Επισκευή κλιματιστικού: Γιατί δεν βγάζει κρύο αέρα;

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από ένα air condition που δεν δουλεύει καλά και δεν βγάζει τον επιθυμητό κρύο αέρα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό και με διαφορετικό τρόπο γίνεται η επισκευή κλιματιστικού ανάλογα με το πρόβλημα. Ας τα δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Βρώμικο φίλτρο αέρα

Καθαρισμός των φίλτρων του κλιματιστικού

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο το κλιματιστικό δεν ψύχεται είναι λόγω του φίλτρου αέρα. Εάν το φίλτρο είναι βρόμικο ή φραγμένο με σκόνη και βρωμιά, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα. Μπορεί να επηρεάζει την κατάλληλη λειτουργία του θερμοστάτη ή να εμποδίζει τη διέλευση του δροσερού και του ζεστού αέρα μέσα από τους αγωγούς. Ενδέχεται επίσης να παγώνει τον εξατμιστή πηνίου, εμποδίζοντας έτσι τη διέλευση του ψυχρού αέρα προς τα έξω.

Επισκευή: Μπορείτε να πλύνετε το φίλτρο μερικές φορές, αλλά το σωστότερο είναι ανά 1-2 χρόνια να το αλλάζετε.

Λανθασμένες ρυθμίσεις θερμοστάτη

Αν το κλιματιστικό βγάζει αρχικά δροσερό αέρα και ύστερα χλιαρό, μπορεί απλά οι ρυθμίσεις του θερμοστάτη να μην είναι οι σωστές. Ο πιο απλός τρόπος, για να το λύσετε, είναι να γυρίσετε τον θερμοστάτη στην αυτόματη λειτουργία, ώστε να μην αντιμετωπίσετε ξανά τέτοιο πρόβλημα.

Βρώμικη εξωτερική μονάδα

Εξωτερική μονάδα κλιματιστικού

Η λειτουργία του κλιματιστικού βασίζεται στο ότι η εσωτερική μονάδα απορροφά τον θερμό αέρα στον χώρο και τον μεταφέρει στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού, η οποία συμπληρώνει τον θερμό με ψυχρό αέρα. Αν ο συμπυκνωτής στην εξωτερική μονάδα είναι βρόμικος τότε δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά θερμότητας.

Επισκευή: Καθαρίζετε ανά εξάμηνο την εξωτερική μονάδα από σκόνη και βρομιά. 

Βλάβη στο μοτέρ

Αν υπάρχει βλάβη στο μοτέρ, τότε η μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει και χρειάζεστε τεχνικό για την επισκευή του κλιματιστικού με ή χωρίς ανταλλακτικό ανάλογα με τη ζημιά.

Χαμηλό επίπεδο ψυκτικού μέσου

Το ψυκτικό μέσο είναι το υγρό που απορροφά τη θερμότητα από τον περιβάλλοντα αέρα, οπότε η απουσία ή η ανεπάρκειά του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την προβληματική λειτουργία του air condition. Εάν το σύστημα κλιματισμού δεν ψύχεται, τότε μπορεί να υπάρχει διαρροή στο ψυκτικό υγρό. 

Επισκευή: Αν ακούτε έντονους θορύβους ή βλέπετε συσσώρευση πάγου στην εξωτερική μονάδα, θα πρέπει να καλέσετε έναν τεχνικό που θα εντοπίσει και θα διαγνώσει το πρόβλημα.

Βλάβη στον συμπιεστή

Μοτέρ κλιματιστικού

Ο συμπιεστής είναι ζωτικό συστατικό μιας μονάδας κλιματισμού, καθώς διαχειρίζεται τη ροή του ψυκτικού υγρού μεταξύ του εξατμιστή και του συμπυκνωτή. Επομένως, αν υπάρχει βλάβη στον συμπιεστή, η λειτουργία του κλιματιστικού δεν θα γίνεται σωστά.

Επισκευή: Ένας χαλασμένος συμπιεστής χρειάζεται αντικατάσταση από έμπειρο τεχνικό που θα το αναλάβει.

Πολλά από τα παραπάνω προβλήματα, πάντως, μπορείτε να τα γλιτώσετε, αν κάνετε στο κλιματιστικό σας τακτική συντήρηση κάθε 1-2 χρόνια.

Βρείτε τον επόμενο τεχνικό για την επισκευή οικιακών συσκευών στο www.attikaservice365.gr