Τεχνολογία

Εγκατάσταση δικτύων: τα μυστικά των ασύρματων δικτύων

Η εγκατάσταση δικτύων μπορεί να γίνει ενσύρματα ή ασύρματα. Η ενσύρματη εγκατάσταση δικτύων λαμβάνει χώρα συνήθως σε μεγάλες εταιρείες, όπου η ταχύτητα και η ασφάλεια της μεταφοράς δεδομένων καθώς και η διασύνδεση πολλαπλών υπολογιστών, που δεν είναι φορητοί, είναι το βασικό ζητούμενο. Παράλληλα, σε καινούρια κτίρια υπάρχουν υποδομές για καλωδίωση ethernet μέσα στους τοίχους, ώστε να μην υπάρχουν παντού καλώδια. Από την άλλη, τα περισσότερα σπίτια προτιμούν ασύρματη εγκατάσταση δικτύων, για να συνδέονται laptops αλλά και άλλες φορητές συσκευές, όπως tablets και smartphones. Αν και εσείς σκέφτεστε να εγκαταστήσετε δίκτυο στο σπίτι σας, έτσι ώστε όλοι οι υπολογιστές να είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους αλλά και στο internet, τον εκτυπωτή και τα ηχεία, τότε αυτά είναι τα στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη, για να έχετε ένα δίκτυο με τη βέλτιστη απόδοση και αυτονομία.

Μειονεκτήματα

Τα ασύρματα δίκτυα, στα οποία η σύνδεση στο internet γίνεται μέσω WiFi, έχουν φυσικά το πλεονέκτημα της άνεσης και της φορητότητας όλων των συσκευών, ένα πλεονέκτημα που αποτελεί το σπουδαιότερο κριτήριο ενός σπιτιού σε σχέση με την εγκατάσταση δικτύων. Από την άλλη, όμως, έχουν και κάποια μειονεκτήματα, τα οποία καλό είναι να προσέξετε, για να μην έρθετε προς δυσάρεστων εκπλήξεων. Αν και η ταχύτητά τους είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με τα ενσύρματα δίκτυα, το μεγαλύτερό τους πρόβλημα δεν είναι αυτό αλλά το γεγονός ότι δεν έχουν τη μέγιστη ασφάλεια. Αυτό σημαίνει πως μπορεί πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τις ethernet συνδέσεις να μπει κάποιος στο δίκτυο, οπότε πρέπει να προνοήσετε για την ασφάλεια του δικτύου σε κάθε περίπτωση.

Ισχύς σήματος

Η ισχύς του σήματος είναι ένα ακόμα ζήτημα στην εγκατάσταση δικτύων τέτοιου είδους, όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους. Καταρχάς, το σήμα από το ασύρματο router που έχει συνδεθεί στο modem φτάνει περίπου τα 30 μέτρα για ένα μέσο, σχετικά οικονομικό router. Αυτό σημαίνει ότι για τα περισσότερα σπίτια δεν χρειάζεται να γίνει καμία άλλη κίνηση, για να παραμένουν όλοι οι υπολογιστές δικτυωμένοι από κάθε σημείο. Ωστόσο, αν παρεμβάλλονται χοντροί τοίχοι ή αν αλλάζει ο όροφος, τα πράγματα δυσκολεύουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι αναμεταδότες σήματος (repeaters) μπορούν να κάνουν θαύματα, ώστε να μη χρειαστεί να τοποθετήσετε και άλλο router.

Μείωση παρεμβολών και εμποδίων

Για τη σωστή και γρήγορη λειτουργία των ασύρματων δικτύων κομβικής σημασίας είναι και η μείωση των παρεμβολών και των εμποδίων. Και ενώ για τους τοίχους δεν μπορείτε να κάνετε φυσικά τίποτα, σε σχέση με άλλα εμπόδια, όπως ένας καθρέφτης, ένα ενυδρείο ή μια μεταλλική αρχειοθήκη, τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν νεκρά σημεία στο WiFi, ακόμα και πολύ κοντά στο router, μπορείτε σίγουρα να αλλάξετε τη θέση τους. Όσον αφορά στις παρεμβολές, οι περισσότερες παρεμβολές στα διαμερίσματα γίνονται από άλλα ασύρματα δίκτυα με αποτέλεσμα να μειώνεται αλλά και να μπερδεύεται το δικό σας σήμα. Με ένα απλό πρόγραμμα επιλογής καναλιών, όπως το WiFi Analyzer, μπορείτε να επιλέξετε το κανάλι που έχει τις λιγότερες παρεμβολές και θα είναι λιγότερο φορτωμένο.

admin

Recent Posts

Οι συσκευασίες για τους διάφορους τύπους τροφίμων

Η συσκευασία των τροφίμων αποτελεί βασικό παράγοντα της διατήρησής τους με τέτοιο τρόπο, ώστε ο…

2 έτη ago

Τα καλύτερα ανδρικά ρολόγια Welder

Αν για φέτος το καλοκαίρι θέλετε ένα εντυπωσιακό ανδρικό ρολόι που να ξεχωρίζει με τα…

2 έτη ago

Πως γίνεται ο σωστός καθαρισμός χαλιών στο σπίτι; Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά!

Τα χαλιά μας τρώνε πολλή κακομεταχείρηση από τα παπούτσια μας, τα ατυχήματα με ποτά, τα…

2 έτη ago

Ποια είναι τα απαραίτητα καθαριστικά για τους χώρους δερματοστιξίας;

Στους χώρους δερματοστιξίας (τατουάζ) η τήρηση των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας είναι απαραίτητη και μη…

2 έτη ago

Προβλήματα ακοής: Ποια είναι τα είδη τους & ποια η αντιμετώπισή τους

Όσο μεγαλώνουμε, αλλά και για άλλους λόγους πέραν της ηλικίας, είναι πιθανό να εμφανίσουμε απώλεια…

2 έτη ago

Συστήματα αλουμινίου: Τι να προσέξετε όταν συγκρίνετε εταιρείες κατασκευής

Δεν είναι εύκολο να επιλέξετε την κατάλληλη εταιρεία κατασκευής συστημάτων αλουμινίου. Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι…

2 έτη ago