Τι να ΜΗΝ κάνετε στην ανακαίνιση μπάνιου: 5 βασικά λάθη

Είτε απλά αντικαθιστάτε ορισμένα παλιά έπιπλα μπάνιου είτε αναδιαμορφώνετε ολόκληρο τον χώρο, η ανακαίνιση μπάνιου είναι μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί χρόνο, όρεξη και φυσικά χρήματα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν γνωρίζουν τι να προσέξουν και κάνουν αρκετά λάθη στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν κόπο και χρήματα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα λάθη μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στο μέλλον, αν το μπάνιο πάψει να είναι λειτουργικό ή παρουσιάσει βλάβες.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε εύκολα να μάθετε ποια είναι αυτά τα σημαντικά λάθη και πώς να τα αποφύγετε. Απλά διαβάζοντας παρακάτω.

Παράβλεψη του ανεμιστήρα μπάνιου

ανεμιστήρας μπάνιου

Μην ξεχνάτε αυτό το στοιχείο που συχνά παραβλέπεται. Χωρίς κατάλληλο εξαερισμό, η υγρασία παγιδεύεται στον κλειστό χώρο και με την πάροδο του χρόνου, αυτό το υγρό περιβάλλον γίνεται το τέλειο καταφύγιο για μούχλα και μύκητες, ενώ φθείρει και τα έπιπλα και το χρώμα των τοίχων. Είτε διαθέτετε ήδη ανεμιστήρα είτε προσθέτετε έναν στην ανακαίνιση του μπάνιου, φροντίστε να καθαρίσετε το στόμιο από τη σκόνη πριν αυτός αρχίσει να δουλεύει εκ νέου στον ανανεωμένο χώρο σας.

Έλλειψη συγκεκριμένου πλάνου

πλάνο

Ο προγραμματισμός είναι τα πάντα! Αντί να ανακαλύψετε τις ειδικές ανάγκες του μπάνιου σας αφού έχετε ήδη γκρεμίσει την τουαλέτα, κάντε ένα σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη ακριβείς μετρήσεις, αναμενόμενο κόστος, όλα τα υλικά και φυσικά το δικό σας προσωπικό γούστο. Το πλάνο αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι, από τα μέλη της οικογένειας μέχρι τον εργολάβο που θα αναλάβει την ανακαίνιση μπάνιου. 

Ακατάλληλη διαμόρφωση

Εάν το σχέδιό σας για ανακαίνιση μπάνιου εστιάζει στην εμφάνιση και όχι στην ευχρηστία, αυτό είναι ένα πρόβλημα, γιατί τελικά θα καταλήξετε με ένα όμορφο αλλά μη λειτουργικό μπάνιο. Αφήστε τη διακόσμηση για αργότερα και σκεφτείτε πρώτα τη διαρρύθμιση και τις σωστές αποστάσεις μεταξύ των επίπλων και των ειδών υγιεινής. Η άνετη καθημερινή χρήση πρέπει να είναι η αφετηρία σας και ύστερα να μεριμνήσετε για τις αισθητικές πινελιές. 

Επιλογή φθηνών υλικών

Τα μπάνια υφίστανται σοβαρή επιβάρυνση, από τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μέχρι τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Για να αποφύγετε τις βλάβες και τη φθορά,  θα πρέπει να επιλέξετε υλικά σχεδιασμένα ειδικά για τέτοιους χώρους. Το ξύλο στα έπιπλα θα πρέπει να είναι επενδυμένο με ειδικό βερνίκι ενάντια στην υγρασία, ενώ και οι κόλλες σε κάθε ένωση είναι απαραίτητο να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για την ανθεκτικότητά τους. Το ίδιο ισχύει και για τις βαφές των τοίχων, εκτός αν θέλετε να αρχίσετε να βλέπετε ξεφλούδισμα από τους πρώτους μήνες.

Οριακό budget

budget

Δυστυχώς, σε κάθε ανακαίνιση η πιθανότητα το budget να ξεφύγει είναι αρκετά σημαντική. Γι’ αυτό, σας προτείνουμε να υπολογίζετε περίπου 20% έξτρα, ώστε να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.