Χαλιά κουζίνας: Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν για άνεση & ομορφιά

Παλιά, δεν συνηθιζόταν να βάζουμε χαλιά στην κουζίνα. Η κουζίνα θεωρούνταν ένας χώρος αμιγώς για οικιακές εργασίες χωρίς ανάγκη για θαλπωρή και ζεστασιά.

Πλέον, όμως, οι κουζίνες στα περισσότερα σπίτια είναι ενωμένες με το σαλόνι, οπότε επιβάλλεται να είναι όμορφες και να ταιριάζουν με το ευρύτερο στυλ του σπιτιού. Άλλωστε, η κουζίνα είναι ο χώρος, στον οποίο περνάμε πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, προετοιμάζοντας το φαγητό και περνώντας όμορφες καθημερινές στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Γιατί, λοιπόν, να μην την ομορφύνουμε με πρωτότυπα χαλιά κουζίνας, τα οποία θα κάνουν τον χώρο πιο ζεστό, κυριολεκτικά και μεταφορικά;

Ωστόσο, για να είναι άνετα και όμορφα τα χαλιά κουζίνας, πρέπει να έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, ώστε να διευκολύνουν και όχι να δυσκολέψουν τη ζωή μας.

Ας τα δούμε παρακάτω:

Εύκολος καθαρισμός

Καθάρισμα χαλιών κουζίνας

Ξεκινάμε από το αυτονόητο. Ένα χαλί στην κουζίνα θα λερωθεί πολύ. Δεν είναι όπως στο σαλόνι, όπου συνήθως δεν πατάμε με τα παπούτσια μας. Οι λεκέδες, και μάλιστα οι δύσκολοι λεκέδες από λάδι, σάλτσες και άλλα βρώσιμα προϊόντα, είναι αναπόφευκτοι στον χώρο που μαγειρεύουμε.

Έτσι, θα πρέπει το χαλί να μην είναι χειροποίητο, γιατί τότε ο καθαρισμός με νερό και σαπούνι αποκλείεται. Για να μην πρέπει, λοιπόν, να καλείτε συνεχώς το ταπητοκαθαριστήριο, τοποθετήσετε στην κουζίνα ένα χαλί που πλένεται στο χέρι με νερό και απορρυπαντικό, ώστε να έχει αυτό πάντα μια καθαρή και περιποιημένη εμφάνιση.

Καλό είναι, επίσης, να έχει υποστεί ειδική επεξεργασία, για να μην απορροφούν οι ίνες του τους λεκέδες, αλλά αυτοί να παραμένουν στην επιφάνεια και να αφαιρούνται εύκολα και γρήγορα.

Ανθεκτικότητα

χαλί κουζίνας

Φυσικά, ένα χαλί κουζίνας πρέπει να είναι και ανθεκτικό. Μόνο έτσι θα αντέξει το συνεχές καθάρισμα και την επαφή με τους λεκέδες και τους υδρατμούς που αναπόφευκτα υπάρχουν στην κουζίνα.

Η υψηλή ανθεκτικότητα στο χαλί σημαίνει ότι τα χρώματά τους δεν ξεθωριάζουν με τον καιρό, αλλά και ότι οι ίνες και το πέλος του δεν ξεφτίζουν, αλλά μένουν ζωηρά και σταθερά παρ’ όλη τη βαριά χρήση που του γίνεται.

Σκούρο χρώμα

Καλό είναι τα χαλιά κουζίνας να είναι σκουρόχρωμα. Οι λεκέδες είναι καθημερινό φαινόμενο και σίγουρα δεν είναι δυνατόν να πλένετε κάθε μέρα το χαλί.

Συνεπώς, ένα σκούρο χρώμα θα κρύψει την πιθανή βρομιά, για να έχει μια καλή εμφάνιση ακόμα και αν δεν έχει μόλις πλυθεί. Γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να φαίνονται κατευθείαν οι πιτσιλιές από το λάδι στο κέντρο του χαλιού.

Μικρό μέγεθος

Μικρά χαλιά κουζίνας

Σας προτείνουμε να μην καλύψετε όλο το δάπεδο της κουζίνας με χαλί, γιατί ο καθαρισμός θα είναι πραγματικά δύσκολος.

Ένα μικρό χαλί σε συγκεκριμένο σημείο ανάλογα με το στυλ της κουζίνας είναι η ιδανική λύση. Φυσικά, κάθε κουζίνα δεν είναι το ίδιο μέγεθος, οπότε μπορείτε να αγοράσετε χαλί σε προσαρμοσμένο μέγεθος ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Έτσι, θα μπορείτε να το μετακινείτε κιόλας, για να λερώνεται λιγότερο, χωρίς η κουζίνα να χάνει το όμορφο διακοσμητικό της.

Ευχαριστούμε τον Colore Colori για τον χρήσιμο οδηγό.