Κοπή δέντρων: Πώς μπορείτε να την κάνετε μόνοι σας με ασφάλεια

Τα ψηλά δέντρα είναι πολύ όμορφα, όπου και αν βρίσκονται, όμως μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Αν ένα δέντρο μολυνθεί από παράσιτα, χτυπηθεί από κεραυνό ή πλησιάσει πολύ κοντά στο σπίτι, είναι πιθανό να αποτελεί κίνδυνο και να πρέπει να αφαιρεθεί. Η κοπή  δέντρων είναι κάτι που συνήθως αναλαμβάνουν επαγγελματίες, όμως υπό προϋποθέσεις μπορείτε να την κάνετε και μόνοι σας. Βέβαια, αν το δέντρο που θέλετε να κόψετε έχει κορμό διαμέτρου άνω των 40 εκατοστών ή βρίσκεται πολύ κοντά σε κτίρια, που θα χτυπηθούν όταν πέσει, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να αποταθείτε στους επαγγελματίες. 

Αν αποφασίσετε να αναλάβετε αυτό το task μόνοι σας, αυτά είναι όλα όσα θα πρέπει να προσέξτε.

Μάθετε τους κανονισμούς

Σε ορισμένες περιοχές, απαγορεύεται η κοπή δέντρων ή απαιτείται ειδική άδεια από το δήμο. Προτού, λοιπόν, προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια, θα πρέπει να ρωτήσετε την υπηρεσία του δήμου.

Εξετάστε το γύρω χώρο

Εξετάστε το δέντρο και το χώρο γύρω από αυτό, ώστε να δείτε πού ακριβώς θα πέσει. Υπάρχουν σημάδια που σας διαβεβαιώνουν ότι το δέντρο θα πέσει σε συγκεκριμένη πλευρά, όπως παχιά ή ασύμμετρα κλαδιά; Πρέπει να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν εμπόδια, όπως οχήματα, κτίρια, ηλεκτρικές και τηλεφωνικές γραμμές ή άλλα δέντρα, στο σημείο όπου θα πέσει το δέντρο.

Η τομή undercutδέντρο σε άδειο χωράφι

Η πρώτη τομή στην κοπή δέντρων ονομάζεται undercut και πρόκειται για μια εγκοπή σχήματος V στην πλευρά, προς την οποία θέλετε να πέσει το δέντρο. Χρησιμοποιήστε ένα αλυσοπρίονο, για να κάνετε την πρώτη κοπή χαμηλά στον κορμό και παράλληλα με το έδαφος. Αυτή η τομή πρέπει να φτάσει περίπου έως το ένα τέταρτο μέσα στον κορμό του δέντρου. Κάντε μια διαγώνια τομή σε γωνία 45 μοιρών πάνω ή κάτω από την αρχική κοπή, αφαιρώντας μια σφήνα φλοιού από τη μία πλευρά του δέντρου.

Η τομή back-cutκοπέλα κρατάει πριόνι για δέντρο

Κάντε μια οριζόντια τομή έως 20 εκατοστά βάθος στην άλλη πλευρά του δέντρου. Η τομή αυτή που ονομάζεται back-cut μειώνει την πίεση στο πίσω μέρος του δέντρου και του επιτρέπει να πέσει. Το κόψιμο αυτό πρέπει να γίνει σε λίγο υψηλότερο σημείο από το προηγούμενο, αφήνοντας ένα κενό μεταξύ των δύο ίσο με περίπου 1/10 της διαμέτρου του δέντρου. Το κομμάτι ξύλου μεταξύ των δύο τομών θα επιτρέψει στο δέντρο να πέσει ομαλά με το βάρος του. Τα μικρότερα δέντρα μπορεί να απαιτούν σπρώξιμο, για να πέσουν, αλλά τα περισσότερα μεγάλα δέντρα πέφτουν μόνα τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σχοινί, για να τραβήξετε το δέντρο στη σωστή κατεύθυνση, αν ανησυχείτε ότι μπορεί να μην πέσει από μόνο του.

Απαραίτητος εξοπλισμόςψηλά δέντρα

Ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε είναι αλυσοπρίονο, τσεκούρι και φτυάρι. Για την προστασία σας, καλό είναι να φοράτε γάντια και γυαλιά, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε αλυσοπρίονο.

Σε κάθε περίπτωση, αν το ξύλο είναι πολύ ψηλό, έχει πολλά κλαδιά ή παρουσιάζει σημάδια σήψης ή φθοράς, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με κάποιον επαγγελματία στην κοπή δέντρων, για να αναλάβει με ασφάλεια την εργασία.