Οικονομικά

Η εξέλιξη στην αγορά χρυσού της Αθήνας

Η αύξηση των καταστημάτων στην αγορά χρυσού τα τελευταία χρόνια ήταν τάχιστη. Λόγω της κρίσης τα ενεχυροδανειστήρια στην Αθήνα και όχι μόνο θα έλεγε κανείς, ότι «φύτρωσαν σαν τα μανιτάρια». Σε κάθε τετράγωνο βρισκόταν και από μια αγορά χρυσού και όχι πάντα αξιόπιστη. Με την οικονομική κρίση να βαθαίνει δραματικά, δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες στην πραγματική οικονομία. Η φιλοσοφία προσέγγισης των χρηματικών ζητημάτων από τα νοικοκυριά άλλαξε σε σημαντικό βαθμό.

Αγορά χρυσού η ιστορία της

Όλοι σχεδόν αναγνωρίζουν την Ακρόπολη ως μνημείο-σύμβολο για την Ελληνική πρωτεύουσα αλλά και για το σύνολο του αρχαίου κόσμου. Είναι όμως ελάχιστα γνωστό πως στην αρχαιότητα στο ναό, που ήταν αφιερωμένος στην θεά Αθηνά, λειτούργησε ουσιαστικά το πρώτο ενεχυροδανειστήριο στην Αθήνα. Ήταν άλλωστε σύνηθες φαινόμενο για την εποχή μέσα στους ειδωλολατρικούς ναούς να πιστώνουν τους πολίτες με κεφάλαια έναντι εγγυήσεων δηλαδή ενεχύρων. Τα τότε ενεχυροδανειστήρια λειτουργούσαν μέσα στο ναό αφού και μόνο η σκέψη πως επρόκειτο για λατρευτικούς χώρους λειτουργούσε αποτρεπτικά για τους επίδοξους κλέφτες χρημάτων και τιμαλφών. Την εποχή εκείνη χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες εκτελούνταν επίσης από τους αργυραμοιβούς ή κολλυβιστές. Οι τελευταίοι πήραν το όνομα τους από τον κόλλυβο ο οποίος ήταν ένα λεπτό νόμισμα. Ο κόλλυβος αντιστοιχούσε στο ένα τέταρτο της δραχμής. Επίσης πραγματοποιούσαν και τις ανταλλαγές ξένων νομισμάτων. Κατά κάποιο τρόπο αυτοί ήταν οι πρώτοι τραπεζίτες.

H αγορά χρυσού τα τελευταία χρόνια

Από τα παλιά μέχρι και τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές οικογένειες, όποτε είχαν τη δυνατότητα συνήθιζαν να επενδύουν σε χρυσό όπως για παράδειγμα σε χρυσά κοσμήματα. Τους παρείχε ένα είδος ασφάλειας σε περίπτωση κάποιας σημαντικής αναγκαιότητας. Άλλωστε η αναφορά απευθύνεται σε μια εποχή που τα ασφαλιστικά συστήματα δεν ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένα στη χώρα μας και φυσικά βρίσκονται πολύ μακριά από την ελληνική νοοτροπία. Η οικονομική κρίση δημιούργησε κλυδωνισμούς στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνικής ζωής και φυσικά ταρακούνησε σε πολλές περιπτώσεις την οικογενειακή γαλήνη. Η μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών αφ’ ενός. Η έλλειψη δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα αφ’ ετέρου, δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Εδώ λοιπόν τα ενεχυροδανειστήρια εμφανίζονται για να καλύψουν αυτή την αναγκαιότητα των νοικοκυριών για ρευστότητα. Ειδικά σε μια εποχή που η τιμή του χρυσού κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε. Κατά περιόδους μάλιστα κυριολεκτικά ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη. Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες παραδίδοντας τιμαλφή ως ενέχυρο, έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν άμεσα χρήματα, για να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες. Αποφεύγοντας τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές τραπεζικές διαδικασίες. Επίσης υπάρχει και η επιλογή της πώλησης χρυσαφικών, λιρών και κοσμημάτων με υψηλό αντίτιμο.

Η λειτουργία της αγοράς χρυσού

Τα ενεχυροδανειστήρια διαθέτοντας τα κατάλληλα τεχνικά μέσα, που ενισχύονται και με τη σύγχρονη τεχνολογία. Έχουν τη δυνατότητα για να εκτιμήσουν σωστά την αξία του ενέχυρου, ώστε να αποδώσουν στον πελάτη την πραγματική τιμή της συναλλαγής. Ορισμένα καταστήματα αποδίδουν την αξία της εργασίας και του σχεδίου, όταν πρόκειται για κόσμημα. Στα καταστήματα στην αγορά χρυσού εκτός από κοσμήματα γίνονται δεκτά πολλά αντικείμενα. Όπως για παράδειγμα ρολόγια, κειμήλια, καθώς και πολλά κινητά περιουσιακά στοιχεία όπως αυτοκίνητα, φορτηγά και μοτοσικλέτες.

Η οικονομική κρίση δημιούργησε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην ελληνική αγορά, τουλάχιστον για τις νεότερες γενεές. Οι «προνοητικοί» έχοντας στην κατοχή τους πολύτιμα μέταλλα ή λίθους, απευθυνόμενοι σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις του είδους, βρέθηκαν σε λίγο καλύτερη θέση. Μάλιστα δεν είναι λίγοι και αυτοί που αξιοποίησαν την ευκαιρία ώστε να πουλήσουν σε καλή τιμή λίρες και χρυσαφικά. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή από τους καταναλωτές και έρευνα της αγοράς καθώς και για τους όρους της συναλλαγής.

admin

Recent Posts

Οι συσκευασίες για τους διάφορους τύπους τροφίμων

Η συσκευασία των τροφίμων αποτελεί βασικό παράγοντα της διατήρησής τους με τέτοιο τρόπο, ώστε ο…

2 έτη ago

Τα καλύτερα ανδρικά ρολόγια Welder

Αν για φέτος το καλοκαίρι θέλετε ένα εντυπωσιακό ανδρικό ρολόι που να ξεχωρίζει με τα…

2 έτη ago

Πως γίνεται ο σωστός καθαρισμός χαλιών στο σπίτι; Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά!

Τα χαλιά μας τρώνε πολλή κακομεταχείρηση από τα παπούτσια μας, τα ατυχήματα με ποτά, τα…

2 έτη ago

Ποια είναι τα απαραίτητα καθαριστικά για τους χώρους δερματοστιξίας;

Στους χώρους δερματοστιξίας (τατουάζ) η τήρηση των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας είναι απαραίτητη και μη…

2 έτη ago

Προβλήματα ακοής: Ποια είναι τα είδη τους & ποια η αντιμετώπισή τους

Όσο μεγαλώνουμε, αλλά και για άλλους λόγους πέραν της ηλικίας, είναι πιθανό να εμφανίσουμε απώλεια…

2 έτη ago

Συστήματα αλουμινίου: Τι να προσέξετε όταν συγκρίνετε εταιρείες κατασκευής

Δεν είναι εύκολο να επιλέξετε την κατάλληλη εταιρεία κατασκευής συστημάτων αλουμινίου. Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι…

2 έτη ago