Επαναφορά αρχείων: 4 ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε και οι απαντήσεις τους

Όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε χάσει δεδομένα από τον υπολογιστή, την κάρτα μνήμης, το κινητό ή το USB stick. Είναι σίγουρα μια πολύ άσχημη εμπειρία που δεν θέλουμε να τη θυμόμαστε, κυρίως για τις ατελείωτες ώρες δουλειάς που ακολούθησαν, για να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος αλλά και για τη στεναχώρια για όσα αρχεία χάσαμε μια για πάντα. Η τεχνολογία, όμως, έχει προχωρήσει πολύ και πλέον η επαναφορά αρχείων είναι εφικτή σε ορισμένες περιπτώσεις. Θέλετε να μάθετε τα πάντα για αυτή τη διαδικασία; Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις σε τέσσερις βασικές ερωτήσεις και την επόμενη φορά που θα έχετε κάποιο ατύχημα θα ξέρετε τι να κάνετε!

Αν πέσει νερό στον υπολογιστή μπορεί να σωθεί τίποτα;

Όταν η απώλεια δεδομένων οφείλεται σε βλάβη στο hardware, όπως αν πέσει κάποιο υγρό, χαλάσει κάποιο εξάρτημα ή υπερθερμανθεί ο υπολογιστής, τότε η επαναφορά αρχείων είναι αρκετά δύσκολη και απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες. Μόνο ο τεχνικός μπορεί να προσπαθήσει να σώσει όσα δεδομένα σώζονται και αυτό θα το κάνει με εξελιγμένο εξοπλισμό σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, όμως πολλές φορές έχει ευτυχή αποτελέσματα σε μεγάλο ποσοστό ανάλογα φυσικά και με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του τεχνικού.

νερο στον υπολογιστη

Η επίθεση από ιό προκαλεί μεγάλη ζημιά;

Η επίθεση από ιό ανήκει στα προβλήματα λογικής φύσης που οδηγούν στην απώλεια δεδομένων. Όταν το πρόβλημα εστιάζεται στο software, η ανάκτηση των δεδομένων είναι πιο αποδοτική και απαιτεί δουλειά με συγκεκριμένα προγράμματα. Και πάλι, όμως, οι γνώσεις του τεχνικού και το υψηλού επιπέδου πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσει είναι οι μόνες εγγυήσεις ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σωστά. Το ίδιο ισχύει και αν χάθηκαν τα δεδομένα λόγω format, κατά λάθος διαγραφής ή άλλων προβλημάτων στο λογισμικό.

ιος υπολογιστη

Στους SSD δίσκους μπορούν να επανακτηθούν τα δεδομένα;

Οι SSD δίσκοι είναι σαφώς γρηγορότεροι και απλούστεροι στη λειτουργία τους από τους HDD, όμως αυτό έχει το αντίθετο αποτέλεσμα όσον αφορά στην ανάκτηση αρχείων. Στους HDD δίσκους, τα δεδομένα που διαγράφονται παραμένουν σε φυσικό επίπεδο στο δίσκο, οπότε η επαναφορά τους είναι πιθανή, αν δεν επανεγγραφεί κάτι από πάνω τους. Φυσικά, αυτή η δομή έχει αρνητικές συνέπειες στην ταχύτητά τους και γι’ αυτό το λόγο, αντικαταστάθηκε από την εξελιγμένη δομή και λειτουργία των SSD δίσκων. Σε αυτούς, όμως, εφόσον μιλάμε για πρόβλημα στο λογισμικό, η επαναφορά αρχείων είναι πολύ δυσκολότερη.

ssd

Μπορώ να συνεχίσω να δουλεύω στον υπολογιστή ψάχνοντας τα αρχεία μου;

Πολλοί χρήστες, όταν διαπιστώνουν ότι έχασαν τα αρχεία τους λόγω τεχνικού προβλήματος στον υπολογιστή, πανικοβάλλονται και αρχίζουν να τα ψάχνουν παντού ή ακόμα χειρότερα κατεβάζουν διάφορα δωρεάν προγράμματα από το internet και παλεύουν μόνοι τους κάτι που είναι ακατόρθωτο για όποιον δεν έχει την τεχνογνωσία. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι απλώς να κλείσετε αμέσως τον υπολογιστή ή αντίστοιχα να αφαιρέσετε το USB stick ή την κάρτα μνήμης. Αλλιώς, όχι μόνο χάνετε το χρόνο σας αλλά συντελείτε ώστε να χαθούν οριστικά τα αρχεία σας.