Υγεία

Ποια είδη καθαρισμού κρύβουν τους μεγαλύτερους κινδύνους

Πολλά έχουν ειπωθεί για τα απορρυπαντικά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε χημικά είδη καθαρισμού αλλά να προτιμούμε φυσικές λύσεις που δεν επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Η αλήθεια, όμως, κρύβεται κάπου στη μέση. Σίγουρα, είναι αδύνατον να κρατήσει κανείς ένα ολόκληρο σπίτι καθαρό χωρίς να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένα καθαριστικά για κάθε χώρο. Από την άλλη, το να ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με χημικές και τοξικές ουσίες δεν είναι και το καλύτερο για τον εαυτό μας.

Βέβαια, οι ειδικοί έχουν αποφανθεί. Το μεγαλύτερο κίνδυνο δεν τον προκαλούν συγκεκριμένες χημικές ουσίες αλλά ο συνδυασμός τους. Ακόμα και 100% φυσικά καθαριστικά, όπως για παράδειγμα είναι το ξύδι, αν αναμειχθούν με κάποιες ουσίες που προκαλούν επικίνδυνες χημικές αντιδράσεις τότε μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από μια χημική ουσία που ξέρουμε καλά πώς συμπεριφέρεται και πώς πρέπει να τη χρησιμοποιούμε με βάση πάντα τις απαραίτητες προφυλάξεις. Θυμηθείτε να μη φέρετε σε επαφή μεταξύ τους ποτέ τα ακόλουθα προϊόντα.

Ξύδι με οξυζενέ

Το ξύδι θεωρείται γενικά από τα πιο ήπια για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και δραστικά είδη καθαρισμού. Χρησιμοποιείται κατά κόρον σε διαφόρων ειδών οικιακές εργασίες. Όπως για παράδειγμα το καθάρισμα του νεροχύτη και της τουαλέτας ή για την αναζωογόνηση των χαλιών. Ποτέ, όμως, μην το αναμίξετε με οξυζενέ θεωρώντας ότι θα προκύψει ένα πανίσχυρο μείγμα. Θα δημιουργηθεί από την ένωση οξύ που διαβρώνει τις επιφάνειες και προκαλεί σοβαρές πληγές στο δέρμα.

Αμμωνία και λευκαντικά

Ο συνδυασμός αμμωνίας με λευκαντικά διαφόρων ειδών δημιουργεί τοξικούς ατμούς χλωραμίνης. Οι ατμοί αυτοί, αν εισπνευσθούν έστω και σε μικρή ποσότητα, όχι μόνο δημιουργούν αναπνευστικά προβλήματα. Αλλά μπορεί να προκαλέσουν και εγκαύματα στο λαιμό και το φάρυγγα.

Οινόπνευμα και λευκαντικά

Μια ακόμα ουσία που δεν πρέπει επ’ ουδενί να αναμιχθεί με λευκαντικό είναι το οινόπνευμα. Η χημική αυτή ένωση δημιουργεί το γνωστό χλωροφόρμιο. Σε μικρή συγκέντρωση, το χλωροφόρμιο προκαλεί ναυτία, ζάλη και λιποθυμία. Όμως σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε βλάβη στο νευρικό σύστημα.

Αποφρακτικά σωλήνων

Τα αποφρακτικά σωλήνων που ρίχνουμε συχνά στο νεροχύτη, για να ξεβουλώσει, είναι από μόνα τους ιδιαίτερα τοξικά και βλαβερά για το περιβάλλον. Οι οδηγίες, μάλιστα, λένε ότι δεν πρέπει να εισπνέουμε τους ατμούς που δημιουργούνται ούτε να πλησιάζουμε κοντά τα μάτια μας. Αν, όμως, αναμίξουμε δύο ειδών αποφρακτικά μεταξύ τους, κάτι που κάνουν πολλοί άνθρωποι επειδή ανυπομονούν να δουν αποτελέσματα, τότε μπορεί μέχρι και να προκληθεί έκρηξη!

 

 

Έτσι, λοιπόν, το ζητούμενο είναι να ξέρουμε ποια απορρυπαντικά δεν πρέπει ποτέ να αναμίξουμε μεταξύ τους. Το να κάνουμε πειράματα αποφεύγοντας τα καθαριστικά του εμπορίου και προχωρώντας σε δικές μας μίξεις μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνο και βλαβερό για την υγεία και τη σωματική μας ακεραιότητα.

admin

Recent Posts

Οι συσκευασίες για τους διάφορους τύπους τροφίμων

Η συσκευασία των τροφίμων αποτελεί βασικό παράγοντα της διατήρησής τους με τέτοιο τρόπο, ώστε ο…

2 έτη ago

Τα καλύτερα ανδρικά ρολόγια Welder

Αν για φέτος το καλοκαίρι θέλετε ένα εντυπωσιακό ανδρικό ρολόι που να ξεχωρίζει με τα…

2 έτη ago

Πως γίνεται ο σωστός καθαρισμός χαλιών στο σπίτι; Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά!

Τα χαλιά μας τρώνε πολλή κακομεταχείρηση από τα παπούτσια μας, τα ατυχήματα με ποτά, τα…

2 έτη ago

Ποια είναι τα απαραίτητα καθαριστικά για τους χώρους δερματοστιξίας;

Στους χώρους δερματοστιξίας (τατουάζ) η τήρηση των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας είναι απαραίτητη και μη…

2 έτη ago

Προβλήματα ακοής: Ποια είναι τα είδη τους & ποια η αντιμετώπισή τους

Όσο μεγαλώνουμε, αλλά και για άλλους λόγους πέραν της ηλικίας, είναι πιθανό να εμφανίσουμε απώλεια…

2 έτη ago

Συστήματα αλουμινίου: Τι να προσέξετε όταν συγκρίνετε εταιρείες κατασκευής

Δεν είναι εύκολο να επιλέξετε την κατάλληλη εταιρεία κατασκευής συστημάτων αλουμινίου. Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι…

2 έτη ago