Η Καράφα γάμου

Η καράφα γάμου φαντάζει να περνά ως απαρατήρητο συστατικό για τη γαμήλια διαδικασία. Ιδιαίτερα όμως κατά την τέλεση του Μυστηρίου συνδέεται με κομβικά στοιχεία της τελετής. Αποτελεί μέρος αυτού που αποκαλείται και «σετ κουμπάρου». Άλλωστε και ο ανάδοχος, τρόπον τινά, θεωρείται ως πρόσωπο-κλειδί στην ένωση του ζευγαριού, αλλά και στο τελετουργικό του γάμου.

Συμβολισμοί που συνδέονται με την καράφα

Το στοιχείο που δε λείπει ποτέ από την καράφα  γάμου είναι φυσικά το κοινό ποτήρι, από το οποίο πίνουν κρασί οι νυμφευόμενοι, κατά τη διαδικασία τέλεσης του Μυστηρίου. Αυτό (το κρασί), σύμφωνα με το τελετουργικό, πρέπει να είναι κόκκινο και γλυκό.

Το κρασί, αφού το ευλογήσει ο ιερέας, το ζευγάρι πίνει τρεις φορές από το κοινό ποτήρι. Στο εξής θα μοιράζονται μαζί τις χαρές και τις λύπες, μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος. Ο κοινός βίος τους πρέπει να είναι γλυκός, σαν το κρασί. Επίσης η παράδοση αυτή συνδέεται και με το θαύμα του Ιησού, στο γάμο της Κανά, όπου πραγματοποίησε το πρώτο του θαύμα, μετατρέποντας το νερό σε οίνο. Από το ίδιο ποτήρι πίνει τρεις γουλιές και ο ανάδοχος, ενώ σε ορισμένα μέρη της Ελλάδος και οι παράνυφοι. Ο αριθμός «τρία» συναντάται σε πολλά σημεία της γαμήλιας τελετής. Πρόκειται για τον ιερό αριθμό της θρησκείας μας, καθώς μας παραπέμπει στην Αγία Τριάδα.

Τι περιλαμβάνει μια καράφα γάμου

Σε ένα πιο πλήρες σετ, το ποτήρι που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της τελετής, συνήθως πλαισιώνεται από ένα «καραφάκι» με κόκκινο κρασί και δύο ποτήρια σαμπάνιας, για τη δεξίωση. Χρησιμοποιούνται όταν το ζευγάρι περνάει από τα τραπέζια, για να τσουγκρίσει τα ποτήρια με τους καλεσμένους, δεχόμενο τις ευχές τους. Αυτά είθισται να είναι από κρύσταλλο.Δεν αποκλείονται ωστόσο και τα αντίστοιχα μεταλλικά.

Όλα αυτά βέβαια είναι τοποθετημένα σε ένα δίσκο. Εδώ υπάρχει ποικιλία επιλογών, ανάλογα με το γούστο και τις οικονομικές δυνατότητες του ζεύγους ή του ανάδοχου. Σε τελική ανάλυση, σύμφωνα με το έθιμο,τα έξοδα αυτά βαραίνουν εκείνον.

καραφα γαμου

Ο δίσκος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ξύλινος, με επάργυρη κάλυψη. Για πιο «δυνατά» βαλάντια υπάρχει η επιλογή του ασημένιου. Συνήθως «διανθίζεται» με λουλούδια και κουφέτα. Ο

στολισμός του δεν είναι απόλυτα απαραίτητος, σίγουρα όμως προσδίδει διαφορετικό στυλ. Άλλωστε με χαμηλό κόστος υπάρχει η δυνατότητα, ώστε να είναι λιτός και απέριττος, αλλά με ξεχωριστό γούστο. Μια καλή ιδέα είναι το τύπωμα σχημάτων καρδιάς επάνω στο δίσκο ή στα ποτήρια. Βέβαια τα εξειδικευμένα καταστήματα ειδών γάμου διαθέτουν και από μια γκάμα επιλογών, για εντυπωσιακές δημιουργίες.

Υποχρεώσεις κουμπάρου

Οι οικονομικές υποχρεώσεις του ανάδοχου όμως δε σταματούν στην καράφα γάμου, μαζί φυσικά με το κρασί του Μυστηρίου. Έχοντας επιλεγεί γι’αυτόν τον τιμητικό ρόλο, να «στεφανώσει» δηλαδή το ζευγάρι, αναλαμβάνει και το κόστος για τα στέφανα, καθώς και τις λαμπάδες του γάμου. Επίσης καλύπτει και τα έξοδα της εκκλησίας, ίσως και το στολισμό της. Αντί δώρου μπορεί να αναλάβει και το κόστος σχετικά με το νυφικό αυτοκίνητο.

Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί μία τελετή γεμάτη με συμβολισμούς. Η καράφα του γάμου, με την πόση του οίνου από το κοινό ποτήρι που περιλαμβάνεται σε αυτό το σετ, έχει τη δική της θέση και σημασία στην όλη διαδικασία.