Ποιο είναι το φυσιολογικό βάρος ενός μωρού;

Όποιος ετοιμάζεται να γίνει γονιός και ακόμα περισσότερο κάθε νέος γονιός ανησυχεί ιδιαίτερα για το βάρος του μωρού του. Από τη μία, θέλει να βλέπει το μωράκι του να παίρνει βάρος ως δείγμα υγείας και φυσιολογικής ανάπτυξης, όμως από την άλλη δεν θέλει να ευθύνεται για ένα υπέρβαρο μωρό και τα προβλήματα υγείας που μπορεί μια τέτοια κατάσταση να συνοδεύει. Μήπως σας πιάνει και εσάς άγχος κάθε φορά που βλέπετε τη ζυγαριά βρεφών και ετοιμάζεστε να ζυγίσετε το παιδί σας; Η αλήθεια είναι ότι το θέμα του βάρους είναι σημαντικό και σχετίζεται με τη συνολική υγεία του μωρού σας. Γι’ αυτό, καλό είναι να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του βρέφους, ώστε να δράσετε αναλόγως.

 

Νεογέννητο

Το μέσο βάρος ενός βρέφους είναι περίπου 3,5 κιλά. Ωστόσο, μέχρι ένα κιλό λιγότερο ή περισσότερο από αυτή την τιμή είναι αναμενόμενο. Το βάρος του νεογνού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Όπως για παράδειγμα το βάρος της μητέρας και τις διατροφικές της συνήθειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το φύλο του μωρού (τα αγόρια τείνουν να είναι βαρύτερα), το αν είναι το πρώτο παιδί καθώς και αν πρόκειται για περίπτωση δίδυμης ή πολύδυμης κύησης. Με το που γεννιέται, μετά τους απαραίτητους και επείγοντες ιατρικούς ελέγχους, το μωρό ζυγίζεται στη ζυγαριά βρεφών ώστε να διαπιστωθεί από τον παιδίατρο αν όλα βαίνουν καλώς.

 

MEDICAHELLAS - Προσωπική Φροντίδα - Ζύγιση Νεογέννητου

 

Η πρώτη εβδομάδα

Την πρώτη εβδομάδα της ζωής του το νεογνό θα ζυγίζει λιγότερο από όταν γεννήθηκε. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ανησυχεί καθόλου. Γιατί συμβαίνει; Επειδή κατά τον τοκετό το μωρό έχασε κάποια υγρά και τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες δεν πεινάει πολύ ώστε να πάρει αμέσως το βάρος που έχασε. Ουσιαστικά αυτή είναι η πρόβλεψη της φύσης ώστε το νέο μέλος της οικογένειας να περιμένει μέχρι να έρθει το μητρικό γάλα. Αυτό συνήθως χρειάζεται περίπου δύο μέρες.

 

Ο πρώτος μήνας

Στον πρώτο μήνα θα υπάρξουν αρκετές φορές, όπου το μωρό θα πεινάει πάρα πολύ και συνεπώς θα πάρει πολύ βάρος. Αυτό συνήθως συμβαίνει στις δέκα μέρες για πρώτη φορά. Οπωσδήποτε, τον πρώτο μήνα θα πρέπει να είστε σε στενή συνεργασία με τον παιδίατρο, ώστε να διαπιστωθεί ότι το νεογνό παίρνει βάρος, όπως πρέπει. Μπορείτε να προμηθευτείτε μια ζυγαριά βρεφών και στο σπίτι, ώστε να είστε σίγουροι ότι η αύξηση βάρους ακολουθεί μια σωστή πορεία.

MEDICAHELLAS - Προσωπική Φροντίδα -Ηλεκτρική Ζυγαριά Βρεφών Beurer

 

Το πρώτο εξάμηνο

Στους πρώτους έξι μήνες ζωής του μωρού σας θα υπάρξουν αρκετές φάσεις εκτόξευσης του βάρους του. Κάτι που είναι αναμενόμενο και επιδιωκόμενο. Ειδικά αν το μωρό τρέφεται με γάλα φόρμουλας οι φάσεις αυτές θα είναι εντονότερες. Αφού το γάλα αυτό έχει περισσότερες θερμίδες από το μητρικό και γενικά το μωρό τείνει να πίνει περισσότερο. Ωστόσο, η εκτόξευση του βάρους του μωρού δεν πρέπει να γίνεται σε μόνιμη βάση. Θα πρέπει να ακολουθείται από περιόδους ηρεμίας, έτσι ώστε τελικά ο μέσος όρος του βάρους που παίρνει ένα μωρό να είναι περί τα 200 γραμμάρια μέχρι τους πρώτους έξι μήνες.