4 λάθη που κάνουμε με τα έπιπλα στη διακόσμηση του σπιτιού μας

Όλοι μας επιθυμούμε το καλύτερο για τη διακόσμηση του σπιτιού μας. Όταν μπαίνουμε στο καινούριο, δικό μας σπίτι, θέλουμε να τα κάνουμε όλα σωστά και να βάλουμε τη δική μας πινελιά στα έπιπλα και τα διακοσμητικά του σπιτιού. Άλλωστε, το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας, ο απόλυτα προσωπικός μας χώρος, στον οποίο πρέπει να αισθανόμαστε απόλυτα άνετα και ωραία. Όμως, πολλές φορές σε αυτή την προσπάθεια να τα κάνουμε όλα σωστά και να πρωτοτυπήσουμε, κάνουμε λάθη που μπορεί να χαλάσουν ολόκληρη την αισθητική του σαλονιού ή κάποιου άλλου δωματίου χωρίς καν να μπορούμε να προσδιορίσουμε γιατί. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει και με εσάς, τότε τσεκάρετε παρακάτω μήπως κάνετε κάποιο από τα συνηθισμένα λάθη που συμβαίνουν συχνά στη διακόσμηση.

Πολλά και διαφορετικά διακοσμητικά

Σίγουρα, το mix’n’ match είναι η απόλυτη τάση και εσείς θέλετε να την αξιοποιήσετε, για να εκφράσετε το γούστο σας. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να βάλετε όσα διακοσμητικά έχετε στο μυαλό σας ακόμα και αν αυτό θα παραφορτώσει τα έπιπλα. Τα πολλά και ετερόκλητα διακοσμητικά κάνουν απλώς το σπίτι να μοιάζει ακατάστατο. Λίγα και καλά διακοσμητικά στη βιβλιοθήκη και σε κάποιο τραπεζάκι είναι αρκετά, για να φέρετε έναν ξεχωριστό αέρα στη διακόσμηση.

Απόλυτος μινιμαλισμός στα έπιπλα

Στον αντίποδα του παραπάνω λάθους βρίσκεται η τάση του minimal στυλ, που υποδεικνύει ότι χρειαζόμαστε ελάχιστα έπιπλα σε κάθε χώρο. Σαφώς, το minimal είναι στη μόδα, όμως κάθε δωμάτιο θα μοιάζει ψυχρό και παραμελημένο αν απλώς του βάλετε δύο έπιπλα και τίποτα άλλο. Το σαλόνι δεν χρειάζεται μόνο έναν καναπέ και ένα τραπεζάκι αλλά και μια βιβλιοθήκη και μια πολυθρόνα, για να μοιάζει ολοκληρωμένο, ενώ μια κρεβατοκάμαρα με ένα μόνο κρεβάτι δεν δημιουργεί καμία θαλπωρή και ζεστασιά.

χειροποιητα επιπλα

Το σαλόνι πρέπει να έχει ως επίκεντρο την τηλεόραση

Κάθε καθιστικό πρέπει να έχει ένα statement στοιχείο, γύρω από το οποίο αναπτύσσονται τα έπιπλα του σαλονιού και η διακόσμηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει υποχρεωτικά να είναι η τηλεόραση. Αυτό θα καθοριστεί περισσότερο από τις ιδιαιτερότητες του χώρου αλλά και τα γούστα σας. Σίγουρα υπάρχουν πιο ωραία πράγματα να αναδείξετε από την τηλεόραση, όπως ένα τζάκι ή ένας μεγάλος πίνακας.

Το πρώτο βήμα είναι το χρώμα των τοίχων

Αυτή η συμβουλή είναι μια απόλυτα λανθασμένη οδηγία που δυστυχώς έχει επικρατήσει και οδηγεί σε μεγάλα λάθη με την επιλογή των επίπλων. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε δεν είναι να βάψουμε τους τοίχους. Το χρώμα των τοίχων είναι κάτι πολύ εύκολο και όχι τόσο σημαντικό όσο τα έπιπλα. Πρώτα πρέπει να αγοράσουμε τα έπιπλα που θέλουμε για το σαλόνι μας, αφού αυτό είναι το δυσκολότερο και πολυπλοκότερο βήμα, το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το κόστος. Το να επιλέξουμε χρώμα για τους τοίχους είναι κάτι απλό και θα προσαρμοστεί στα έπιπλα που ήδη θα έχουμε αγοράσει. Διαφορετικά, θα πρέπει να περιορίσουμε πολύ τις επιλογές μας όταν αγοράζουμε έπιπλα με βάση τον τοίχο που τον βάψαμε χωρίς κάποιο κριτήριο.