Ακόμη, μπορείτε να επιλέξετε τα τελειότερα δομικά υλικά και τελειώματα ώστε να ταυτίζονται πλήρως με τις σχεδιαστικές γραμμές και το χαρακτήρα του σπιτιού σας. Σε ό,τι αφορά τους πάγκους εργασίας, η πέτρα ως υλικό συνιστά πάντοτε αγαπημένη επιλογή, ενώ αν επιθυμείτε να προσδώσετε λίγο παραπάνω χαρακτήρα στην κουζίνα σας, ρίξτε μία ματιά στην μεγάλη γκάμα πλακιδίων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Το να συμβαδίσει κανείς με τις τεχνολογικές εξελίξεις αυτές τις μέρες δεν είναι εύκολο και ο εξοπλισμός κουζίνας δεν αποτελεί εξαίρεση. Για συσκευές και εξοπλισμό κουζίνας επισκεφτείτε ένα κατάστημα λιανικής και σχηματίστε μία εικόνα για το τι είναι διαθέσιμο. Σε αυτήν την περίπτωση, η άνεση, η εμφάνιση και η καινοτομία αποτελούν τα πρωταρχικά στοιχεία στα οποία πρέπει να επικεντρωθείτε.

Για ποιο λόγο όμως να αναβαθμίσετε μόνο τα ντουλάπια και τον εξοπλισμό της κουζίνας σας όταν μπορείτε να «οραματιστείτε» αλλιώς ολόκληρο το χώρο; Η εκ νέου κατασκευή μίας κουζίνας που θα περιλαμβάνει χώρο για τραπέζι και μπάρα είναι ένας σπουδαίος τρόπο να προσαρμόσετε τις κουζίνες σας ώστε να πληρούν τις σύγχρονες τάσεις που επιτάσσουν η κουζίνα να συγκροτεί την καρδιά του σπιτιού. Αν αναζητάτε κάτι πιο γραφικό και εκκεντρικό, τι θα λέγατε για μία γωνία κουζίνας; Τοποθετημένο σε μία περιοχή με μεγάλα παράθυρα και θέα στον κήπο, μία γωνία κουζίνας συνθέτει ένα υπέροχο μέρος για να κάθεστε και να συζητάτε με τα μέλη της οικογενείας σας ή απλώς να απολαμβάνετε τον πρωινό σας καφέ.

Φυσικά, αυτές οι ιδέες αγγίζουν απλώς την επιφάνεια του τι είναι εφικτό. Από τα κέντρα ψυχαγωγίας στις κουζίνες μέχρι τον εξατομικευμένο φωτισμό, υπάρχουν σχεδόν απεριόριστες επιλογές όσον αφορά τη σχεδίαση της κουζίνας σας. Αν σκέφτεστε να ανακαινίσετε την κουζίνα σας, τότε επικοινωνήστε με κάποιον διακοσμητή ή διακοσμητή που θα σας βοηθήσει να καταλήξετε στο τελειότερο σχέδιο για την αναμόρφωση του χώρου της κουζίνας σας. Αυτοί οι επαγγελματίες ζουν και αναπνέουν για να μεταμορφώνουν κουζίνες.

Θεωρείτε ότι η κουζίνα σας συνάδει με τον πολυάσχολο τρόπο ζωής σας; Οι σημερινές κουζίνες βρίσκονται στο επίκεντρο της οικογενειακής ζωής, λειτουργώντας ως χώροι εστίασης, γραφεία και τόποι συνάθροισης. Ανεξάρτητα αν θα επιλέξετε μία ευρείας έκτασης ανακαίνιση κουζίνας ή απλώς προσανατολίζεστε στο να «αναζωογονήσετε» μία πτυχή της με νέο φωτισμό, συσκευές, ντουλάπια και πλακάκια, η αναβάθμιση της κουζίνας σας μπορεί να καταστήσει ευκολότερη την καθημερινή ρουτίνα της οικογένειας σας.

