Μπορεί δυστυχώς λόγω της κρίσης και της επέλασης της τεχνολογίας η αγορά του βιβλίου να συρρικνώνεται συνεχώς στην Ελλάδα, όμως υπάρχουν πάντα κάποιες κατηγορίες που το κοινό ακολουθεί πιστά και κατακλύζουν τις νέες κυκλοφορίες βιβλίων και ebook. Οι εκδοτικοί οίκοι επικεντρώνονται σε αυτές, ώστε να έχουν κέρδη και οι συγγραφείς βλέπουν τα έργα τους να ξεπουλάνε. Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο και οι εκδόσεις ακολουθούν τις τάσεις των μεγάλων χωρών του εξωτερικού. Τελικά, τι διαβάζουν οι Έλληνες;
Η πρώτη βασική κατηγορία ευπώλητων είναι τα ρομαντικά βιβλία. Αν και οι επικριτές τους τα χαρακτηρίζουν υποτιμητικά ροζ μυθιστορήματα, οι φανατικοί τους φίλοι, στην συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες, τονίζουν την αισιοδοξία και το ρομαντισμό αυτών των βιβλίων. Με άλλα λόγια, τα ρομαντικά βιβλία μας δίνουν απενοχοποιημένα αυτό που όλοι χρειαζόμαστε, ένα κίνητρο και μέσο να ξεφύγουμε από την πραγματική ζωή και να μπορέσουμε να ονειρευτούμε ταξιδεύοντας σε έναν κόσμο, όπου κυριαρχεί ο έρωτας, το πάθος, οι ανατροπές και τελικά η κάθαρση.
Οι αναγνώστες των ρομαντικών βιβλίων αρέσκονται και στο διάβασμα βιβλίων ψυχολογίας. Τα βιβλία ψυχολογίας, τα οποία συνήθως έρχονται απευθείας από το εξωτερικό και μεταφράζονται στα ελληνικά, αφού οι Αμερικάνοι κυρίως έχουν εντρυφήσει στο θέμα και στην εύληπτη παρουσίασή του, δεν έχουν την απήχηση των ρομαντικών βιβλίων, αφού δεν είναι μυθιστορήματα. Ωστόσο, το κοινό τους είναι μεγάλο και απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό και αυτό από γυναίκες.
Τα τελευταία χρόνια, μετά την ακμή της σκανδιναβικής λογοτεχνίας, η Ελλάδα γοητεύτηκε και αυτή από τα αστυνομικά μυθιστορήματα και πλέον σχεδόν όλοι οι εκδοτικοί οίκοι ευρείας κυκλοφορίας εντάσσουν τέτοιου είδους μυθιστορήματα στις νέες κυκλοφορίες βιβλίων. Παλαιότερα, τα αστυνομικά μυθιστορήματα απευθύνονταν κατά κύριο λόγο σε άντρες και μάλιστα σε συγκεκριμένους, στους οποίους άρεσε ιδιαίτερα η επίλυση μυστηρίων. Πλέον, αστυνομικά μυθιστορήματα διαβάζουν όλοι και ακόμα και γυναίκες δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από αυτά χάρη στην έντονη πλοκή τους αλλά και του στοιχείου του έρωτα που έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος τους και απασχολεί τους πάντες.
Τις παραπάνω κατηγορίες βιβλίων τις βλέπει κανείς παντού, σε κάθε προθήκη βιβλιοπωλείου και σε κάθε ξαπλώστρα στην παραλία το καλοκαίρι, ενώ βγαίνουν και σε μορφή ebook για τους λάτρεις της τεχνολογίας. Δεν είναι, μάλιστα, τυχαίο που ακόμα και εκδοτικοί οίκοι που δεν ασχολούνταν με τα είδη αυτά δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στα κέρδη που φέρνουν.
Ένα είδος, φυσικά, με το δικό του κοινό αποτελούν και τα παιδικά βιβλία, τα οποία ωστόσο δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των best sellers, όπως παλαιότερα. Αν και υπήρχε η αισιοδοξία ότι μετά την τεράστια επιτυχία του Χάρι Πότερ, τα παιδικά βιβλία θα πάρουν τα πάνω τους, τελικά, παρόλο που αναμφισβήτητα ποτέ δεν θα πάψουν να έχουν τους αναγνώστες τους, δεν καταφέρνουν να μαγέψουν τα παιδιά του σήμερα, όπως έκαναν πριν από αρκετά χρόνια. Η απόλυτη ταύτιση των παιδιών με την τεχνολογία τα έχει απομακρύνει από τον κόσμο του βιβλίου, από τον οποίο έχουν απομακρυνθεί και οι γονείς, με αποτέλεσμα να μην τα ωθούν να ασχοληθούν λίγο περισσότερο.