Αυτόματο πότισμα: 5 συμβουλές για το να κάνετε σωστά και εύκολα

Το αυτόματο πότισμα είναι μία από τις καλύτερες λύσεις, για να ποτίζονται τα φυτά σας σε σταθερή βάση, ακόμα και όταν λείπετε διακοπές για πολλές μέρες. Είναι ιδανικό για μεγάλους κήπους ή μπαλκόνια με πολλά φυτά, στα οποία διάφορες πατέντες, όπως το τζελ ποτίσματος ή τα μπουκάλια που συγκρατούν νερό, δεν συνίστανται. Φυσικά, το αυτόματο πότισμα θα σας λύσει τα χέρια και θα σας γλιτώσει από αρκετό χαμένο χρόνο. Παράλληλα, είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος, για να ποτίζονται τα δέντρα και τα λουλούδια σας τη σωστή ώρα, δηλαδή μεταξύ 6 και 8 το πρωί.
 
Αν, λοιπόν, πειστήκατε ότι το αυτόματο πότισμα είναι κάτι που πραγματικά θα ωφελήσει και εσάς και τα αγαπημένα σας φυτά, το επόμενο βήμα είναι να το τοποθετήσετε και να το χρησιμοποιήσετε σωστά. Διαβάστε τις παρακάτω πολύ χρήσιμες συμβουλές.

Προσέξτε τις μπαταρίες

Ο νούμερο ένα λόγος που τα φυτά ξεραίνονται, ενώ υπάρχει αυτόματο πότισμα, είναι ότι οι μπαταρίες τελειώνουν ξαφνικά. Επειδή, όμως, οι μπαταρίες πάντα ξαφνικά θα τελειώσουν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις αντικαθιστούμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και βεβαίως να επιλέγουμε επώνυμες μπαταρίες που είναι και πολύ πιο αξιόπιστες. Μια πολύ ασφαλής πρακτική, επίσης, είναι να τις αλλάζουμε αν πρόκειται να λείψουμε για πολλές μέρες.

Ρυθμίστε σωστά τα μπεκ

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί με το αυτόματο πότισμα είναι ότι πέφτει πάρα πολύ νερό σε κάποια φυτά, με αποτέλεσμα αυτά να σαπίζουν, και πολύ λίγο σε κάποια άλλα. Γνωρίζατε, όμως, ότι μπορείτε να ρυθμίσετε τη ροή σε κάθε μπεκ ξεχωριστά; Έτσι, κάθε φυτό θα παίρνει το νερό που χρειάζεται και εσείς δεν θα ξοδεύετε άσκοπα μεγάλη ποσότητα.

αυτοματο ποτισμα

Ίδια γραμμή ποτίσματος

Αν η ρύθμιση των μπεκ σας φαίνεται δύσκολη, τότε μπορείτε να κάνετε κάτι απλούστερο. Να βάλετε στην ίδια γραμμή ποτίσματος φυτά που θέλουν αντίστοιχη ποσότητα νερού. Αυτή η ομαδοποίηση θα σας γλιτώσει πολύ χρόνο, γιατί δεν θα χρειάζεται να ρυθμίζετε κάθε μπεκ ξεχωριστά.

Ελέγξτε τα μπεκ

Βέβαια, όσο σωστά και αν τα έχετε ρυθμίσει όλα, το αυτόματο πότισμα χρειάζεται κάποια ελάχιστη φροντίδα. Σας προτείνουμε ανά κάποιες ημέρες να ελέγχετε ότι τα μπεκ όντως ρίχνουν τη σωστή ποσότητα νερού και το χώμα είναι όσο υγρό πρέπει. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο τα μπεκ να βουλώνουν, αφού έρχονται σε άμεση επαφή με το χώμα. Χρήσιμο θα σας φανεί και το να καθαρίσετε τα μπεκ, πριν τα χρησιμοποιήσετε, με κάποιο ειδικό καθαριστικό ενάντια στα άλατα.

Επιθεωρήστε προσεκτικά το σύστημα

Την άνοιξη, πριν θέσετε ξανά σε λειτουργία το σύστημα του αυτόματου ποτίσματος, ελέγξτε το προσεκτικά. Δεν είναι διόλου απίθανο το ενδεχόμενο να έχουν τρυπήσει οι σωλήνες ή να υπάρχουν διαρροές στις ενώσεις. Μια γενική πρόβα, για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει, είναι απαραίτητη.

αυτοματο ποτισμα