Από τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία, είναι αρκετά σίγουρο ότι η έννοια του στρώματος ξεκίνησε κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Ξαπλωμένοι σε σωρούς από φύλλα, άχυρο και δέρματα ζώων, οι πρώτοι άνθρωποι προσπαθούσαν να κοιμηθούν πιο άνετα από ό,τι πάνω σε σκληρές επιφάνειες. Όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι άφησαν το νομαδικό για έναν ήρεμο, αγροτικό τρόπο ζωής, άρχισαν να αναπτύσσονται πρωτόγονα έπιπλα, συμπεριλαμβανομένου του κρεβατιού.
Ωστόσο, μόλις τον 19ο αιώνα δόθηκε μεγάλη σημασία στο στρώμα και άρχισαν να αναπτύσσονται βιομηχανίες και βιοτεχνίες στρωμάτων. Μέχρι τότε, οι άνθρωποι κοιμόντουσαν πάνω σε άμορφα μαξιλάρια γεμάτα με τρίχες αλόγων, βαμβάκι ή πανιά. Οι φτωχότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν υφασμάτινους σάκους, γεμισμένους με άχυρο, καλαμπόκι ή άλλα υπολείμματα. Ακόμα και στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν μικροί τοπικοί κατασκευαστές άρχισαν να παράγουν στρώματα στο εμπόριο, αυτά παρέμειναν φθηνά, επειδή οι πρώτοι κατασκευαστές στρωμάτων συνέχιζαν να βασίζονται σε εξαιρετικά φθηνό γέμισμα, όπως αχρησιμοποίητα κατάλοιπα υφάσματος που προμηθεύονταν από ράφτες.
Τα στρώματα με σταθεροποιητικά εσωτερικά ελατήρια αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στα μέσα του 19ου αιώνα. Ωστόσο, μόνο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα στρώματα με ελατήρια παρήχθησαν μαζικά από τον Zalmon Simmons, τον πρόεδρο μιας εταιρείας που μέχρι τότε παρήγαγε κρεβάτια. Για να καταστήσει τους πιθανούς πελάτες πιο πρόθυμους να ξοδέψουν το αρκετά μεγάλο ποσό που ζητούσε για την εποχή, ο Simmons εξήγησε με σαφήνεια τα πλεονεκτήματα του καλού ύπνου σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη στρατηγική marketing που υπήρξε η απαρχή για τη σημερινό εξελιγμένο εμπόριο των στρωμάτων ύπνου.
Από τότε, η τεχνολογία της κατασκευής στρωμάτων έχει προχωρήσει με αλματώδη βήματα. Μια σύγχρονη βιοτεχνία στρωμάτων προσέχει διάφορες λεπτομέρειες στην κατασκευή στρωμάτων ύπνου, όπως αναλύεται παρακάτω. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς με βάση αυτά γίνεται η διαφοροποίηση ανάμεσα στα σκληρά και τα μαλακά στρώματα, τα ορθοπεδικά και τα αναπαυτικά, αυτά που είναι κατάλληλα για ανθρώπους με υψηλό σωματικό βάρος ή συγκεκριμένα ορθοπεδικά προβλήματα και ανθρώπους με χαμηλό σωματικό βάρος.
Σχέδιο
Σήμερα, τα περισσότερα στρώματα κατασκευάζονται σύμφωνα με τα τυπικά μεγέθη, ώστε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις από τη μία βιομηχανία στην άλλη. Τα μεγέθη περιλαμβάνουν το διπλό κρεβάτι με πλάτος 1 μέτρο και μήκος 190 εκατοστά, το κρεβάτι queen size με πλάτος 1,5 μέτρο και μήκος 2 μέτρα και το king size κρεβάτι με πλάτος και μήκος 2 μέτρα.
