Εξοπλισμός κρεοπωλείου: τι πρέπει να προσέξετε στις εντομοπαγίδες

Σύμφωνα με το νόμο, κάθε μέρος στο οποίο αποθηκεύονται ή/ και παράγονται τρόφιμα πρέπει να έχει εντομοπαγίδα ανάλογα με το μέγεθός του. Συνεπώς, ο εξοπλισμός κρεοπωλείου εκτός από ψυχόμενες βιτρίνες, ακονιστήρια μαχαιριών, ηλεκτρικές ζυγαριές, επαγγελματικά ψυγεία και κρεατομηχανές πρέπει να περιλαμβάνει και εντομοπαγίδα. Ο ψεκασμός εντομοκτόνου σε μέρη με τρόφιμα απαγορεύεται, οπότε η εντομοπαγίδα είναι η μόνη λύση, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ιπτάμενων και βαδιστικών εντόμων που εμφανίζονται στους χώρους προετοιμασίας φαγητού. Τι ισχύει, λοιπόν, για αυτή τη συσκευή;

 

Πλεονεκτήματα

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της εντομοπαγίδας είναι ότι απαλλάσσει το χώρο από έντομα χωρίς τη χρήση βλαβερών εντομοκτόνων. Από εκεί και πέρα, είναι μια οικονομική συσκευή που ξοδεύει ελάχιστο ρεύμα και μπορεί να λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως με πολύ μικρή κατανάλωση, ενώ είναι εύκολη και απλή τόσο στη λειτουργία όσο και στη συντήρησή της.

 

Τύποι εντομοπαγίδων με βάση το σημείο τοποθέτησης

Οι εντομοπαγίδες διακρίνονται σε επιτοίχιες, επιτραπέζιες και οροφής. Οι εντομοπαγίδες οροφής είναι οι πιο διαδεδομένες στον εξοπλισμό κρεοπωλείου, αφού παγιδεύουν τα ιπτάμενα έντομα με το κρέμασμά τους σε ύψος περίπου 2-2,5 μέτρων αλλά όχι ψηλότερα. Οι επιτοίχιες εντομοπαγίδες επιτελούν την ίδια λειτουργία και επιπλέον παγιδεύουν και τα έντομα που περπατούν στον τοίχο, ενώ οι επιτραπέζιες είναι κυρίως για οικιακή χρήση, καθώς είναι μικρές και καλύπτουν το χώρο ενός δωματίου μόνο.

 

Είδη εντομοπαγίδων με βάση τη λειτουργία τους

Παλαιότερα, υπήρχαν οι εντομοπαγίδες ηλεκτρικής εκκένωσης, οι οποίες προσέλκυαν το έντομο με την υπεριώδη ακτινοβολία και στη συνέχεια το διαμέλιζαν. Αυτές απαγορεύτηκαν σε επιχειρήσεις με τρόφιμα, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος μέρη του εντόμου να καταλήξουν σε αυτά. Πλέον, χρησιμοποιούνται εντομοπαγίδες με κολλώδη επιφάνεια. Τα έντομα προσελκύονται με τις λάμπες UV και παγιδεύονται στην κολλητική επιφάνεια. Η επιφάνεια αυτή αντικαθίσταται όταν γεμίσει περίπου στο 70-80% με έντομα.

 

Σωστή λειτουργία της εντομοπαγίδας

Η αγορά της σωστής εντομοπαγίδας και η ορθή λειτουργία της παίζουν μεγάλο ρόλο στη συμμόρφωση του κρεοπωλείου στις απαιτήσεις του νόμου. Θα πρέπει, καταρχάς, να προσέξετε το μέγεθος της παγίδας που πρέπει να αγοράσετε ανάλογα με το μέγεθος του καταστήματος. Ο αριθμός των λαμπών UV, τα Watt και γενικά το μέγεθος και το βάρος της εντομοπαγίδας ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές με βάση το εμβαδόν της επιχείρησης. Από εκεί και πέρα, το σημείο στο οποίο θα τοποθετήσετε την παγίδα δεν θα πρέπει να είναι κοντά σε παράθυρα και πόρτες, για να μην προσελκύει έντομα απέξω. Τέλος, η συντήρηση είναι καθοριστική στην αποδοτικότητα της συσκευής. Οι λάμπες UV πρέπει να αντικαθίσταται μία φόρα το χρόνο, γιατί αλλιώς μειώνεται η απόδοσή τους και δεν προσελκύουν πολλά έντομα. Παράλληλα, ακόμα και αν δεν έχει γεμίσει η κολλητική επιφάνεια, θα πρέπει κάθε τρεις μήνες να αλλάζει, γιατί η κόλλα ξεραίνεται.