Υγεία

Πώς θα ξέρω ότι η καρδιά μου είναι υγιής; 7 αξιόπιστα σημάδια

Εάν θέλετε να ζήσετε μια μακρά και καλή ζωή, θα πρέπει να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή. Οτιδήποτε κάνετε που συνεπάγεται κίνηση και καταναλώνει ενέργεια, από το περπάτημα μέχρι το ποδήλατο ή το κολύμπι, ωφελεί την καρδιά σας, εφόσον φυσικά συνδυάζεται με σωστή διατροφή και έγκαιρη πρόληψη.

Μια υγιής καρδιά παρουσιάζει διάφορα σημάδια, τα οποία μαρτυρούν ότι είναι σε καλή κατάσταση. Φυσικά, δεν μπορείτε ποτέ να είστε απόλυτα σίγουροι αν δεν κάνετε το τακτικό check up και τις διαγνωστικές σας εξετάσεις στον γιατρό σας. Δείτε τι έχει να μας πεί η εταιρία Μάντζαρης.

Καρδιακοί παλμοί

Ο καρδιακός σας παλμός θα πρέπει κανονικά να κυμαίνεται από 60 έως 100 σφυγμούς ανά λεπτό, αν και πολλοί καρδιολόγοι επισημαίνουν ότι σε κατάσταση ηρεμίας η καρδιά θα πρέπει να έχει 50-70 σφυγμούς. Αν γυμνάζεστε τακτικά, μπορεί οι σφυγμοί να είναι λίγο πιο χαμηλοί, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι η καρδιά είναι σε άριστη φυσική κατάσταση.

Αρτηριακή πίεση

Μπορείτε εύκολα να μετράτε την αρτηριακή σας πίεση με ένα πιεσόμετρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η διαστολική πίεση θα πρέπει να είναι 80-90 και η συστολική 120-130. Οποιαδήποτε υψηλότερη τιμή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό

Όταν η καρδιά δουλεύει σωστά, το σώμα λαμβάνει με το αίμα το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Έτσι, έχει αρκετή ενέργεια για έναν ενεργό τρόπο ζωής. Η χρόνια κόπωση μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι καρδιακών προβλημάτων.

Χοληστερίνη

Τα υγιή επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για σημαντικές λειτουργίες, όπως η κυτταρική παραγωγή. Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στις αρτηρίες που παρεμποδίζουν τη ροή του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακής νόσου.

Γρήγορη επαναφορά στον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό

Η γρήγορη επαναφορά στον κανονικό καρδιακό ρυθμό μετά από εντατική άσκηση είναι ένα άλλο σημάδι ότι έχετε μια υγιή καρδιά. Ο κανόνας λέει ότι μετά από ένα λεπτό από το τέλος της άσκησης θα πρέπει οι σφυγμοί να έχουν πέσει κατά 20 ανά λεπτό.

Καλή στοματική υγεία

Αν και η περιοδοντική νόσος προκύπτει κυρίως από βακτηριακή λοίμωξη, ο πόνος και η αιμορραγία στα ούλα μπορούν επίσης να αποτελέσουν πρόωρη προειδοποίηση για καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, στην αντίστροφη κατεύθυνση, αν η περιοδοντική νόσος αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά, καθώς ενδέχεται τα βακτήρια από το στόμα να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός, προκαλώντας αρτηριακή φλεγμονή και συσσώρευση πλάκας, διπλασιάζοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ευκολία στην αναπνοή

Το να μπορείτε να αναπνέετε χωρίς δυσκολία ακόμη και στην έντονη άσκηση είναι θετικό σημάδι ότι το καρδιαγγειακό σας σύστημα λειτουργεί κανονικά, προσφέροντας στο σώμα σας το οξυγόνο που χρειάζεται.

admin

Recent Posts

Οι συσκευασίες για τους διάφορους τύπους τροφίμων

Η συσκευασία των τροφίμων αποτελεί βασικό παράγοντα της διατήρησής τους με τέτοιο τρόπο, ώστε ο…

2 έτη ago

Τα καλύτερα ανδρικά ρολόγια Welder

Αν για φέτος το καλοκαίρι θέλετε ένα εντυπωσιακό ανδρικό ρολόι που να ξεχωρίζει με τα…

2 έτη ago

Πως γίνεται ο σωστός καθαρισμός χαλιών στο σπίτι; Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά!

Τα χαλιά μας τρώνε πολλή κακομεταχείρηση από τα παπούτσια μας, τα ατυχήματα με ποτά, τα…

2 έτη ago

Ποια είναι τα απαραίτητα καθαριστικά για τους χώρους δερματοστιξίας;

Στους χώρους δερματοστιξίας (τατουάζ) η τήρηση των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας είναι απαραίτητη και μη…

2 έτη ago

Προβλήματα ακοής: Ποια είναι τα είδη τους & ποια η αντιμετώπισή τους

Όσο μεγαλώνουμε, αλλά και για άλλους λόγους πέραν της ηλικίας, είναι πιθανό να εμφανίσουμε απώλεια…

2 έτη ago

Συστήματα αλουμινίου: Τι να προσέξετε όταν συγκρίνετε εταιρείες κατασκευής

Δεν είναι εύκολο να επιλέξετε την κατάλληλη εταιρεία κατασκευής συστημάτων αλουμινίου. Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι…

2 έτη ago