4 ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τα ακάρεα ή γιατί ο καθαρισμός στρωμάτων είναι η μόνη λύση

Έχετε ξανακούσει τη λέξη άκαρι; Αν όχι, είναι πολύ λογικό να μην έχετε καν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικός για την υγεία τη δικιά σας αλλά και των παιδιών σας είναι ο καθαρισμός στρωμάτων. Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα βρόμικο στρώμα, όπως και ελάχιστοι άνθρωποι ξέρουν ότι το στρώμα τους είναι βρόμικο, γιατί πολύ απλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πάντα. Βρωμιά, όμως, δεν είναι μόνο οι δυσάρεστες μυρωδιές ή οι ολοφάνεροι λεκέδες. Βρωμιά, και μάλιστα πολύ πιο ύπουλη και επικίνδυνη, είναι και τα μικρόβια που αναπτύσσονται μέσα στο στρώμα και σχηματίζουν κυριολεκτικά αποικία. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Αν είχαμε ένα μικροσκόπιο, για να δούμε τι συμβαίνει μέσα στο στρώμα μας όσο εμείς κοιμόμαστε σε αυτό αμέριμνοι, τότε θα θορυβούμασταν τόσο πολύ που ο καθαρισμός στρωμάτων θα γινόταν η αγαπημένη μας συνήθεια.

Τι είναι λοιπόν τα ακάρεα;

Το άκαρι αποτελεί είδος τσιμπουριού και ταξινομείται στα αρθρόποδα. Ο λόγος που ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν την ύπαρξή του είναι το εξαιρετικά μικρό του μέγεθος, περίπου ένα χιλιοστό, κάτι που το καθιστά πολύ δύσκολα ορατό με γυμνό μάτι. Αυτό σημαίνει ότι ένα άκαρι μπορεί να έχει κάνει φωλιά ακόμα και μέσα σε μια τρίχα μας και εμείς να μην έχουμε καταλάβει τίποτα. Αντίθετα, η ύπαρξη των ακάρεων διαπιστώνεται πολύ εύκολα με ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Πώς μοιάζουν;

Ένα άκαρι μοιάζει με μια πολύ μικρή αράχνη και γι’ αυτό το λόγο ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των αραχνοειδών. Έχει οκτώ πόδια και ορισμένα είδη έχουν έως και πέντε μάτια. Διαθέτει δαγκάνες, για να δαγκώνει, να τρώει και να ρουφάει.

Πώς ζουν;

Ακόμα πιο σοκαριστική είναι η λεπτομέρεια σχετικά με το πώς ζουν τα ακάρεα. Τα ακάρεα λατρεύουν την υγρασία, οπότε φωλιάζουν και αναπαράγονται σε υγρά και σκοτεινά μέρη, τα οποία δεν καθαρίζονται συχνά και άρα έχουν επαρκή ποσότητα από σκόνη και νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος. Μάλιστα, από τη σκόνη και τον ανθρώπινο ιδρώτα τα ακάρεα θρέφονται. Ποια μέρη είναι αυτά; Κατεξοχήν τα στρώματα, τα παπλώματα και οι κουβέρτες αλλά και τα χαλιά, οι καναπέδες και οι μοκέτες.

καθαρισμος στρωματων

Πώς επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία;

Δυστυχώς, τα ακάρεα αποτελούν τον αόρατο εχθρό της καθημερινότητας εναντίον όχι μόνο των παιδιών και των ηλικιωμένων αλλά και απόλυτα υγιών ατόμων. Τα ακάρεα της σκόνης θεωρούνται από τα χειρότερα αλλεργιογόνα προκαλώντας έντονες και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, που διαρκούν πολύ, όπως αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, έκζεμα και δερματίτιδα. Το άκαρι μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ψώρα, η οποία αν αφεθεί χωρίς θεραπεία προκαλεί εκτεταμένες βλάβες.

 

Γίνεται, συνεπώς, ολοφάνερο ότι ο καθαρισμός στρωμάτων είναι επιτακτικό να λαμβάνει χώρα ακόμα και όταν τίποτα στην επιφάνεια του στρώματος δε μαρτυρά την αποικία ακάρεων και τη βρωμιά που ο άνθρωπος δυστυχώς δεν μπορεί να δει. Ο επαγγελματικός καθαρισμός στρωμάτων γίνεται στο σπίτι από εξειδικευμένα συνεργεία, τα οποία μπορούν να καθαρίσουν γρήγορα και τις κουβέρτες και τα παπλώματα για μια ολοκληρωμένη προστασία που διαρκεί αρκετούς μήνες.