Μονώσεις ταρατσών: 3 σημάδια που μαρτυρούν την αναγκαιότητά τους

Η μόνωση των ταρατσών και των τοίχων έχει γίνει υποχρεωτική στην Ελλάδα βάσει νόμου εδώ και λίγα χρόνια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κτίρια παλαιότερα των 25 ετών δεν έχουν μόνωση ή τέλος πάντων δεν έχουν μόνωση με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές. Είτε μένετε σε ένα παλιό σπίτι είτε το νοικιάζετε, θα καταλάβετε τι συμβαίνει με τις μονώσεις ταρατσών και τοίχων, αν αναζητήσετε το ενεργειακό πιστοποιητικό του. Δυστυχώς, τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν, αφού ο νόμος που καθόρισε ότι η μόνωση είναι υποχρεωτική, έθεσε το ενεργειακό πιστοποιητικό ως προϋπόθεση για την πώληση ή την ενοικίαση του ακινήτου μόνο για τα νεόδμητα σπίτια.

Χωρίς μόνωση στην ταράτσα και τους εξωτερικούς τοίχους, το κτίριο παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Αυτό γίνεται φανερό και αν το επισκεφθεί κάποιος ενεργειακός επιθεωρητής, για να βγάλει το περιβόητο πιστοποιητικό. Η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων που χτίστηκαν πριν το 2000, κατηγοριοποιούνται στην ομάδα Δ και κάτω, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ενεργειακά μη αποδοτικά.

Αν, πάντως, δεν γνωρίζετε ποια είναι η κατηγορία του ακινήτου σας και αναρωτιέστε αν η μόνωση είναι απαραίτητη, μπορείτε απλά να παρατηρήσετε τα παρακάτω σημάδια. Αν ένα ή παραπάνω εμφανίζονται σε τακτική βάση και αν επιπλέον το σπίτι είναι στον τελευταίο όροφο, τότε η μόνωση της ταράτσας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, για να έχετε μια καλή ποιότητα ζωής και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Home Heat

Μεγάλη μηνιαία δαπάνη για θέρμανση

Το πρώτο δείγμα έλλειψης ή ανεπάρκειας της μόνωσης είναι το μεγάλο μηνιαίο ύψος του λογαριασμού ρεύματος ή πετρελαίου για τη θέρμανση του σπιτιού το χειμώνα και επικουρικά την ψύξη του το καλοκαίρι. Οπωσδήποτε, ένα ρετιρέ έχει μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις από τους χαμηλότερους ορόφους, όμως δεν είναι φυσιολογικό το σπίτι να είναι συνεχώς κρύο το χειμώνα και ζεστό το καλοκαίρι. Οι σύγχρονες μονώσεις ταρατσών εξαλείφουν αυτό το πρόβλημα οικονομικά και σας βοηθούν να αποσβέσετε πολύ γρήγορα την επένδυση, αφού ο λογαριασμός του ρεύματος ή του πετρελαίου μειώνεται κατακόρυφα.

Metritis Igrasias sto Spiti

Υγρασία

Περισσότερο θα πρέπει να θορυβηθείτε, αν παρατηρήσετε σε τοίχους και ταβάνια σκούρα σημάδια ή ακόμα χειρότερα σημάδια μούχλας. Τα πρώτα υποδεικνύουν τη συσσώρευση υγρασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην εμφάνιση μυκήτων και μούχλας. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, σημαίνει ότι η κατάσταση έχει προχωρήσει αρκετά, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο ακόμα και η υγεία σας. Η υγρασία είναι χαρακτηριστικό της ανεπαρκούς υγρομόνωσης, η οποία είναι κάτι διαφορετικό από τη θερμομόνωση. Ακόμα και αν η θερμοκρασία του σπιτιού είναι ικανοποιητική, αν η υγρομόνωση είναι ανεπαρκής, τότε σύντομα η υγρασία από τη βροχή θα κάνει την εμφάνισή της στο σπίτι του τελευταίου ορόφου.

Rogmes se toixo

Ρωγμές στην ταράτσα

Το θέμα, βέβαια, είναι να μην φτάσετε στο σημείο να κάνετε μόνωση, αφού παρατηρήσετε σημάδια μούχλας, διότι τότε οποιαδήποτε παρέμβαση θα κοστίσει πολύ πιο ακριβά από την πρόληψη. Καλό είναι, λοιπόν, να κοιτάξετε προσεκτικά την ταράτσα. Αν σε αυτή δείτε ρωγμές και εσοχές, όπου λιμνάζει το νερό, είναι απαραίτητο να προχωρήσετε σε υγρομόνωση, για να αποφύγετε τα χειρότερα.