Επιδαπέδια φωτιστικά: 4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε όταν τα αγοράζετε

Τα επιδαπέδια φωτιστικά είναι μια εξαιρετική επιλογή φωτισμού για όλους τους χώρους του σπιτιού. Τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά και ασύγκριτα. Μπορούν να παρέχουν τόσο έντονο όσο και πιο απαλό φωτισμό, ενώ φυσικά αποτελούν και ένα διακοσμητικό στοιχείο μεταμορφώνοντας αισθητικά το δωμάτιο, στο οποίο θα τοποθετηθούν. Βασικά, κανένα άλλο φωτιστικό δεν μπορεί να κάνει τόσα πολλά πράγματα, όπως τα επιδαπέδια φωτιστικά. Ακριβώς, όμως, επειδή έχουν πολλές λειτουργίες και είναι στοιχεία-χαμαιλέοντες που προσαρμόζονται στο χώρο πολύ εύκολα, υπάρχει περίπτωση να κάνετε λάθος επιλογή, που τελικά δεν θα σας βολέψει και δεν θα αναδειχθεί όπως θα θέλατε. Για αυτό το λόγο, όταν μπείτε στη διαδικασία να αγοράσετε κάποιο φωτιστικό δαπέδου, καλό είναι να σκεφθείτε τα παρακάτω πράγματα, για να κάνετε την πλέον κατάλληλη επιλογή για εσάς.

επιδαπεδιο φωτιστικο σωληνας

 

Τι στυλ θα έχει;

Τα φωτιστικά είναι πρωταγωνιστές στο παιχνίδι της διακόσμησης, οπότε είναι κομβικής σημασίας το να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει στο συνολικό ύφος του σπιτιού. Υπάρχουν επιδαπέδια φωτιστικά σε industrial design με χάλκινες λεπτομέρειες και σωλήνες, minimal φωτιστικά σε λιτές γραμμές με μεταλλικές λεπτομέρειες αλλά και ρετρό κομμάτια με ξύλο που μας ταξιδεύουν σε περασμένες δεκαετίες. Το παν είναι να σκεφθείτε ποιο κομμάτι θα ενταχθεί καλύτερα στην ήδη υπάρχουσα διακόσμηση.

Θα φωτίζει κάπου συγκεκριμένα ή θα έχει διαχεόμενο φωτισμό;

Παλαιότερα, τα επιδαπέδια φωτιστικά χρησιμοποιούνταν κυρίως ως διακοσμητικά και φώτιζαν μόνο απαλά το χώρο. Πλέον, μπορούν να επιτελέσουν διάφορες λειτουργίες και να φωτίσουν κάπου συγκεκριμένα. Αν θέλετε να τονίσετε μια γωνιά στο σαλόνι, όπως αν αυτή έχει έναν μεγάλο πίνακα ή κάποιο άλλο statement στοιχείο, τότε ένα φωτιστικό με ρυθμιζόμενους βραχίονες είναι τέλειο. Από την άλλη, υπάρχουν και φωτιστικά που έχουν τοξωτή λάμπα πάνω από το γραφείο ή την πολυθρόνα και τα οποία επίσης φωτίζουν σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο. Αν θέλετε γενικά έναν απαλό διαχεόμενο φωτισμό, τότε προτιμήστε φωτιστικό με καπέλο ή με χάρτινο σωλήνα περιμετρικά του.

επιτραπεζιο φωτιστικο

Θα έχει έντονο ή απαλό φωτισμό;

Συναφής με την προηγούμενη ερώτηση αλλά όχι ίδια. Σκεφθείτε αν το φωτιστικό δαπέδου που θα πάρετε θα έχει συμπληρωματική λειτουργία στο φωτισμό ή θα είναι η μοναδική πηγή. Στην πρώτη περίπτωση, καλό είναι να διαλέξετε λάμπα με θερμό φως σε απαλούς τόνους που απλώς θα ζεστάνει την ατμόσφαιρα. Στη δεύτερη περίπτωση, σας προτείνουμε κάποια λάμπα LED με έντονο φως, το οποίο θα μπορεί να χρησιμεύσει και αν θέλετε να διαβάσετε κάτι.

Θα είναι με μία λάμπα ή πολύφωτο;

Στην αγορά, μπορείτε να βρείτε διαφόρων ειδών φωτιστικά δαπέδου και κλασική κατηγοριοποίηση είναι ανάμεσα σε αυτά με μία λάμπα και στα πολύφωτα (συνήθως τρίφωτα). Αν θέλετε να έχετε και έντονο αλλά και απαλό φωτισμό που φωτίζει κάπου συγκεκριμένα αλλά διαχέει και το φως, μια εξαιρετική λύση είναι το φωτιστικό με αμπαζούρ, το οποίο στο σωλήνα του διαθέτει και άλλες μικρότερες λάμπες που μπορούν να ανάβουν ή να μένουν σβηστές ανάλογα με τη χρήση που θέλετε κάθε φορά να κάνετε.