Καταψύκτης-μπαούλο ή καταψύκτης-ντουλάπα; Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα κάθε τύπου

Καταψύκτης-μπαούλο ή καταψύκτης-ντουλάπα; Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα κάθε τύπου

Οι καταψύκτες αποτελούν σημαντικό μέρος κάθε επιχείρησης εστίασης, έτσι ώστε οι προμήθειες να διατηρούνται αναλλοίωτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολλά είδη επαγγελματικών καταψυκτών, με τα δύο κυριότερα να είναι ο καταψύκτης-ντουλάπα και ο καταψύκτης-μπαούλο.

Ο πρώτος είναι όρθιος και έχει ανοιγόμενη πόρτα προς τα εμπρός. Αντίθετα, ο δεύτερος είναι πιο χαμηλός, τοποθετημένος σε οριζόντια θέση, και η πόρτα του ανοίγει προς τα πάνω. Κάθε τύπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Ας δούμε παρακάτω ποια είναι αυτά, ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

καταψύκτης μπαούλο ή καταψύκτης ντουλάπα

Καταψύκτης-ντουλάπα

Το βασικό πλεονέκτημα του καταψύκτη-ντουλάπα είναι ότι παρέχει την καλύτερη δυνατή οργάνωση στο εσωτερικό του, αφού διαθέτει ράφια και συρτάρια. Επιπλέον, είναι πιο μικρός και συμπαγής, ενώ αξιοποιεί και τον κάθετο χώρο. Συνεπώς, είναι ιδανικός για μικρές κουζίνες και αποθήκες, αν και πρέπει να ληφθεί υπόψη ο χώρος που πιάνει, για να ανοίξει η πόρτα.

Από την άλλη, δεν είναι τόσο ευέλικτος στην αποθήκευση. Δεδομένου ότι οι όρθιοι καταψύκτες έχουν έως και 15% λιγότερο αποθηκευτικό χώρο από τους καταψύκτες-μπαούλα, η αποθήκευση μεγαλύτερων αντικειμένων, όπως μεγάλων κομματιών κρέατος και τυριού, μπορεί να είναι δύσκολη. Επίσης, σε περίπτωση πτώσης ρεύματος, ο καταψύκτης-μπαούλο διαθέτει μέγιστο διάστημα συντήρησης της ψύξης 2 ημέρες, αρκετά μικρότερο από αυτό του καταψύκτη-μπαούλου.

Τέλος, ο καταψύκτης-ντουλάπα έχει μικρότερη διάρκεια ζωής (περίπου 15 χρόνια), όταν ο καταψύκτης-μπαούλο μπορεί να διαρκέσει γύρω στα 20 χρόνια.

Καταψύκτης-μπαούλο

Ο καταψύκτης-μπαούλο έχει το εξαιρετικό πλεονέκτημα ότι προσφέρει μεγάλο χώρο αποθήκευσης, ο οποίος είναι ιδανικός για ογκώδη αντικείμενα. Παράλληλα, διατηρεί άριστα τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να είναι πιο οικονομικά αποδοτικός, αλλά και να διασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια των τροφίμων. Τέλος, είναι μια πολύ καλή επιλογή για επαγγελματικούς χώρους με μεγάλη ποσότητα προμηθειών, καθώς μπορεί να κρατήσει αναλλοίωτα τα τρόφιμα ακόμα και για 4 μέρες χωρίς παροχή ρεύματος.

Ωστόσο, ο καταψύκτης-μπαούλο έχει και ορισμένα μειονεκτήματα. Καταρχάς, είναι αρκετά ογκώδης, οπότε απαιτεί μεγάλο χώρο στην κουζίνα. Επιπλέον, ενώ είναι κατάλληλος για κατάψυξη ογκωδών αντικειμένων ή αντικειμένων σε περίεργο σχήμα, δεν προσφέρει πολλές επιλογές οργάνωσης. Έτσι, αν αποθηκεύετε πολλά μικρότερα τρόφιμα, θα χρειάζεται να τον κρατάτε αρκετή ώρα ανοιχτό, μέχρι να βρείτε αυτό που θέλετε. Αυτό θα έχει επίπτωση στην ενεργειακή αποδοτικότητά του.

Ένα ακόμα αρνητικό είναι ότι, καθώς η πόρτα του ανοίγει προς τα πάνω, τα τρόφιμα είναι δύσκολα προσβάσιμα, ειδικά σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Επίσης, πολλά μοντέλα δεν διαθέτουν αυτόματη επιλογή απόψυξης, η οποία έτσι πρέπει να γίνεται χειροκίνητα.

Συνεπώς, γίνεται σαφές ότι η απόφαση για την επιλογή του κατάλληλου καταψύκτη σχετίζεται κυρίως με το είδος των προμηθειών σας και τον διαθέσιμο χώρο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επιλέξετε ένα ενεργειακά αποδοτικό μοντέλο, ώστε να μειώσετε τις μηνιαίες δαπάνες για παροχή ενέργειας.