Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε ρούχα για νεογέννητα

Οι νέοι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιες ευθύνες κυριολεκτικά από το πρώτο δευτερόλεπτο που θα έρθει στη ζωή το παιδί τους. Όλα όσα πρέπει να προσέξουν είναι εκατοντάδες και δυστυχώς πολλοί κίνδυνοι βρίσκονται σε λεπτομέρειες που ούτε το περιμέναν. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι τα βρεφικά ρούχα. Ένα φαινομενικά εύκολο και αθώο ζήτημα, όπως τα βρεφικά φορμάκια, μπορεί να γίνει θέμα μεγάλης σημασίας, αν δεν γίνουν σωστές επιλογές. Κάθε γονιός, όταν αγοράζει ρούχα για νεογέννητα, είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποια χαρακτηριστικά που αυτά πρέπει να έχουν, έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα υγείας στο μωρό τις πρώτες μέρες της ζωής του.

Οργανικό ύφασμα

Το σημαντικότερο ίσως πράγμα που πρέπει να προσέξουν όλοι γονείς στα φορμάκια για νεογέννητα μωρά είναι να είναι αυτά κατασκευασμένα από οργανικό βαμβάκι. Τα περισσότερα φορμάκια μωρού είναι από βαμβάκι, αν και δυστυχώς κυκλοφορούν στην αγορά και βρεφικά φορμάκια από συνθετικό ύφασμα, πράγμα ανεπίτρεπτο. Το συνθετικό ύφασμα δεν αφήνει το δέρμα του μωρού να αναπνέει, προκαλεί ιδρώτα που ανοίγει τους πόρους και φέρνει σε επαφή τον ευπαθή ακόμα οργανισμό του νεογέννητου με επικίνδυνες ουσίες που βρίσκονται πάνω στο ρούχο. Αυτό, όμως, συμβαίνει και με το βαμβάκι, σε μικρότερο βέβαια βαθμό. Το βαμβάκι αφήνει μεν το δέρμα να αναπνέει, όμως έχει πάνω του τοξικές ουσίες και χρωστικές που επιβαρύνουν τον ευαίσθητο βρεφικό οργανισμό.

Τα ρούχα για νεογέννητα από οργανικό βαμβάκι προλαμβάνουν δυσάρεστες περιπτώσεις αλλεργιών, αναπνευστικών προβλημάτων και δερματικών εξανθημάτων, αφού το βαμβάκι έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά σε βιολογικές καλλιέργειες και δε φέρει πάνω του χρωστικές και βαριά χημικά.

Σωστό μέγεθος

Πολλοί γονείς κάνουν το λάθος να αγοράζουν μεγαλύτερο μέγεθος για το μωράκι τους, ώστε να του φοράνε το ρούχο για πολύ καιρό. Αυτή η τακτική, όμως, δεν είναι καθόλου σωστή. Ένα φορμάκι που είναι μεγάλο στα πόδια και στα χέρια τελικά δεν ζεσταίνει το μωράκι, ενώ ένας υπνόσακος σε μεγάλο μέγεθος μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραίος, αν τυλιχτεί γύρω από το λαιμό του βρέφους. Γι’ αυτό το λόγο, οι γονείς πρέπει να απευθύνονται σε εξειδικευμένα καταστήματα με ρούχα για νεογέννητα, ώστε να βρουν το σωστό μέγεθος ακόμα και για μικρόσωμα ή πρόωρα μωράκια.

Προσοχή στα διακοσμητικά στοιχεία

Είναι απίστευτο πόσα βρεφικά ρούχα και ειδικά ρούχα για νεογέννητα έχουν πάνω τους διάφορα διακοσμητικά στοιχεία, όπως στρας, χάντρες, φτερά, ραμμένα μικρά πράγματα και χρυσόσκονη. Μπορεί όλα αυτά να κάνουν τα ρούχα να φαίνονται πολύ χαριτωμένα, όμως μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά, αν το μωρό τα καταπιεί. Προτιμήστε ρούχα με ήπια χρώματα, ώστε να ξέρετε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί βαριές χρωστικές ουσίες, και αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να τραβηχτεί από το μωρό και να καταλήξει στο στόμα του.

Ευχαριστούμε τον υπεύθυνο του Mamasaid για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσε.