Βιταμίνες για παιδιά: Τις χρειάζονται και ποιες ακριβώς;

Ιδανικά, τα παιδιά λαμβάνουν τις απαραίτητες βιταμίνες για την ανάπτυξή τους από μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, άφθονα φρέσκα φρούτα και πράσινα λαχανικά, πρωτεΐνη από κοτόπουλο, ψάρι, κρέας και αυγά, καθώς και δημητριακά.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες για παιδιά είναι απαραίτητα. Πότε συμβαίνει αυτό; Αν το παιδί σας ανήκει σε αυτή την περίπτωση, ποιες είναι οι σημαντικότερες βιταμίνες που πρέπει να λάβει;

Ρωτήσαμε τους φαρμακοποιούς από το Think Pharmacy και μας εξηγούν.

paidikes vitamines

Ποια παιδιά χρειάζονται συμπληρώματα βιταμινών;

Τα παιδιά που χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής, για να λάβουν τις απαραίτητες βιταμίνες, είναι αυτά που:

  • δεν τρώνε τακτικά και ισορροπημένα γεύματα με όλες τις πηγές βιταμινών.
  • δεν τρώνε επαρκή ποσότητα από κάποια συγκεκριμένη πηγή (π.χ. κρέας ή γάλα).
  • έχουν χρόνιες παθήσεις, όπως άσθμα ή πεπτικά προβλήματα, ειδικά εάν παίρνουν φάρμακα. Σε αυτή την περίπτωση, ο παιδίατρος θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τις βιταμίνες που πρέπει να λάβουν.
  • ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα ή άλλη περιορισμένη διατροφή.

Οι κυριότερες βιταμίνες για παιδιά

Οι κυριότερες βιταμίνες, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τα παιδιά, είναι:

  • Βιταμίνη Α: Προάγει την φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και των ιστών, ενώ βοηθάει και στην υγεία του δέρματος και των ματιών. Το γάλα, το τυρί, τα αυγά και κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά αποτελούν τις βασικότερες πηγές της.
  • Βιταμίνη Β: Η οικογένεια των βιταμινών Β (Β2, Β3, Β6 και Β12) βοηθά τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας και την υγεία του κυκλοφορικού και νευρικού συστήματος. Καλές πηγές των βιταμινών B είναι το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, το τυρί, οι ξηροί καρποί και η σόγια.
  • Ασβέστιο: Συμβάλλει στην οικοδόμηση ισχυρών οστών καθώς μεγαλώνει ένα παιδί. Το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το tofu και ο χυμός πορτοκαλιού είναι οι σημαντικότερες φυσικές πηγές ασβεστίου.
  • Βιταμίνη D: Λειτουργεί συνεργατικά με το ασβέστιο για την οικοδόμηση γερών οστών. Εκτός από την παραγωγή της με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, βρίσκεται και σε τρόφιμα, όπως τα αυγά, τα μανιτάρια, το συκώτι και τα λιπαρά ψάρια.
  • Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για το μυϊκό σύστημα και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι σοβαρός κίνδυνος στην εφηβεία, ειδικά για τα κορίτσια. Στα τρόφιμα, ο σίδηρος βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο βόειο κρέας και άλλα κόκκινα κρέατα, τη γαλοπούλα, το χοιρινό, το σπανάκι, τα φασόλια και τα δαμάσκηνα.
  • Βιταμίνη Ε: Συμβάλλει στην υγεία του κυκλοφορικού και του νευρικού συστήματος. Σε υψηλή συγκέντρωση βρίσκεται στο ελαιόλαδο, στους ηλιόσπορους, τα φουντούκια και τα αμύγδαλα.

Σε κάθε περίπτωση, αν το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα που υποδηλώνουν ανεπάρκεια σε βιταμίνες, όπως συχνές και επίμονες λοιμώξεις, πόνο στα οστά και τους μύες, χρόνια κούραση και απώλεια μαλλιών, καλό είναι να σας συμβουλεύσει ο παιδίατρος για το πώς μπορεί το παιδί να προσλάβει τις απαραίτητες βιταμίνες για την υγεία του.