Στέφανα γάμου. Συμβολισμοί από τα βάθη των αιώνων έως σήμερα.

Τα στέφανα γάμου κατέχουν μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην όλη διαδικασία της γαμήλιας τελετής. Το κυκλικό σχήμα τους έχει επίσης έναν πολύ ιδιαίτερο συμβολισμό, όπως και οι βέρες που ανταλλάζουν οι νεόνυμφοι, στη διάρκεια του Μυστηρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο «χορός του Ησαϊα» είναι κυκλικός

Τα στέφανα γάμου, εκτός από τα προαναφερθέντα, συμβολίζουν και τη γονιμότητα. Οι ρίζες της χρήσης τους κατά τη γαμήλια τελετή μας παραπέμπουν στις προχριστιανικές παραδόσεις, στην Αρχαία Ελλάδα. Κατά τη διαδικασία της τέλεσης του γάμου, στεφάνια έφεραν όχι μόνο η νύφη και ο γαμπρός, αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτόν, καθώς σχηματιζόταν ένα είδος πομπής από τους καλεσμένους.

Στην αρχαιότητα

Τα στέφανα του γάμου στην αρχαιότητα κατασκευάζονταν από φυσικά υλικά, όπως η ελιά, η κληματόβεργα και διάφορα είδη ανθέων, όπως ο υάκινθος, που ήταν πολύ δημοφιλής στην Αρχαία Ελλάδα. Ιδιαίτερη θέση κατείχε η χρήση λεμονανθών, για την κατασκευή των στεφάνων. Αυτά συμβόλιζαν την αγνότητα. Γενικά τα άνθη συνδέονταν με την παρθενία. Με το πέρασμα του χρόνου, πιθανώς από τα βυζαντινά χρόνια, τα στέφανα  γάμου  παραπέμπουν σε βασιλικές κορώνες.

στέφανα γάμου

«Στέφεται» είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται από τον ιερέα, κατά την τέλεση του Μυστηρίου στην Εκκλησία. Με το γάμο θεωρείται ότι δημιουργείται ένα νέο «βασίλειο», με ηγήτορες τους νεόνυμφους, που οφείλουν να το κυβερνήσουν με σύνεση και δικαιοσύνη. Στη χριστιανική προσέγγιση τα στέφανα παραπέμπουν και στις θυσίες των ιερομαρτύρων. Άλλωστε ο γάμος δεν είναι μόνο γλέντι και χαρές. Χρειάζονται υποχωρήσεις και εκατέρωθεν θυσίες από το ζευγάρι, μέσα από την κοινή τους συμβίωση, ώστε να στηθεί η οικογενειακή εστία.

Η αλλαγή πάνω από τα κεφάλια του ζεύγους, τρεις φορές, από τον ανάδοχο, αφορά την ιερότητα που έχει ο αριθμός «τρία» για τη χριστιανική θρησκεία. Δεν είναι τυχαίο, ότι στο τέλος του Μυστηρίου ο ιερέας δένει τις κορδέλες των στεφάνων, σφιχτά μεταξύ τους. Στην εποχή μας δεν έχει πάψει η κατασκευή στεφάνων γάμου από φυσικά υλικά, όπως στην αρχαιότητα.

Το ξύλο, ο λεμονανθός, το μετάξι, η πορσελάνη, δαντέλα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομικές και συνάμα εντυπωσιακές χειροποίητες δημιουργίες. Κατασκευάζονται επίσης επάργυρα, ασημένια και από πλατίνα. Τα χρυσά στεφάνια διαθέτουν τη δυναμική να προσθέσουν ένα ακόμα στοιχείο στους προαναφερθέντες συμβολισμούς.