5 συμβουλές για αλυσοπρίονα που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρετε

Αλυσοπρίονο επάνω σε κορμό δέντρου

Τα αλυσοπρίονα είναι μια εξαιρετική λύση σε επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες που ασχολούνται με διάφορες κηπουρικές εργασίες, όπως κόψιμο ξύλων και κλάδεμα κλαδιών. Πρόκειται για τον πιο απλό τρόπο να γίνουν γρήγορα και χωρίς κόπο αυτές οι εργασίες, όμως η χρήση του αλυσοπρίονου χρειάζεται προσοχή. Για να μπορείτε να το χειριστείτε με ασφάλεια και άνεση, θα πρέπει να γνωρίζετε ποια χαρακτηριστικά να προσέξετε, όταν το αγοράζετε. Οι παρακάτω συμβουλές είναι οι σημαντικότερες που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Βενζινοκίνητο ή ηλεκτρικό;

Τα βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα είναι τα πιο διαδεδομένα στους επαγγελματίες που θέλουν το συγκεκριμένο εργαλείο για γενική χρήση, καθώς επιτρέπουν μεγάλο χρόνο αυτονομίας και έχουν υψηλή ισχύ. Από την άλλη, έχουν το μειονέκτημα ότι εκπέμπουν ρύπους, είναι πιο βαριά και προκαλούν περισσότερους κραδασμούς από τα ηλεκτροκίνητα. Τα ηλεκτροκίνητα από την άλλη είναι ιδανικά για τους ερασιτέχνες που ασχολούνται κυρίως με το κλάδεμα, καθώς είναι αθόρυβα, ελαφριά, χωρίς καυσαέρια και με μικρό κόστος αγοράς και συντήρησης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν μεγάλο εύρος χρήσης, καθώς εξαρτώνται από την πρίζα. Αν πάρετε αλυσοπρίονο μπαταρίας, θα λύσετε αυτό το πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να έχετε μαζί σας μια εφεδρική μπαταρία, αν σκοπεύετε να δουλεύετε για αρκετές ώρες.

Ηλεκτρικό αλυσοπρίονο Bosch

Κραδασμοί

Στους επαγγελματίας, η αποφυγή των κραδασμών είναι κομβικής σημασίας, για να μην αποκτήσουν με τη χρόνια χρήση σοβαρά προβλήματα στις αρθρώσεις. Αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν το αλυσοπρίονο περιστασιακά είναι βασικό να έχει χαμηλούς κραδασμούς, γιατί αλλιώς είναι δύσκολο στη χρήση του και επομένως επικίνδυνο.

Εκπομπές καυσαερίων

Κάτι ακόμα που θα πρέπει να κοιτάξετε στα χαρακτηριστικά του αλυσοπρίονου πριν το αγοράσετε είναι οι εκπομπές των καυσαερίων. Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ αυστηροί και μερικά παλαιά αλυσοπρίονα δεν τους πληρούν. Σας προτείνουμε να κοιτάξετε στην ετικέτα, αν έχουν το σήμα εναρμόνισης με τους περιβαλλοντικούς κανόνες για τους ρύπους.

Αλυσοπρίονο κόβει κορμό δέντρου

Βάρος

Ένα βαρύ αλυσοπρίονο είναι μεγάλο πρόβλημα για όσους το χρησιμοποιούν πολλές ώρες, αλλά και για τους περιστασιακούς χρήστες που δυσκολεύονται να το χειριστούν. Αυτός είναι και ο λόγος που ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν τα ηλεκτρικά αλυσοπρίονα. Το ιδανικό είναι το αλυσοπρίονο να συνδυάζει ελαφριά κατασκευή με υψηλή ισχύ, αν και αυτό συνήθως είναι κάτι δύσκολο να βρεθεί και το προσφέρουν μόνο τα ακριβότερα μοντέλα.

Άντρας χρησιμοποιεί αλυσοπρίονο

Ευκολία στη χρήση

Τέλος, η ευκολία στη χρήση εξαρτάται και από μερικά ακόμα χαρακτηριστικά που καλό είναι να συνυπολογίσετε. Για παράδειγμα, το σύστημα easy start βοηθάει το αλυσοπρίονο να ξεκινήσει αμέσως, ώστε να μη χρειαστεί να του ασκήσετε πολλή δύναμη στη χειρόμιζα. Ένα ακόμα ωφέλιμο χαρακτηριστικό είναι η μυτερή λάμα μπροστά, ώστε η κοπή να γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια και να προκαλεί λιγότερους κραδασμούς.