Το να χτίσει κανείς το δικό του σπίτι είναι σίγουρα κάτι που το έχει στο μυαλό τους ως μια κοπιαστική μεν, υπέροχη δε διαδικασία. Όπως με όλα τα πράγματα, έτσι και με τις κατασκευές σπιτιών, πριν μπεις στο χορό δεν έχεις ιδέα τι θα αντιμετωπίσεις. Δε λέω πως είναι κάτι που δεν θα ξαναέκανα. Το αποτέλεσμα με αποζημίωσε φυσικά, αλλά και όλο το διάστημα του χτισίματος δεν το θυμάμαι με άσχημες αναμνήσεις. Απλώς, θα ήθελα να γνώριζα περισσότερα από κάποιον που το έχει κάνει. Θα ήθελα να ξέρω ορισμένα παραπάνω πράγματα από το «είναι κουραστικό» και «ο χρόνος περάτωσης είναι πάντα μεγαλύτερος». Γι’ αυτό, θέλω να μοιραστώ μαζί σας τα σημαντικότερα πράγματα που έμαθα στην πορεία.
Η κατασκευή του σπιτιού είναι κανονική δουλειά
Όλοι ξεκινούν έχοντας στο μυαλό τους ότι θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο στο σπίτι τους που χτίζεται σιγά σιγά. Ε, λοιπόν, η κατάσταση είναι αρκετά δυσκολότερη. Η κατασκευή σπιτιού είναι μια κανονική part-time δουλειά και κάποιες εβδομάδες είναι μάλιστα full-time. Γι’ αυτό, καλό είναι να διαλέξετε μια περίοδο της ζωής σας, για να το κάνετε, όταν δεν θα πήζετε πολύ με τη δουλειά ή τα παιδιά.
Οι διαφωνίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας
Και δεν εννοώ διαφωνίες με την εταιρεία ή το συνεργείο. Αν αποφασίσετε να μην προχωρήσετε με έτοιμο σχέδιο, αλλά να εξατομικεύσετε πολλές επιλογές, τότε η μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν μέσα στην οικογένεια. Οι διαφωνίες είναι ένας υγιής τρόπος, για να βρείτε το καλύτερο για όλους, όμως πρέπει να γίνονται υποχωρήσεις. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να τσακωθείτε σοβαρά μεταξύ σας σε μια τόσο απαιτητική περίοδο.
Συνεργαστείτε με τους σωστούς ανθρώπους
Το συνεργείο και η κατασκευαστική εταιρεία θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς σας. Τόσο στενό που μπορείτε να μιλάτε μέσα στη μέρα περισσότερο με τον πολιτικό μηχανικό παρά με τον άντρα σας. Γι’ αυτό, ψάξτε το πολύ πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε απόφαση και διαλέξτε ανθρώπους που μπορείτε να εμπιστευθείτε.
Σκεφθείτε τη διαρρύθμιση των επίπλων νωρίς
Είτε πάρετε έτοιμα σχέδια σπιτιού είτε φτιάξετε τα δικά σας, η συμβουλή μου είναι να μην αφήσετε το θέμα της επίπλωσης ως τελικό στάδιο. Το να σκεφθείτε πού θα μπουν τα έπιπλα με βάση τις καθημερινές σας ανάγκες είναι πολύ βασικό. Εμείς, για παράδειγμα, αποφασίσαμε τελευταία στιγμή να μεγαλώσουμε λίγο την κουζίνα, όταν μετρώντας τις διαστάσεις συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε μεγάλο τραπέζι και μαζί με τις καρέκλες δεν θα υπήρχε ελεύθερος διάδρομος.
Μη θεωρείτε τίποτα δεδομένο
Η σωστή επικοινωνία ανάμεσα σε εσάς και τους επαγγελματίες είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ειδικά αν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία στις κατασκευές σπιτιών, πρέπει να ρωτάτε κάθε απορία σας και να επικοινωνείτε κάθε σας ανάγκη. Εμείς την πατήσαμε αρκετές φορές, επειδή δεν είχαμε εξηγήσει με ακρίβεια τι θέλαμε και το συνεργείο έκανε αυτό που ήταν το συνηθισμένο στο χτίσιμο ενός σπιτιού.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι το άγχος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σε αυτή τη διαδικασία. Είναι αναπόφευκτο να γίνουν λάθη, να υπάρξουν καθυστερήσεις και προστριβές. Το τελικό αποτέλεσμα, όμως, θα σας επιβραβεύσει. Ελπίζω να μην σας τρόμαξα πολύ!