Επιπρόσθετα, αν αναδιαμορφώσετε την κουζίνα σας σε κάποιο βαθμό, θα είναι δυνατό να αποσβέσετε αυτήν την επένδυσή σας εφόσον επιλέξετε να πουλήσετε το σπίτι σας. Ακόμη ένας λόγος που επιβάλλεται να δώσετε νέα πνοή σε αυτόν τον πολυδιάστατο χώρο του σπιτιού σας. Τα θεμελιώδη στοιχεία μίας σωστής σχεδίασης κουζίνας είναι τρία: οι ιδέες, η διάταξη και το στυλ.

Αρχής γενομένης με τις ιδέες, το πρώτο στοιχείο που διέπει την αναμόρφωση του χώρου της κουζίνας είναι η διαδικασία της εξερεύνησης όλων των δυνατοτήτων και η ανακάλυψη των πολλών διαθέσιμων επιλογών. Σε αυτή τη φάση προτείνεται να έχετε πάντοτε ανοιχτά τα μάτια σας για ιδέες. Μπορείτε να συμβουλευτείτε περιοδικά, εκθεσιακούς χώρους και τα γειτονικά σπίτια. Επιπλέον, ενθαρρύνεστε να προσπαθήσετε να σκεφτείτε όλους τους τρόπους με τους οποίους η κουζίνα σας μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο ζωής σας.

Το αποφασιστικό σημείο είναι να αφήσετε τον εαυτό σας να ονειρευτεί λίγο ικανοποιώντας τη φαντασία σας. Ενώ δεν θα είστε σε θέση να χρηματοδοτήσετε όλα όσα ονειρεύεστε, πιθανώς να εκπλαγείτε από τον ορίζοντα ευκαιριών και δυνατοτήτων που διανοίγεται μπροστά σας. Σε αυτό το πλαίσιο συντάξτε μία λίστα με εικόνα, ζωγραφιές και δείγματα άλλων χαρακτηριστικών και λειτουργιών που επιθυμείτε να ενσαρκώνει η κουζίνα σας.

Η δεύτερη έκφανση της αναμόρφωσης μίας κουζίνας είναι η διάταξή της. Οι περισσότεροι οδηγοί γύρω από τον επανασχεδιασμό κουζίνας εστιάζουν σε αυτό το στοιχείο. Αυτό σχετίζεται με το να διερευνάτε τα διάφορα χαρακτηριστικά της κουζίνας επιλέγοντας την τοποθεσία των συσκευών και των περιοχών εργασίας.

Επί πολλά χρόνια ο καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχημένη αναδιαμόρφωση κουζίνας ήταν το «τρίπτυχο» ψυγείο-νεροχύτης-ηλεκτρική κουζίνα και η τακτοποίησή τους στο χώρο.

Το τελικό στοιχείο είναι φυσικά η αισθητική. Η επιλογή των κατάλληλων χρωμάτων, τελειωμάτων και υφών είναι απαραίτητη ώστε να δημιουργήσετε ένα χώρο στον οποίο οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν να ξοδεύουν χρόνο.

Μία τάση στις κουζίνες που έχει κλιμακωθεί με την πάροδο του χρόνου είναι τα αυξανόμενα μεγέθη τους. Στα περισσότερα σπίτια δεν υπάρχει επαρκής μη χρησιμοποιούμενος κοντινός χώρος για την επέκταση της υπάρχουσας κουζίνας. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τον παράγοντα του κόστους, αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να αποκλείουν το ενδεχόμενο διάλυσης ενδιάμεσων τοίχων.

Το μέγεθος παίζει σημαντικό ρόλο προκειμένου να έχετε στη διάθεσή σας μία λειτουργικά σύγχρονη κουζίνα, ωστόσο πολλές κουζίνες του παρελθόντος σχεδιάστηκαν εξαρχής ως μικροί χώρου. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πάντοτε οικονομικοί τρόποι για να προσθέσετε λίγα τετραγωνικά μέτρα στην υπάρχουσα κουζίνα σας.

Συνοψίζοντας, η σύνθεση της ιδανικής κουζίνας δεν χρειάζεται να είναι απατηλό όνειρο για κανένα ιδιοκτήτη. Εφαρμόζοντας τις προαναφερθείσες κατευθυντήριες γραμμές, όλοι μπορούν να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην κουζίνα που πάντα ονειρεύονταν, ώστε αυτή να παίξει το ρόλο που οι σύγχρονες τάσεις υπαγορεύουν.