Γιατί η μόνωση του σπιτιού σας είναι απαραίτητη

Η μόνωση των κτιρίων έχει γίνει υποχρεωτική στην Ελλάδα μόλις τα τελευταία χρόνια. Τα παλαιότερα χρόνια, η επιλογή της θερμομόνωσης ή της ηχομόνωσης επαφιόταν στον εκάστοτε ιδιοκτήτη, ο οποίος τις περισσότερες φορές είτε λόγω κόστους είτε λόγω άγνοιας δεν έκανε αυτή την επένδυση. Κάποιοι άλλοι ιδιοκτήτες επέλεγαν λύσεις που εκ των υστέρων αποδεικνύονταν πρόχειρες και κακοφτιαγμένες, αφού δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο που να καθορίζει τις προδιαγραφές και τους κανόνες που έπρεπε να ακολουθηθούν. Πλέον, καθώς η μόνωση έχει γίνει πια υποχρεωτική και το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης αποτελεί απαραίτητο έγγραφο του ακινήτου, οι καινούριες κατασκευές είναι επαρκώς μονωμένες.

Όμως, πόσοι διαμένουν σε σπίτια ηλικίας μικρότερης των 25 ετών; Οι περισσότεροι μένουν σε κάποιο ακίνητο που κουβαλάει χρόνια στην πλάτη του και το οποίο χτίστηκε πριν η μόνωση οριοθετηθεί με νόμο. Σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα πιθανό ο χώρος να είναι ανεπαρκώς ή και καθόλου μονωμένος. Φυσικά, τη διαπίστωση αυτή μπορεί να την κάνει εμπεριστατωμένα ένας μηχανικός ή συνεργείο που θα μελετήσει τις επιφάνειες του ακινήτου και θα καταγράψει την υπάρχουσα κατάσταση, όμως θα πρέπει να υποψιαστείτε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με τη μόνωση του σπιτιού σας αν συμβαίνουν κάποια από τα παρακάτω.

Το πρώτο δείγμα έλλειψης ή ανεπάρκειας της μόνωσης είναι το μεγάλο ύψος του λογαριασμού ρεύματος ή πετρελαίου. Αν ξοδεύετε πολλά χρήματα, για να ζεστάνετε το χώρο σας το χειμώνα και να τον δροσίσετε το καλοκαίρι, τότε μάλλον δεν φταίει το ότι μένετε σε ρετιρέ. Σαφώς οι τελευταίοι όροφοι έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις από τους χαμηλότερους, όμως με μια σωστή μόνωση οι απαιτήσεις αυτές δεν θα διαφοροποιούνται τόσο πολύ από τους υπόλοιπους ορόφους.

Θα πρέπει επίσης να σας προβληματίσουν οι κρύοι τοίχοι και τα κρύα πατώματα το χειμώνα, που γίνονται πολύ ζεστά το καλοκαίρι. Εάν, ενώ καταφέρνετε να φέρνετε σε μια ισορροπία τη θερμοκρασία του αέρα, οι τοίχοι και τα πατώματα παραμένουν ως έχουν, τότε πρέπει να σκεφθείτε σοβαρά την ιδέα της θερμομόνωσης.

Περισσότερο θα πρέπει να ανησυχήσετε αν παρατηρήσετε σε τοίχους και ταβάνια σκούρα σημάδια που είναι σημάδια μούχλας, διότι αυτά υποδεικνύουν συσσώρευση υγρασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην εμφάνιση μυκήτων και περισσότερης μούχλας. Με τη μούχλα μπορεί να μπει σε κίνδυνο ακόμα και η υγεία σας, ενώ η όποια παρέμβαση σε αυτό το στάδιο θα κοστίσει παραπάνω και θα χρειαστούν πολύ πιο εκτεταμένες επισκευές.

Για να μην φτάσετε, λοιπόν, σε αυτό το σημείο, καλό είναι να επαγρυπνείτε για την κατάσταση του σπιτιού σας. Ακόμα και αν δεν έχετε παρατηρήσει τίποτα από τα παραπάνω, μπορείτε να ψάξετε στην ταράτσα σας για σημεία, όπου εμφανίζονται ρωγμές ή εσοχές όπου λιμνάζει το νερό. Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με κάποια εξειδικευμένη στις μονώσεις εταιρεία, η οποία θα σας προτείνει τις κατάλληλες λύσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος. Γιατί η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη, οικονομικότερη και λιγότερο χρονοβόρα από την αποκατάσταση, ειδικά αν αυτή γίνει αργοπορημένα και όταν έχουν ήδη γίνει ζημιές.