Ελατήρια
Τα περισσότερα στρώματα, εκτός από τα στρώματα με αφρώδη υλικά και latex, κατασκευάζονται με ελατήρια, ενώ ορισμένα περιέχουν τόσο ελατήρια όσο και ειδικά αφρώδη υλικά. Τα τέσσερα ελατήρια που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι τα Bonnell, τα Offset, τα Continuous και τα Pocket Springs. Τα ελατήρια Bonnell έχουν σχήμα κλεψύδρας και κόμπους και στα δύο άκρα. Ο σχεδιασμός Offset έχει παρόμοιο σχήμα κλεψύδρας, αλλά το πάνω και το κάτω μέρος του είναι επίπεδο. Το Continuous Innerspring αποτελείται από ένα μακρύ νήμα από χαλύβδινο σύρμα διαμορφωμένο σε μονάδες σχήματος S. Τέλος, στα ελατήρια Pocket Springs, κάθε ελατήριο περικλείεται σε ένα υφασμάτινο περίβλημα που το συνδέει με τα υπόλοιπα ελατήρια. Ένα τυπικό στρώμα περιέχει από 250 έως 1.000 ελατήρια.
Κατασκευή στρώματος
Οι περισσότερες βιοτεχνίες στρωμάτων αναθέτουν την κατασκευή των ελατηρίων σε ειδικούς τεχνίτες. Μόλις παραληφθεί και επιθεωρηθεί η ολοκληρωμένη μονάδα των ελατηρίων, τοποθετούνται τα στρώματα απορρόφησης που καθορίζουν την αίσθηση και την άνεση του τελικού προϊόντος. Παράλληλα, ράβεται και το κάλυμμα που θα καλύψει το στρώμα και όταν είναι έτοιμο, κόβεται σε συγκεκριμένες διαστάσεις, ώστε να ταιριάζει στο πάνω και το κάτω μέρος του στρώματος.
Η διαδικασία του κλεισίματος είναι μία από τις πιο εξειδικευμένες και κρίσιμες διαδικασίες σε ολόκληρη την κατασκευή του στρώματος. Οι χειριστές ράβουν τα καλύμματα με χειροκίνητο τρόπο, ώστε να προκύπτει ένα σταθερό αλλά και αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα.
Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών, τα στρώματα ελέγχονται ως προς την ποιότητά τους. Φυσικά, ο έλεγχος ποιότητας λαμβάνει χώρα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας με τακτικές επιθεωρήσεις. Ένα από τα καίρια θέματα που ελέγχονται είναι και η αντίσταση του στρώματος στην πυρκαγιά με τη χρήση ειδικών πυρίμαχων υλικών.
Το τελικό προϊόν, εφόσον όλα είναι εντάξει ως προς τον έλεγχο ποιότητας, μεταφέρεται στη συνέχεια στο τμήμα συσκευασίας. Σε αυτή τη φάση, καλύπτεται με προστατευτικά καλύμματα πλαστικού ή χαρτιού με αυτοματοποιημένα ή ημιαυτοματοποιημένα μηχανήματα. Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την εγγύηση, την ασφάλεια και τη φροντίδα του προϊόντος περιλαμβάνονται επίσης στη συσκευασία.
Το μέλλον των στρωμάτων
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές έρευνες για τη σχέση μεταξύ του αποτελεσματικού ύπνου και του περιβάλλοντος που αυτός λαμβάνει χώρα. Δεδομένου ότι η άνεση και ο ύπνος είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικά, είναι συχνά δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν τα αποτελέσματα τέτοιων μελετών. Ωστόσο, πολλές από τις μεγαλύτερες βιοτεχνίες στρωμάτων συνεχίζουν την έρευνα, ώστε να βελτιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το εσωτερικό των στρωμάτων. Η αναζήτηση νέων υλικών που θα συνδυάζουν την επαρκή στήριξη με τη δροσιά και την κυκλοφορία του αέρα, αλλά και την απομόνωση της κίνησης στα ζευγάρια είναι ο στόχος των βιοτεχνιών στρωμάτων.
Στο επίκεντρο, βρίσκεται η άνεση και η επαρκής στήριξη της σπονδυλικής στήλης. Με τον καθιστικό τρόπο ζωής που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στη σύγχρονη εποχή, το να ανακουφίζεται το σώμα κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθούν σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα στο μέλλον. Για αυτό, άλλωστε, η επένδυση σε ένα καλό στρώμα είναι κομβικής σημασίας για όλους.
Εκτός από τα παραδοσιακά στρώμα, άνθιση γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια και άλλοι τύποι στρωμάτων, όπως τα στρώματα νερού και αέρα. Τέτοια στρώματα απαιτούν ειδικές τεχνολογίες παραγωγής και δεν έχει ακόμα αποδειχτεί αν και πώς μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης. Αποτελούν, όμως, μια σημαντική νέα τάση.