Η απώλεια ακοής στα παιδιά δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Έτσι, όταν ζητάτε επανειλημμένα από το παιδί σας να σας βοηθήσει να κάνετε κάτι μαζί και δεν ανταποκρίνεται, μπορεί αυτό να μην είναι μόνο επιλεκτική ακοή, αλλά και η αρχή κάποιου σοβαρότερου προβλήματος.
Διαβάστε παρακάτω πώς θα καταλάβετε ότι υπάρχει πρόβλημα με την ακοή του παιδιού σας, ώστε να το βοηθήσετε έγκαιρα με τη σωστή θεραπεία, όπως ακουστικά βαρηκοΐας.
Τα σημάδια της απώλειας ακοής στα παιδιά
Ήδη από βρέφος, το παιδί μπορεί να ανταποκριθεί στα ερεθίσματα της ακοής κουνώντας το κεφάλι του. Εάν δεν φαίνεται να ακούει, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη απώλειας ακοής.
Άλλα σημάδια ότι το μωρό ή το παιδί σας μπορεί να έχει απώλεια ακοής είναι αν:
- Δεν αντιδρά στη φωνή σας.
- Συχνά φαίνεται απρόσεκτο.
- Δείχνει σημάδια αργής ανάπτυξης της ομιλίας.
Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους το παιδί δεν μπορεί να ακούσει καλά. Ένα κρυολόγημα ή λοίμωξη του αυτιού θα μπορούσε να προκαλέσει προσωρινή απώλεια ακοής.
Επιπλέον, ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να έχει απώλεια ακοής αν:
- Συχνά ρωτάει “Τι;” σε αυτά που λέτε.
- Μιλά δυνατά.
- Χρειάζεται πολύ δυνατή ένταση τηλεόρασης για να ακούει.
- Οι δάσκαλοί του λένε ότι δεν δίνει την απαραίτητη προσοχή στο μάθημα.
Η ακοή βοηθά την ανάπτυξη του λόγου του παιδιού, τις κοινωνικές δεξιότητες και την εκπαίδευσή του. Στα βρέφη, η ακρόαση των φωνών των γονέων είναι ένας τρόπος σύνδεσης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επομένως, είναι σημαντικό να εντοπίσετε τα προβλήματα ακοής το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου το παιδί να λάβει τη σωστή θεραπεία.
Οι αιτίες της απώλειας ακοής στα παιδιά
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τα προβλήματα ακοής στα παιδιά και ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι προσωρινά μετά από λοίμωξη στο αυτί ή κρυολόγημα.
Άλλες αιτίες είναι:
- Η συσσώρευση υγρού στο μεσαίο αυτί, η οποία είναι συχνή σε μικρά παιδιά.
- Κληρονομικές παθήσεις, όπως η ωτοσκλήρυνση, που εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία των αυτιών ή των νεύρων.
- Βλάβη στα κοχλιακά ή ακουστικά νεύρα από σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, έκθεση σε δυνατό θόρυβο ή χειρουργική επέμβαση.
- Ασφυξία κατά τη γέννηση.
- Ασθένειες όπως μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα.
Κάθε περίπτωση απώλειας ακοής είναι διαφορετική ως προς την αντιμετώπισή της. Αν είναι λοίμωξη, τότε ο ΩΡΛ και ο παιδίατρος θα συστήσουν την κατάλληλη αγωγή.
Αν έχουν υποστεί μόνιμη βλάβη τα νεύρα και οι δομές του αυτιού, τότε το παιδί θα χρειαστεί ακουστικά βαρηκοΐας ή κοχλιακά εμφυτεύματα ανάλογα με την ηλικία του και τη βαρύτητα της κατάστασης.