Υπάρχουν διάφοροι τύποι τρυπανιών ανάλογα με την επιφάνεια που θέλει κανείς να τρυπήσει. Διαφορετικά χαρακτηριστικά έχουν τα τρυπάνια για ξύλο ή μπετόν και διαφορετικά τα τρυπάνια σιδήρου. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα τρυπάνι που είναι κατάλληλο για πιο μαλακό υλικό σε μια σκληρή επιφάνεια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση καταστροφή του εργαλείου.
Τα τρυπάνια σιδήρου είναι αυτά με τις μεγαλύτερες δυνατότητες, καθώς το τρύπημα μετάλλων και ιδιαίτερα του σιδήρου είναι το πιο απαιτητικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι αναπτύσσεται μεγάλη θερμοκρασία, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει το τρυπάνι ή να καταστραφεί το μέταλλο. Για αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο το τρύπημα να επιτυγχάνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ακριβέστερα γίνεται. Συνεπώς, τα τρυπάνια σιδήρου πρέπει να έχουν τις ακόλουθες προδιαγραφές:
Μύτη HSS τρυπανιού
- Όλα τα τρυπάνια σιδήρου είναι HSS (High Speed Steel). Αυτό σημαίνει ότι η μύτη τους τρυπάει πολύ γρηγορότερα σε σχέση με το απλό ατσάλι.
- Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες ποιότητες HSS τρυπανιών, καθώς δεν είναι όλα τα μέταλλα ίδια. Θα πρέπει να ελέγξετε το κράμα του μετάλλου στη μύτη του τρυπανιού, ώστε να γνωρίζετε για ποιο μέταλλο είναι κατάλληλο. Ο απλός σίδηρος και ο μπρούντζος είναι σχετικά μαλακά μέταλλα σε σχέση με το χυτό σίδηρο και το ανοξείδωτο ατσάλι.
- Η μύτη από τιτάνιο και κοβάλτιο είναι η πλέον κατάλληλη για σκληρά μέταλλα. Το τιτάνιο δίνει εξαιρετική αντοχή στην αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ το κοβάλτιο είναι το πιο σκληρό υλικό. Όμως, χρειάζεται προσοχή γιατί σπάει εύκολα στις πλάγιες πιέσεις.
Χρήση και συντήρηση τρυπανιού
- Εκτός από την επιλογή του κατάλληλου τρυπανιού, ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα παίζει και το πώς θα το χρησιμοποιήσετε. Κομβικής σημασίας είναι το ακόνισμα. Όσο καλή μύτη και αν έχει το τρυπάνι, αν δεν είναι ακονισμένο δεν θα μπορέσει να τρυπήσει στον επιθυμητό χρόνο, με αποτέλεσμα να γίνει ζημιά. Για
- ερασιτεχνική χρήση, το τρυπάνι παραμένει ακονισμένο για 5-10 φορές, όμως στην επαγγελματική χρήση θα πρέπει να το ακονίζετε κάθε φορά πριν το χρησιμοποιήσετε.
- Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα μηχανήματα για ακόνισμα. Ακόμα και τα πιο οικονομικά κάνουν τη δουλειά τους. Ουσιαστικά, η διαφορά τους με τα επαγγελματικά είναι στην ταχύτητα του ακονίσματος και τη δυνατότητα ή μη εφαρμογής σε δίδυμο τροχό.
- Πολύ βασικό είναι και το ποντάρισμα, ώστε το τρυπάνι να τρυπήσει αμέσως το συγκεκριμένο σημείο. Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε στην αγορά τρυπάνια σιδήρου με ειδικά σχεδιασμένη μύτη που δεν χρειάζεται ποντάρισμα.
- Σας προτείνουμε να ελέγξετε και τις στροφές του δράπανου στις οδηγίες χρήσεως. Εκεί θα διαβάσετε ποιες ακριβώς στροφές προτείνονται για κάθε τύπο μετάλλου ανάλογα με το δράπανο που έχετε.
- Τέλος, καλό είναι να μην παραλείπετε τη λίπανση, η οποία αυξάνει τη διάρκεια ζωής της μύτης. Τα ειδικά λιπαντικά προκαλούν ψύξη του μετάλλου, αφού η θερμοκρασία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του.