Φύλαξη χαλιών: 4 πράγματα πρέπει να προσέξετε

Η στιγμή που ο καιρός θα ανοίξει τόσο πολύ, ώστε δεν θα μπορούμε να ανεχτούμε τα χαλιά μέσα στο σπίτι δεν απέχει πλέον και πολύ. Τα αγαπημένα μας χαλιά, που μας γεμίζουν το σπίτι με θαλπωρή και ζεστασιά, όταν το καλοκαίρι πλησιάζει μοιάζουν αφόρητα. Συνεπώς, το να τα μαζέψουμε και να τα φυλάξουμε σε ένα ασφαλές μέρος για τους θερινούς μήνες είναι η πιο λογική και αναμενόμενη απόφαση. Ωστόσο, η φύλαξη χαλιών δεν είναι τόσο απλή διαδικασία όσο ακούγεται, αφού σχετίζεται με την ασφάλεια και την προστασία από τους κινδύνους αντικειμένων που είναι κατεξοχήν πολύτιμα τόσο υλικά όσο και συναισθηματικά. Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξουμε κατά τη φύλαξη των χαλιών, ώστε με το πέρας του καλοκαιριού και τον ερχομό του φθινοπώρου τα χαλιά μας να είναι αψεγάδιαστα, φρέσκα και καθαρά;

Καθαρισμός χαλιών

καθαρισμος χαλιου

Πριν τη φύλαξή τους τα χαλιά θα πρέπει να καθαριστούν σχολαστικά, για να απομακρυνθούν λεκέδες, σκόνη, υγρασία και φυσικά τα ακάρεα, οι αόρατοι με γυμνό μάτι παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Τα χειροποίητα χαλιά πρέπει να πλένονται με ξηρό καθαρισμό χωρίς διαβροχή, ενώ στα υπόλοιπα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται βιολογικά απορρυπαντικά. Διαφορετικά, τα υπολείμματα των χημικών θα βλάψουν όχι μόνο τα χαλιά αλλά και τα παιδιά, τα κατοικίδια και γενικά τους ευπαθείς οργανισμούς, όταν στρωθούν ξανά στο σπίτι.

Στέγνωμα

στεγνωμα χαλιων

Το στέγνωμα είναι κομβικής σημασίας, έτσι ώστε να μη μείνει κανένα ίχνος υγρασίας στο χαλί. Αλλιώς, μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι και μούχλα, ενώ τα ακάρεα θα κάνουν… πάρτυ. Τα χαλιά δεν πρέπει να στεγνώνουν κάτω από τον ήλιο, διότι μπορεί να ξεθωριάσουν τα χρώματά τους. Ιδανικά απαιτείται κάποιος χώρος χωρίς καθόλου υγρασία, για να γίνει το στέγνωμα σταδιακά και ολοκληρωμένα. Σύμφωνα με τους ειδικούς στα χαλιά της Colore Colori.

Αποθήκευση

αποθηκευση χαλιων

Η αποθήκευση σχετίζεται ίσως με τα περισσότερα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες χαλιών που τα φυλάσσουν στο σπίτι τους. Η φύλαξη χαλιών πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται σε ειδικές νάιλον σακούλες που επιτρέπουν στο χαλί να αναπνέει, ενώ αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διπλώνεται αλλά να τυλίγεται σε ρολό. Το μέρος της αποθήκευσης παίζει επίσης τεράστιο ρόλο μιας και δεν πρέπει να έχει καθόλου υγρασία ούτε να το χτυπάει ο ήλιος. Επομένως, αποθήκευση χαλιού σε αποθήκες και υπόγεια είναι καταστροφική.

Ασφάλεια

Ένα άλλο πρόβλημα με τη φύλαξη χαλιών σε αποθήκες και υπόγεια είναι ότι δεν παρέχεται καμία ασφάλεια για το αγαπημένο σας χαλί. Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα αντικείμενο αξίας, η φύλαξή του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε μέρη αφύλακτα συνδέεται άμεσα με κινδύνους κλοπής και καταστροφής.

φυλαξη χαλιων
Συνεπώς, γίνεται σαφές ότι η σωστή φύλαξη χαλιών είναι σχεδόν αδύνατη να γίνει στο σπίτι. Απαιτούνται έμπειρα συνεργεία ταπητοκαθαριστηρίων που θα παραλάβουν το χαλί, θα το πλύνουν με βιολογικά καθαριστικά, θα του αφαιρέσουν την υγρασία με ειδικά μηχανήματα και έπειτα θα το αφήσουν να στεγνώσει σε χώρους που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Στη συνέχεια, θα αποθηκεύσουν το χαλί, αφού πρώτα περάσουν τα στοιχεία του σε μηχανογραφικό σύστημα, και θα το φυλάσσουν αποτελεσματικά σε ασφαλείς χώρους και σε συνεργασία με εταιρείες security. Μόνο έτσι διασφαλίζεται η διατήρηση του χαλιού για πολλά χρόνια αψεγάδιαστο και μάλιστα με τόσο μικρό οικονομικό τίμημα που σίγουρα αξίζει έναντι των κινδύνων και των μειονεκτημάτων της φύλαξης των χαλιών στο σπίτι.