Ανοξείδωτες κατασκευές για επιχειρήσεις εστίασης: Πώς να τις καθαρίσετε & να τις απολυμάνετε

Σε μια επιχείρηση εστίασης, η καθαριότητα στην κουζίνα είναι από τις πιο βασικές προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της. Για την ακρίβεια, όλα πρέπει να λάμπουν. Ραφιέρες, ερμάρια και τραπέζια, πάνω στα οποία ακουμπούν τα υλικά και τα τρόφιμα, πρέπει να είναι πεντακάθαρα και χωρίς ίχνος μικροβίων.

Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέγονται ανοξείδωτες κατασκευές για επιχειρήσεις εστίασης. Το ανοξείδωτο ατσάλι καθαρίζεται εύκολα, δεν λεκιάζει, είναι ανθεκτικό ακόμα και σε πολύ ισχυρά καθαριστικά και επιπλέον δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων στην επιφάνειά του.

Πώς, όμως, πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι ανοξείδωτες κατασκευές, ώστε και αστραφτερές να είναι, αλλά και να μην καταστρέφεται σταδιακά η επίστρωσή τους;

Ας δούμε παρακάτω τους βασικότερους τρόπους καθαρισμού.

Ζεστό νερό και πανί με μικροΐνες

Ένα πανί με μικροΐνες και ζεστό νερό είναι ο πιο απλός και ήπιος τρόπος να καθαριστούν οι ανοξείδωτες επιφάνειες, καθώς προσφέρει τόσο την απαλότητα που απαιτείται όσο και την υγιεινή.

Καλό είναι αυτή η ρουτίνα να ακολουθείται τακτικά μέσα στην ημέρα, ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση λεκέδων και αλάτων.

Σαπούνι πιάτων

Για τον καθημερινό καθαρισμό των μαγειρικών σκευών και επιφανειών, αρκεί ένα κοινό σαπούνι πιάτων. Σίγουρα, το ανοξείδωτο ατσάλι αντέχει και σε ισχυρά απορρυπαντικά, όμως σπανίως αυτό χρειάζεται. Επιπλέον, αυτά τα καθαριστικά μπορεί να αφήσουν κατάλοιπα πάνω στις επιφάνειες που ακουμπάει φαγητό, οπότε καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται, όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Λευκό ξίδι και μαγειρική σόδα

Το οξύ στο ξίδι είναι ένας θαυμάσιος καθαριστικός παράγοντας αλλά και ένας ασφαλής τρόπος καθαρισμού επιφανειών χωρίς σκληρές χημικές ουσίες. Τα ερμάρια και τα τραπέζια θα λάμψουν αμέσως με φυσικό τρόπο! Επιπλέον, το ξύδι έχει και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Από την άλλη, η μαγειρική σόδα είναι ιδανική, για να γυαλίσουν οι επιφάνειες, να απομακρυνθούν τα άλατα και να μοιάσουν μεμιάς σαν καινούρια όλα τα είδη. Επίσης, η μαγειρική σόδα απορροφάει τις μυρωδιές που μπορεί να αφήνουν ορισμένα υλικά στην κουζίνα.

Χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα

Μπορεί το ανοξείδωτο ατσάλι να είναι μια επιφάνεια που δεν ανέχεται λεκέδες, όμως είναι επιρρεπής σε κάτι τόσο απλό: τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Αν, λοιπόν, θέλετε να μην υπάρχει ίχνος από αυτά, κάτι που είναι σημαντικό για τον εξοπλισμό που έρχεται σε επαφή με πελάτες, τότε θα πρέπει να ψεκάσετε τις επιφάνειες με το ειδικό καθαριστικό για τις επιφάνειες της κουζίνας. Θα εξαφανιστούν αμέσως όλα τα δακτυλικά αποτυπώματα!

Έξτρα λάμψη με ελαιόλαδο

Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο, όμως το ελαιόλαδο κάνει θαύματα στο να δώσει ξανά στο ανοξείδωτο ατσάλι τη χαμένη του λάμψη.

Απλώστε μια μικρή ποσότητα και αφήστε τη για λίγη ώρα. Έπειτα, σκουπίστε καλά με χαρτί κουζίνας και περάστε την επιφάνεια με μαγειρική σόδα, για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα του λαδιού.