Τοποθέτηση καμερών στο σπίτι: ποιες παραμέτρους πρέπει να λάβετε υπόψη

Η τοποθέτηση καμερών είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά της οικίας ή του γραφείου έχει γίνει για πολλούς ιδιοκτήτες μονόδρομος λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας. Οι κάμερες έχει αποδειχτεί ότι δρουν αποτρεπτικά και συνεπώς μπορούν να σας προφυλάξουν από επίδοξους διαρρήκτες με αυτόν τον τρόπο, όμως δρουν και κατασταλτικά μέσω της καταγραφής των ύποπτων κινήσεων των δραστών. Μόνες τους ή σε συνδυασμό με συναγερμό, οι κάμερες προσφέρουν ένα καλό επίπεδο ασφαλείας, ενώ πλέον υπάρχουν οι δικτυακές κάμερες παρακολούθησης που έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο και streaming, ώστε να σας έρχεται μήνυμα στο κινητό, όταν ανιχνευθεί κίνηση στο σπίτι και εσείς να μπορείτε να δείτε live τι ακριβώς συμβαίνει και να ειδοποιήσετε την αστυνομία. Αν, λοιπόν, το έχετε αποφασίσει, το επόμενο βήμα είναι να διαλέξετε κάμερα. Πριν την αγορά και την τοποθέτηση της κάμερας, καλό είναι να τσεκάρετε τα χαρακτηριστικά της κάμερας ως προς τις παρακάτω παραμέτρους, ώστε να γνωρίζετε τις δυνατότητές της και τι να περιμένετε στην εικόνα της.

Ευαισθησία στο φως

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ σημαντικό να το ελέγξετε, αν η τοποθέτηση καμερών γίνει σε χώρο με χαμηλό φωτισμό, όπως στον κήπο το βράδυ ή σε δωμάτιο, όπου δεν αφήνετε πολλά φώτα ανοιχτά. Ανάλογα με το διάφραγμα, υπάρχουν διάφορες τιμές φωτεινότητας εικόνας, η οποία θα προκύψει από την κάμερα με βάση τη λειτουργία και το μέρος που θα εγκατασταθεί.

Λειτουργία αντιστάθμισης οπίσθιου φωτισμού

Τι είναι αυτή η λειτουργία με απλά λόγια; Είναι η δυνατότητα της κάμερας να αντιλαμβάνεται αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά σε μια έντονη πηγή φωτός. Η κάμερα χωρίς αυτή τη δυνατότητα αντιλαμβάνεται το φως, ώστε να ρυθμίσει ανάλογα τις λειτουργίες της, με βάση μια μέση τιμή. Αν, λοιπόν, γίνει η τοποθέτηση της κάμερας σε ένα σκοτεινό γενικά δωμάτιο, όμως πίσω από την κάμερα υπάρχει ένα φωτεινό παράθυρο, χωρίς την αντιστάθμιση οπίσθιου φωτισμού η κάμερα θα θεωρήσει με βάση τη μέση τιμή ότι το φως είναι αρκετό, δεν θα ανοίξει αρκετά το διάφραγμα και κατά συνέπεια θα καταφέρει να καταγράψει μόνο αδρές γραμμές και σκοτεινές φιγούρες.

τοποθετηση καμεραςΑνάλυση

Η ανάλυση είναι, ίσως, το πιο γνωστό χαρακτηριστικό των καμερών. Οι κάμερες υψηλής ανάλυσης μπορούν να καταγράψουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τις κάμερες χαμηλότερης ανάλυσης. Στο σημείο αυτό, πριν την τοποθέτηση καμερών, θα πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλετε να βλέπετε μέσω αυτών, έτσι ώστε να αποφασίσετε και πόσα χρήματα θέλετε να δώσετε ανάλογα με την ανάλυση.

Ισορρόπηση χρώματος

Αν και γενικά η ισορρόπηση χρώματος είναι μια λειτουργία που παίζει μεγάλο ρόλο στις επαγγελματικές κάμερες για βιντεοσκόπηση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τη λάβετε υπόψη και στις κάμερες παρακολούθησης του σπιτιού σας, εφόσον στοχεύετε σε ποιοτική καταγραφή της εικόνας. Σίγουρα, όταν ο μόνος στόχος της καταγραφής είναι η ασφάλεια, δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία η θερμοκρασία του χρώματος και η αντιστάθμιση του λευκού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εξισορρόπηση χρώματος διαφέρει δραστικά ανάλογα με το αν πρόκειται για εσωτερικές ή εξωτερικές κάμερες.