Καράφες για κρασί: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι καράφες έχουν γίνει πολύ της μόδας. Αντί να βάζουμε το κρασί ή το λικέρ σε ένα μπουκάλι που περνάει απαρατήρητο, είναι πολύ πιο όμορφο να το μεταγγίσουμε σε μια καράφα και να το προσφέρουμε από εκεί στους καλεσμένους μας. Μάλιστα, σε ορισμένα κρασιά η μετάγγιση είναι υποχρεωτική, για να αναδείξουν τα αρώματα και τη γεύση τους με τον καλύτερο τρόπο. Στην αγορά, υπάρχουν δεκάδες καράφες σε διάφορα σχέδια και από διάφορα υλικά, οι οποίες θα ομορφύνουν το τραπέζι σας. Τι πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζετε, για να κάνετε την ιδανική επιλογή;

Σε τι χρησιμεύει η καράφα;

Η καράφα χρησιμεύει, για να μεταγγίσετε σε αυτή το κρασί λίγη ώρα πριν το σερβίρετε. Αντί να το έχετε μέσα στο μπουκάλι του, το βάζετε στην καράφα που επιτελεί πολλούς σκοπούς. Καταρχάς, είναι μια πολύ στιλάτη προσθήκη για ένα επίσημο τραπέζι και ανάλογα με το στυλ του σερβίτσιου και γενικά του τραπεζιού δημιουργεί ένα πολύ προσεγμένο σύνολο σε σχέση με ένα ανοιγμένο μπουκάλι κρασί. Επιπλέον, όμως, είναι ιδανική, για να αποκτήσει το κρασί μεστότητα γεύσης και αρώματος. Η εκτεταμένη επαφή του με το οξυγόνο προετοιμάζει το κρασί πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το άνοιγμα του μπουκαλιού και βγάζει προς τα έξω τα φρουτώδη αρώματά του.

καραφα κρασιου

Πόσο απαραίτητη είναι η καράφα;

Η καράφα δεν είναι απολύτως απαραίτητη, για να έρθει σε επαφή το κρασί με το οξυγόνο και να υποστεί τη διαδικασία που θα το κάνει πιο μεστό γευστικά. Η οξείδωση επιτυγχάνεται και με το σερβίρισμα του κρασιού στο ποτήρι. Όμως, στα φθηνά κρασιά αλλά και στα κόκκινα κρασιά με έντονες τανίνες, απαιτείται παραπάνω χρόνος, για να έρθει γευστικά το κρασί σε ισορροπία και να μη μοιάζει πολύ στυφό. Σε αυτά τα κρασιά, οι καράφες με φαρδιά βάση είναι ιδανικές, αν το κρασί μεταγγιστεί περίπου 2-3 ώρες πριν το σερβίρισμα.

Τι είδους καράφα πρέπει να διαλέξω;

Από άποψη στυλ, το προσωπικό γούστο του καθενός είναι υπεύθυνο για την επιλογή μιας καράφας που ταιριάζει με το υπόλοιπο τραπέζι. Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία σε καράφες, απλές με minimal σχεδιασμό ή σε πιο κλασικά σχέδια, με ανάγλυφα στοιχεία και συνδυασμό πολλών υλικών, όπως κρύσταλλο, ασήμι, δαντέλα ή πολύτιμους λίθους. Πάντως, οι δύο βασικές κατηγορίες είναι οι γυάλινες και οι κρυστάλλινες καράφες.

Το κρύσταλλο είναι σίγουρα μια εξαιρετική επιλογή, αφού έχει λεπτό τοίχωμα και παρά όλα αυτά είναι πιο ανθεκτικό από το γυαλί. Η λεπτότητα του τοιχώματος επιτρέπει στα αρώματα του κρασιού να φτάσουν πολύ πιο έντονα στον αποδέκτη τους. Γενικά, οι μεγάλες περίτεχνες καράφες είναι κρυστάλλινες. Οι γυάλινες είναι μια πιο καθημερινή επιλογή και είναι πιο απλές και μικρές. Οι μεγάλες γυάλινες καράφες που έχουν υποστεί επεξεργασία, για να έχουν περίτεχνες λεπτομέρειες, είναι πολύ εύθραυστες. Αυτές που έχουν παχύ τοίχωμα είναι πιο βολικές, γιατί πλένονται στο πλυντήριο σε αντίθεση με τις κρυστάλλινες.

Βρείτε καράφες γάμου στο Verorama.gr