Δυναμιτάκια: Ποια είναι τα είδη τους & η επικινδυνότητά τους

Τα δυναμιτάκια είναι μια κοινή πρακτική που αρέσει σε πολλούς ενήλικες αλλά και παιδιά ως μια απλή και οικονομική εναλλακτική στα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα που απαιτούν περισσότερες γνώσεις και χρήματα για κάθε ρίψη. Τα δυναμιτάκια συνηθίζονται το Πάσχα αλλά και σε διάφορες χαρές και γιορτές, όπου το ζητούμενο είναι να προκαλέσουμε σαματά, χρώματα και μια έκρηξη χρωμάτων και καπνών.

Βέβαια, τα δυναμιτάκια είναι ένας γενικός όρος που καλύπτει πολλές διαφορετικές επιλογές τόσο σε βαθμό ευκολίας εκτόξευσης και επικινδυνότητας όσο και εντυπωσιασμού. Ας τα δούμε παρακάτω λίγο πιο αναλυτικά, ώστε να γνωρίζετε ποιο είδος είναι κατάλληλος για εσάς και τα παιδιά σας.

Διάφορα Δυναμιτάκια

Σβούρες

Οι σβούρες είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά τους. Είναι μικρά βεγγαλικά, τα οποία αφού ανάψουν στριφογυρίζουν στο πάτωμα βγάζοντας καπνούς. Έχουν χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας, ειδικά όταν το φυτίλι είναι αρκετά μακρύ. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από παιδιά, εφόσον βέβαια έχουν αγοραστεί από ειδικό κατάστημα για πυροτεχνήματα και δυναμιτάκια.

Μινέρβες

Τα κλασικά δυναμιτάκια είναι κύλινδροι 3-4 εκατοστών που ανάβουν τρίβοντάς τα πάνω σε κουτί σπίρτου ή πέτρα και προκαλούν μεγάλο κρότο. Τα χρησιμοποιούν πολλά παιδιά και έφηβοι το βράδυ της Ανάστασης, όμως είναι αρκετά επικίνδυνα χωρίς επίβλεψη ενηλίκου, επειδή μπορεί να ανάψουν απροσδόκητα, καθώς δεν έχουν φυτίλι. Θα πρέπει οπωσδήποτε να φυλάσσονται σε ειδικό κουτί και να μη μπαίνουν, για παράδειγμα, σε τσέπες παντελονιού, γιατί η τριβή εκεί μπορεί να προκαλέσει έκρηξη κατά λάθος και σοβαρά ατυχήματα.

Γουρούνες

Ακόμα πιο επικίνδυνες είναι οι γουρούνες, καθώς λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο με τις μινέρβες, όμως είναι πολύ μεγαλύτερες. Έχουν δηλαδή μήκος περίπου 10 εκατοστά, οπότε η έκρηξη που προκαλούν και συνεπώς ο θόρυβος, ο καπνός και η πιθανότητα ατυχήματος είναι αρκετά σημαντικά. Δυστυχώς, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να ανάψει ξαφνικά μια γουρούνα, όταν κάποιος την τρίβει, δηλαδή πριν προλάβει να τη ρίξει μακριά.

Σφυρίχτρες

Οι σφυρίχτρες έχουν φυτίλι και δεν ανάβουν δια της τριβής, οπότε δεν είναι τόσο επικίνδυνες για αυτούς που τις χρησιμοποιούν. Όμως, έχουν το χαρακτηριστικό ότι πετάγονται μακριά (βγάζοντας μάλιστα έναν ιδιαίτερο ήχο σφυρίγματος), οπότε μπορεί να τραυματίσουν κάποιον σε απόσταση. Συνεπώς, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε ανοιχτό χώρο με σημαντική περίμετρο ασφαλείας και πάντα με την παρουσία ενήλικα.

Χρωματιστά Δυναμιτάκια

Σε κάθε περίπτωση, είναι βασικό να αγοράζετε τα δυναμιτάκια από εξουσιοδοτημένα καταστήματα όπως το www.fireworks.gr και όχι από πλανόδιους πωλητές, περίπτερα κλπ. Τα καταστήματα με βεγγαλικά πωλούν προϊόντα πιστοποιημένα που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας (π.χ. μήκος φυτιλιού, προστασία από την κατά λάθος έκρηξη λόγω τριβής κλπ). Επιπλέον, στα καταστήματα με δυναμιτάκια υπάρχουν και ασφαλείς επιλογές για παιδιά.