Ένα από τα πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά του νέου κορονοϊού είναι ότι επιζεί στις επιφάνειες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και 3 ημέρες! Έτσι, λοιπόν, όσο καλά και αν πλένουμε τα χέρια μας. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο ιός να βρίσκεται σε κάποια επιφάνεια μέσα στο σπίτι μας. Φυσικά, ο νούμερο ένα κανόνας προστασίας είναι να μην ακουμπάμε τίποτα πριν πλύνουμε τα χέρια μας και βγάλουμε τα ρούχα μας. Όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Επιπλέον, υπάρχει η περίπτωση να έρθει στο σπίτι κάποιος απ’έξω. Είναι, λοιπόν, πολύ βασικό να γνωρίζουμε πώς να καθαρίζουμε όλες τις επιφάνειες ενάντια στον COVID-19. Και ενώ για τις σκληρές επιφάνειες, το πλαστικό και το ανοξείδωτο ατσάλι τα πράγματα είναι εύκολα, μιας και οποιοδήποτε καθαριστικό και απολυμαντικό είναι αποτελεσματικό και κατάλληλο, τι γίνεται με τα έπιπλα; Πώς πρέπει να τα καθαρίζουμε, ώστε να είναι ασφαλή, αλλά να μην τα καταστρέψουμε με κάποιο σκληρό απορρυπαντικό; Διαβάστε παρακάτω!
Δερμάτινα έπιπλα
Η επιφάνεια ενός δερμάτινου καναπέ ή δερμάτινης καρέκλας χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ο καθαρισμός πρέπει αρχικά να περιλαμβάνει την απομάκρυνση της σκόνης με ένα βαμβακερό πανί. Αλλιώς, αν μείνει σκόνη, τότε το μετέπειτα τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει χαρακιές στην επιφάνεια του καναπέ. Για τον καθαρισμό, μην χρησιμοποιείτε χημικά απορρυπαντικά. Αφού αυτά μπορεί να περιέχουν αμμωνία, φωσφορικά άλατα, διαλύτες, χλώριο και άλλες χημικές ουσίες που θα βλάψουν την επιφάνεια του δέρματος. Στην αγορά, κυκλοφορούν ειδικά καθαριστικά για δέρματα αλλά και σπρέι που απολυμαίνουν τις μαλακές επιφάνειες.
Ξύλινα έπιπλα
Για τον καθαρισμό των ξύλινων επίπλων μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο τα ειδικά καθαριστικά για ξύλινες επιφάνειες, το νερό καθώς και πολύ ελαφρά και ουδέτερα απορρυπαντικά. Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και το πιο ήπιο σαπούνι διασπά το τοίχωμα του ιού και τον εξουδετερώνει. Έτσι, ένα μαλακό σφουγγάρι με χλιαρό νερό και πράσινο σαπούνι είναι η καλύτερη λύση για τα ξύλινα τραπέζια, καρέκλες και λοιπά έπιπλα. Καθαριστικά που περιέχουν χλωρίνη, ασετόν, διαλύτες αλλά και λειαντικά απορρυπαντικά ενδέχεται να διαβρώσουν την επιφάνεια του επίπλου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με τα μεταλλικά σφουγγαράκια ή τα υφάσματα για αδροποίηση των επιφανειών.
Έπιπλα με ύφασμα
Αν τα έπιπλα, όπως ο καναπές και οι πολυθρόνες, αντί για δέρμα έχουν ύφασμα, τότε τα πράγματα είναι ευκολότερα. Αν το κάλυμμα των μαξιλαριών αφαιρείται, τότε το καλύτερο είναι να το πλύνετε στο χέρι ή στο πλυντήριο. Μπορείτε να τα πλύνετε με κάποιο ήπιο καθαριστικό για ευαίσθητα υφάσματα. Μια φυσική και ασφαλής λύση είναι να βρέξτε ένα πανί με λίγο νερό και ξύδι ή αμμωνία και να περάσετε απαλά την επιφάνεια του καναπέ. Το ξύδι και η αμμωνία έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Βαθύς καθαρισμός στον καναπέ επιτυγχάνεται και με τον ατμοκαθαριστή. Ο οποίος με τη δύναμη του ατμού εισχωρεί στους πόρους του υφάσματος, για να απομακρυνθεί και το τελευταίο κατάλοιπο λεκέ. Ενώ με την αύξηση της θερμοκρασίας σκοτώνει οποιοδήποτε μικρόβιο.