Υδρόμετρα: Τρόπος για έλεγχο της κατανάλωσης του νερού

Τα τελευταία χρόνια η γενικότερη άνοδος του κόστους ζωής σε συνδυασμό με την μείωση των εισοδημάτων για το σύνολο σχεδόν των πολιτών της Ελλάδας έχουν μετατρέψει ακόμα και το παραδοσιακά «οικονομικό» νερό μια δαπάνη διόλου ευκαταφρόνητη για τα νοικοκυριά. Για αυτό τον λόγο και όχι μόνο χρειάζεται η χρήση τεχνικών και εργαλείων για τον έλεγχο της κατανάλωσης του νερού.  Τα υδρόμετρα είναι μία καλή λύση για να παρατηρήσετε, να ελέγξετε και να μετρήσετε την ροή των υδάτων.

Σπατάλη νερού: Ζήτημα Οικολογικό

«Νερό δεν υπάρχει αρκετό. Γι’ αυτό προσέχουμε, για να έχουμε». Αυτό ήταν το σλόγκαν μιας διαφήμισης των αρχών της δεκαετίας του ΄90. Τότε η πρωτεύουσα αντιμετώπιζε ζήτημα λειψυδρίας λόγω μείωσης των αποθεμάτων νερού. Τα χρόνια πέρασαν και το πρόβλημα φαινομενικά ξεπεράστηκε. Ωστόσο η κεντρική ιδέα της ορθής κατανάλωσης του νερού, τόσο για οικονομικούς, όσο και για λόγους επιβίωσης παραμένει πάντα επίκαιρη.  Η χρήση του νερού με μέτρο είναι μια λύση μελλοντικά ωφέλιμη για όλους. Άλλωστε στη χώρα μας και όχι μόνο παρατηρείται ξηρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω έλλειψης βροχών.

Υδρόμετρα

Στις αναπτυγμένες χώρες είναι αρκετά διαδεδομένη η χρήση μιας βασικής συσκευής που χρησιμοποιείται ακριβώς για την παρατήρηση, τον έλεγχο και τελικά τη μέτρηση της ροής των υδάτων μέσω των σωληνώσεων στις οικίες, τα εμπορικά κέντρα και στους χώρους αγροτικής άρδευσης. Πρόκειται για τα υδρόμετρα τα οποία έχουν πολλαπλές χρήσεις και υπάρχει σε διαφορετικά για κάθε περίσταση είδη. Μπορεί να είναι απλό ή σύνθετο, απλής ή πολλαπλής ριπής.

mafou.gr - Υδραυλικά είδη - Υδρόμετρα

 

Βασικές διακρίσεις υδρόμετρων։

  • Ταχυμετρικοί οικιακοί
  • Ογκομετρικοί
  • Βιομηχανικοί
  • Υγρού τύπου
  • Ξηρού τύπου

Τα ογκομετρικά υδρόμετρα χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ακρίβεια μέτρησης, σε σχέση με τα ταχυμετρικά, στροβιλομετρικά ή ηλεκτρομαγνητικά.

 

Βασικά εξαρτήματα υδρόμετρων:

  • Αντικλεπτικές σφραγίδες
  • Τζάμια ανταλλακτικά
  • Βάσεις στήριξης με πτυσσόμενα ρακόρ
  • Βαλβίδες αντιεπιστροφής για υδρόμετρα πολλαπλής ριπής
  • Βιδωτά ρακόρ ειδικά

mafou.gr - Υδραυλικά είδη - Ρακόρ Υδρομέτρων

 

Η χρήση του βιδωτού ρακόρ

Τα βιδωτά ρακόρ γενικά ως οικιακό αξεσουάρ είναι δυνατόν να τοποθετηθούν σε διαφορετικές βρύσες του σπιτιού. Υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία ώστε τα βιδωτά ρακόρ να είναι συμβατά στις κάνουλες, δηλαδή στις αντίστοιχες «βόλτες». Χρησιμοποιούνται κυρίως για να διευκολύνουν την τοποθέτηση λάστιχου ή σωλήνα στη βρύση του κήπου, της βεράντας, του μπαλκονιού και της κουζίνας.

 

Πρακτικές λύσεις για οικονομία νερού και ρεύματος

Μια πρακτική λύση για εξοικονόμηση νερού, αλλά και ηλεκτρικού ρεύματος, αποτελεί η τοποθέτηση και χρήση θερμοστατικών μπαταριών. Με αυτόν τον τρόπο τα μέλη χρησιμοποιούν την ποσότητα ζεστού νερού που τους είναι απαραίτητη χωρίς περιττή κατανάλωση. Οι σχετικές στατιστικές επιβεβαιώνουν πως με αυτό τον τρόπο εξοικονομείται ενέργεια.  όσον αφορά τη θέρμανση του νερού τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν διαφορετικά είδη θερμοσίφωνα. Τους συμβατικούς ηλεκτρικούς, τους ταχυθερμαντήρες και τους ηλιακούς, οι οποίοι είναι πιο σύγχρονη εκδοχή για οικονομία στο ρεύμα.

mafou.gr -Θερμοσίφωνας_ecoline_pyramis-

Αξίζει όμως να προσέξει κανείς και τους ταχυθερμοσίφωνες, την μεσοβέζικη επιλογή. Αποτελούν μια καλή λύση κυρίως για τους επαγγελματικούς χώρους. Ζεσταίνουν άμεσα όσο ακριβώς νερό χρειάζεται, στην αναγκαία ποσότητα χωρίς αυτό να αναμιγνύεται με κρύο όπως στους άλλους τύπους θερμοσίφωνα. Λειτουργεί με αποκεντρωτικό τρόπο, μικρές συσκευές στα πεδία δράσης και χωρίς τη χρήση σωληνώσεων για τη σύνδεση.

Η εξοικονόμηση χώρου και ενέργειας, ο έλεγχος της κατανάλωσης νερού και ρεύματος, αποτελούν πλέον σημαντικά στοιχεία για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού για ένα νοικοκυριό. Οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες και οι κοινωνικές απαιτήσεις σύνθετες. Η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας με τις δυνατότητες που διαθέτει δύναται να προσφέρει διεξόδους στο καταναλωτικό κοινό.