Πως γίνεται ο σωστός καθαρισμός χαλιών στο σπίτι; Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά!

Τα χαλιά μας τρώνε πολλή κακομεταχείρηση από τα παπούτσια μας, τα ατυχήματα με ποτά, τα ζώα, και άλλα πολλά. Όμως προσφέρουν τόση άνεση και ζεστασιά που αξίζει η προσπάθεια να τα κρατήσουμε σε άριστη κατάσταση. Το συχνό σκούπισμα και ο προσεκτικός τους καθαρισμός διατηρεί την καλή τους κατάσταση και πολύ καιρό ώστε να τα απολαμβάνουμε στην εντέλειά τους. Παρακάτω θα δούμε μερικές συμβουλές για τον σωστό καθαρισμό χαλιών στο σπίτι εύκολα και γρήγορα.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω τα χαλιά;

Είναι απαραίτητο να σκουπίζετε τα χαλιά με μια δυνατή ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Αν έχετε παιδιά ή κατοικίδια τότε θα πρέπει να το κάνετε συχνότερα. Επίσης τους λεκέδες καλό είναι να τους καθαρίσουμε άμεσα, πριν στεγνώσουν. Επιπλέον, πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τον επαγγελματικό καθαρισμό τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο καθώς ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι δεν είναι επαρκής.

Απομακρύνουμε τη σκόνη και τη βρωμιά

Αν αφήσουμε για καιρό τα χαλιά μας χωρίς σκούπισμα, η σκόνη και η βρωμιά θα εγκλωβιστείστις ίνες τους. Για αυτό το λόγο πολλά είναι θαμπά και έχουν άσχημη μυρωδιά. Το σωστό και τακτικό σκούπισμα με μια αξιόπιστη σκούπα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε τον καθαρισμό χαλιών στο σπίτι. Αν δεν έχουμε σκούπα, μπορούμε να τα τινάξουμε χτυπώντας τα με ένα κοντάρι, όμως δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό ή ξεκούραστο.Expert clean - Καθάρισμα Χαλιού

Αφαιρούμε τους λεκέδες

Όπως αναφέραμε, είναι σωστό να καθαρίζουμε τους λεκέδες τη στιγμή που συμβαίνουν. Αν χυθεί υγρό στο χαλί μας, το ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας ή ένα λευκό, καθαρό πανί. Σε περίπτωση που πέσει φαγητό ή λάσπη στο χαλί και τα αντιληφθούμε ενώ έχουν ξεραθεί τότε τα ξύνουμε ελαφρώς με ένα μαχαίρι χωρίς δόντια. Αυτό το κάνουμε για να απομακρύνουμε τον στερεό λεκέ και μετά σκουπίζουμε τα απομεινάρια. Έπειτα, ανάλογα με το χαλί μας, επιλέγουμε ένα απορρυπαντικό που απομακρύνει τους συγκεκριμένους λεκέδες αποτελεσματικά.

Πως θα πλύνουμε το χαλί με φυσικό τρόπο

Ετοιμάζουμε ένα διάλυμα 1 μέρος ξύδι και 3 μέρη νερό και βάλτε το σε ένα μπουκάλι με στόμιο spray. Ανακινούμε και ψεκάζουμε το χαλί μας, επιμένοντας σε όσους λεκέδες έχουν μείνει. Πρέπει να ψεκάσετε αρκετό διάλυμα στο χαλί ώστε να εμποτιστεί, αλλά όχι τόσο ώστε να μουλιάσει εντελώς. Αφήνουμε έτσι το χαλί για τουλάχιστον 5 λεπτά και έπειτα με ένα καθαρό, λευκό πανί το ταμπονάρουμε. Χρειάζεται να ξεπλένουμε τακτικά το πανί με κρύο νερό.

Expert clean - Καθάρισμα Χαλιού με τριψιμο

Αφήνουμε το χαλί να στεγνώσει εντελώς

Ανοίγουμε τις πόρτες και τα παράθυρα ώστε να επιτρέψουμε στο ρεύμα του αέρα να εισέλθει στο χώρο και να στεγνώσει το χαλί πιο γρήγορα. Ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο, οπότε πρέπει να το εντάξουμε προσεκτικά στο πρόγραμμά μας! Αν είναι εφικτό, καλό είναι να μην μπούμε καθόλου στο χώρο που έχουμε το χαλί. Διότι αν το λερώσουμε όση ώρα είναι νωπό θα πρέπει να επαναλάβουμε τη διαδικασία αφού όμως στεγνώσει πλήρως.

Αν θέλετε επαγγελματικό καθάρισμα για τα χαλιά σας τοτε μπορείτε να επισκεφτείτε την Expert clean.gr.