Η τιμή χρυσού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία που έφερε ο COVID-19 το 2020. Το πολύτιμο αυτό μέταλλο έχει αυξήσει την αξία του. Αφού οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια και παρέχουν στην αγορά εύκολα μετρητά.
Απότομη αύξηση της τιμής του χρυσού
Το ράλι του χρυσού κινείται εντυπωσιακά κοντά στην κορυφή των 2.000 δολαρίων. Αυτό συμβαίνει επειδή τροφοδοτείται από την πτώση του δολαρίου. Καθώς τη μείωση των αποθεμάτων του και τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας. Σε όλα αυτά, προστίθεται φυσικά η οικονομική και ψυχολογική αβεβαιότητα λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Η τιμή του χρυσού είχε αυξηθεί κατά 53% για 15 μήνες, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο με βάση τις τρέχουσες συνθήκες. Όπως συμβαίνει πάντα σε περιόδους αστάθειας, οι επενδυτές στρέφονται σε assets που δεν επηρεάζονται από έντονες διακυμάνσεις και δεν χάνουν την αξία τους. Το ίδιο συνέβη και στην κρίση του 2008, αλλά και μετά την ανακοίνωση του Brexit το 2016.
Πρακτικά, όσο το δολάριο πέφτει, τόσο ο χρυσός ανεβαίνει. Ο φόβος για υψηλό πληθωρισμό, υποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και μείωση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων, καθιστούν τον χρυσό πιο ελκυστικό για εξασφάλιση των χρημάτων σε πρώτη φάση και γιατί όχι και σε κερδοφορία.
Έτσι, αυτή η τάση είναι πιθανό να αλλάξει μόνο όταν οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών αρχίσουν να σκέφτονται να αυξήσουν τα ονομαστικά επιτόκια.
Παρόλο που η ζήτηση για τη λιανική αγορά χρυσού σε μεγάλες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία, είχε καταρρεύσει λόγω της πανδημίας. Επίσης ο φόβος για άνοδο του πληθωρισμού αντιστάθμισε πιθανές απώλειες.
Επιπλέον, πάλι λόγω της πανδημίας οι εργασίες στα ορυχεία χρυσού ήταν περιορισμένες. Συνεπώς, η προσφορά μειώθηκε και όσο η συνολική παγκόσμια ζήτηση έμεινε σταθερή ή και αυξήθηκε, η τιμή χρυσού ανέβηκε.
Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι ο χρυσός συνέχισε να ανεβαίνει. Σε όλα όσα περιεγράφηκαν παραπάνω παίζει τεράστιο ρόλο η ψυχολογία της αγοράς. Η μείωση της ζήτησης θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής του.
Μέχρι ποιο σημείο όμως;
Πλέον η ζήτηση για τον χρυσό έχει μειωθεί. Το καλοκαίρι του 2021 και μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2021 η τιμή του χρυσού είχε πτώση εφόσον η τιμή του Αμερικάνικου δολαρίου είχε άνοδο. Συγκεκριμένα ο Ross Norman διευθύνων σύμβουλος της Metals Daily δήλωσε στη MarketWatch:
‘’Σαφώς, οι απροσδόκητα ισχυρές λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ έχουν ενισχύσει το δολάριο και ο χρυσός έχει υποχωρήσει απότομα σε έδαφος διόρθωσης’’. ‘’Φαίνεται ότι η πτώση επισπεύσθηκε και τώρα αγγίζει τη στήριξη στα 1.750 δολάρια’’.