Στην περίπτωση που χρειάζεστε άμεσα μετρητά είναι πολύ λογικό να σκέφτεστε να πουλήσετε κάποιο πολύτιμο σας αντικείμενο. Ή να το βάλετε ενέχυρο. Η ασφυξία στην αγορά είναι τόση που συχνά δεν υπάρχει άλλη λύση. Μάλιστα, αν ξέρετε σε ποιο ενεχυροδανειστήριο να απευθυνθείτε και τι να προσέξετε, μπορείτε να βγείτε κερδισμένοι. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα. Αφού εκεί έξω υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι, οι οποίοι παραβιάζουν το νόμο και εκμεταλλεύονται τους πελάτες τους με τοκογλυφικές πρακτικές. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να φύγετε αμέσως από κάποιο ενεχυροδανειστήριο όταν διαπιστώσετε τα παρακάτω χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν νόμιμες άδειες
Το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει αμέσως να μπορείτε να δείτε σε ένα ενεχυροδανειστήριο είναι η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Σύμφωνα με το νόμο, οι άδειες πρέπει να βρίσκονται σε εμφανές σημείο στην επιχείρηση. Συνεπώς, αν δεν δείτε καμία άδεια αναρτημένη, δεν χρειάζεται να δείτε κάτι άλλο, ούτε να διστάσετε να φύγετε.
Δεν τηρούνται τα νόμιμα επιτόκια
Η σύμβαση ενεχύρου διέπεται από συγκεκριμένα επιτόκια σύμφωνα με ειδικούς νόμους. Μάλιστα, αν υπογράψετε για παραπάνω τόκο από το νόμιμο, το επιπλέον δεν ισχύει. Όμως, μια τέτοια πρακτική φανερώνει ότι μπορεί να μπλέξετε στα δίχτυα της τοκογλυφίας και υποδηλώνει ότι δεν συνεργάζεστε με έμπιστους επαγγελματίες.
Δεν αναγράφεται η τιμή χρυσού
Τόσο η αγορά χρυσού όσο και η ενεχυρίαση ενός χρυσού αντικειμένου γίνεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού. Με αυτόν τον τρόπο η εκτίμηση να ανταποκρίνεται σε αυτή. Η τιμή χρυσού καθορίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, για να μπορεί να είναι γνωστή σε όλους ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε ειδικό πίνακα που απεικονίζει την τιμή πώλησης και αγοράς. Αν δεν δείτε πουθενά αυτόν τον πίνακα, τότε υπάρχει πρόβλημα και πιθανώς θέλουν είτε να σας πουλήσουν ακριβότερα κάτι φθηνότερο είτε να εκτιμήσουν πολύ χαμηλά το τιμαλφές σας.
Το κόσμημα εκτιμάται μόνο με βάση το μέταλλο
Μια πολύ ύπουλη πρακτική για να βγάζει χρήματα το ενεχυροδανειστήριο εις βάρος των πελατών του είναι η εκτίμηση του τιμαλφούς με βάση το βάρος του στο πολύτιμο μέταλλο είτε είναι χρυσός είτε ασήμι. Με αυτόν τον τρόπο η αξία μειώνεται πολύ. Αφού η τιμή ενός κοσμήματος είναι κανονικά συνάρτηση όχι μόνο του μετάλλου αλλά και του σχεδίου. Αλλά και γενικά της συνολικής εντύπωσης του κοσμήματος ή ενός άλλου αντικειμένου. Μπορεί να μην αντίκειται στο νόμο φανερώνει όμως ότι το ενεχυροδανειστήριο προσπαθεί να σας κλέψει και αυτό σίγουρα δεν είναι καλό.