Χαλιά σαλονιού: Πώς θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε το ξύλινο δάπεδο

Τα πανέμορφα ξύλινα πατώματα στο σαλόνι είναι πραγματικά λατρεμένα και όχι άδικα. Κάνουν το χώρο να φαίνεται κομψός και πολυτελής χωρίς καμία προσπάθεια. Ωστόσο, μαζί με την υψηλή αισθητική τους, φέρνουν και προβλήματα, όπως τον φόβο γρατζουνιών που θα χαλάσουν την εμφάνισή τους. Η συντήρηση του ξύλινου δαπέδου προκαλεί πονοκέφαλο, αλλά αν γίνει σωστά, τότε θα το κρατήσει για χρόνια σαν καινούριο.

χαλιά σαλονιού

Πώς, όμως, μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της φθοράς του δαπέδου από γδαρσίματα επίπλων και παπουτσιών; Μα φυσικά με εντυπωσιακά χαλιά σαλονιού. Σίγουρα, δεν θέλετε να καλύψετε το δάπεδο, όμως υπάρχει τρόπος να το αναδείξετε με τα κατάλληλα χαλιά και τελικά το σαλόνι σας να δείχνει ακόμα ομορφότερο και πιο αριστοκρατικό. Διαβάστε παρακάτω πώς θα το πετύχετε.

  • Στις περιοχές υψηλής κυκλοφορίας, όπως ο διάδρομος και η είσοδος, υπάρχει η μέγιστη φθορά σε σχέση με άλλα σημεία. Εκεί, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μακρόστενο χαλί runner, το οποίο θα προσδώσει κομψότητα στον χώρο και θα προστατεύσει το υπέροχο ξύλινο δάπεδο από τη βρομιά και τα γδαρσίματα των παπουτσιών.
  • Καλό είναι, επίσης, να τοποθετείτε τα βαριά έπιπλα, όπως την τραπεζαρία και τον καναπέ, πάνω σε χαλί, ώστε να μην χαράξουν το δάπεδο σε τυχόν μετακίνησή τους. Ο κανόνας λέει ότι πρέπει να βρίσκεται ολόκληρο το έπιπλο και με τα τέσσερα πόδια του πάνω στο χαλί, ώστε να υπάρχει συμμετρία.
  • Το σχήμα χαλιού που θα διαλέξετε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος και τη διαρρύθμιση του σαλονιού σας. Σε σαλόνια μικρού ή μεγάλου μεγέθους, μπορείτε να επιλέξετε ένα μεγάλο χαλί που θα καλύπτει την απαραίτητη επιφάνεια κάτω από τα κεντρικά έπιπλα. Από την άλλη, σε ορθογώνια σαλόνια και σαλόνια με μεγάλο εμβαδόν που χρησιμοποιούνται με διάφορες χρήσεις (π.χ. σαλόνι μαζί με γραφείο), τότε αναγκαστικά θα πρέπει να επιλέξετε περισσότερα του ενός χαλιά. Σε αυτή την περίπτωση, τα χαλιά σαλονιού λειτουργούν και ως διαχωριστές που οριοθετούν τον χώρο.
  • Είναι πολύ σημαντικό τα χαλιά σαλονιού που θα στρωθούν πάνω σε δρύινο δάπεδο να είναι αδιάβροχα. Είναι πολύ πιθανό να χυθεί νερό ή κρασί στο σαλόνι, οπότε χρειάζεται ένα φράγμα ανάμεσα στο υγρό και το δάπεδο. Αν το χαλί δεν είναι αδιάβροχο και ρουφήξει βαθιά στις ίνες του το υγρό, τότε αναγκαστικά θα κρατήσει υγρασία και το δάπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ξύλο.
  • Γενικά, τα χαλιά εκτός από προστατευτικά του ξύλου, αποτελούν και τον καλύτερο τρόπο να μείνει το σπίτι ασφαλές, ειδικά αν έχετε παιδιά ή ηλικιωμένους. Σε αυτή την περίπτωση, σας προτείνουμε να διαλέξετε χαλιά με παχιά ύφανση, ώστε το δάπεδο να είναι ακόμα πιο αφράτο, μαλακό και ασφαλές.

μονόχρωμα χαλιά

Πλέον, η επιλογή των χαλιών είναι η πιο εύκολη διαδικασία. Μπορείτε άμεσα και εύκολα να διαλέξετε μέσα από μία μεγάλη γκάμα χαλιών (μονόχρωμα χαλιά, vintage στυλ και πολλών άλλων επιλογών) στον ColoreColori.gr